تاریخ انتشار: ۱۴:۱۸ - ۲۱ اسفند ۱۴۰۱
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

رد پای جناح بندی سیاسی در انتخابات اتاق بازرگانی / ماجرای دخالت خودسرها در انتخابات لرستان چه بود؟

دهمین دوره انتخابات اتاق‌های بازرگانی در حالی برگزار شد که حواشی این دوره از انتخابات صرفا به ردصلاحیت‌ها و اعمال نظر‌های دولت خلاصه نشد و در شکل برگزاری نیز شاهد اتفاقات جدیدی بودیم که مشخصا در خرم آباد بروز پیدا کرد و آن حمله گروهی با عنوان «امت حزب الله» به محل برگزاری انتخابات اتاق بازرگانی و جلوگیری از ادامه رای گیری بود.

اقتصاد ۲۴- دهمین دوره انتخابات اتاق‌های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور در شرایطی برگزار شد که این دوره از انتخابات با تاخیر و اما و اگر‌های بسیار همراه بوده است. اما و اگر‌هایی که این بار از جنس رد صلاحیت‌های گسترده بود و نزدیک ۴۰ درصد را در بر می‌گرفت و همچنین عدم حضور برخی چهره‌های شاخص مانند مسعود خوانساری، پدرام سلطانی و مهدی کرباسیان که منجر به اختلافات قابل توجهی میان چهره‌های مطرح و تاثیرگذار اتاق بازرگانی با دولت و سیاست هایش نسبت به پارلمان بخش خصوصی شده بود.

اما بالاخره با تمام تضاد‌ها و حواشی گسترده بین دو جناح از خصولتی‌های نزدیک به دولت فعلی و سابق و چهره‌های سنتی و مرسوم اتاق بازرگانی که عمدتا ریشه در اقتصاد آزاد با فاصله‌ای قابل توجه از دولت سیزدهم دارند، رقابت را با هم آغاز کردند.

اصفهان و مشهد نقطه اوج تقابل سیاسی در انتخابات اتاق بازرگانی

اما در این میان نکته قابل توجه تضاد و پراکندگی برابر میان جناح‌های اصلی در این رقابت بود و به تبع همین رقابت و تضاد و تقابل بود که در اصفهان و مشهد و برخی کلانشهر‌ها نیز همین ترکیب و برخورد سیاسی در اجرا خود را به رخ کشید.

از جمله در اصفهان که تیم نزدیک به دولت با کاندیدا‌هایی مانند طیب نیا، مدیرعامل فولاد مبارکه و مسعود گلشیرازی در مقابل علی صفرنورالله و محمدرضا برکتین در تیم دیگر به رقابت پرداخته اند.

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، اما حواشی این دوره از انتخابات صرفا به ردصلاحیت‌ها و اعمال نظر‌های دولت خلاصه نشد و در شکل برگزاری نیز شاهد اتفاقات جدیدی بودیم که مشخصا در خرم آباد بروز پیدا کرد و آن حمله گروهی با عنوان «امت حزب الله» به محل برگزاری انتخابات اتاق بازرگانی و جلوگیری از ادامه رای گیری بود که تا این لحظه ابعاد دیگری از آن مشخص نشده است.

در خرم آباد چه خبر بود؟

کما اینکه در حوزه انتخاباتی خرم آباد با حضور افراد موسوم به خودسر، انتخابات با ۸ ساعت تاخیر و در نهایت با دخالت استانداری در عصر روز برگزاری انتخابات شروع شد.

براساس اخبار اعلام شده، براساس زمان از پیش تعیین شده قرار بود انتخابات اتاق‌های بازرگانی سراسر کشور ساعت ۸ و به صورت همزمان برگزار شود، اما با شروع زمان انتخابات اخباری در شبکه‌های مجازی مطرح شد که در همان ساعات ابتدایی عده‌ای به محل برگزاری انتخابات اتاق بازرگانی خرم آباد حمله کردند و اجازه برگزاری انتخابات را در این حوزه ندادند.

همچنین بر اساس گزارشی که فراز منتشر کرده است، معترضان حاضر در محل به بهانه اینکه اتاق بازرگانی محل فساد و جمع شدن «سرمایه داران زالوصفت» است تهدید کرده بودند که اجازه برگزاری انتخابات را نخواهند داد و بیانیه‌ای نیز در این راستا منتشر کرده اند.

در متن این بیانیه آمده است:
«بسم الله القاصم الجبارین
ملت شهیدپرور و انقلابی خرم آباد
با توجه به زد و بند و فساد و دست‌های کثیف پشت پرده اغتشاشگران و فتنه گران در انتخابات مهندسی شده اتاق بازرگانی و تخلف محرز مدیر اتاق بازرگانی آقای سلاح‌ورزی که لیدر اغتشاشگران و از سران مافیای اقتصادی می‌باشد و با این انتخابات جعلی قصد دهن کجی به نظام و انقلاب را دارد… فردا شنبه ساعت ۸ قرار است انتخابات جعلی برگزار شود، لذا امت حزب الله و انقلابی همیشه در صحنه خرم آباد مثل همیشه مشت محکمی بر دهان این مافیای اغتشاشگر خواهد زد. تجمع حزب الله خرم اباد ساعت ۷ و نیم صبح درب اتاق بازرگانی محل برگزاری انتخابات جعلی و جلوگیری از این زد و بند در لانه فساد
آدرس: میدان دانشجو بالاتر از هلال احمر
وعده ما ۷ و نیم صبح
امت حزب الله خرم آباد»


بیشتر بخوانید: دولتی‌سازی بخش خصوصی؛ در انتخابات اتاق بازرگانی چه خبر است؟


نکته عجیب، اما این است که ۸ فعال اقتصادی نیز به عنوان معترض به روند انتخابات اتاق در جمع حمله کنندگان حضور داشتند که اساسا از میان آن‌ها فقط دو نفر دارای کارت بازرگانی بوده و مابقی حتی صلاحیت حضور در اتاق بازرگانی را نیز ندارند.

عجیب اینکه کل روند برهم زدن انتخابات در همان روزی رخ می‌داد که دولت سیزدهم تلاش می‌کرد با توافق انجام شده بین تهران و ریاض دور افتخار بزند، اما بار دیگر شاهد حضور پررنگ خودسر‌ها در یک جغرافیای دیگر و تلاششان برای برهم زدن انتخابای دیگر بودیم. در این میان، اما پرسش اصلی شاید باید این باشد که آیا دستگاه‌های نظارتی درست فردای توافق با عربستان از تجربه حملات خودسر درس نگرفته‌اند که با تاخیر ۸ ساعته بالاخره انتخابات آن هم با وساطت استاندار برگزار شده است؟

مساله دیگر که مطرح می‌شود این است که در صورت تداوم مشکل در برگزاری انتخابات اتاق بازرگانی در خرم آباد آیا مسیر انتخابات اتاق بازرگانی ایران دچار خلل خواهد شد؟ در این خصوص یکی از فعالان اتاق بازرگانی گفته است: «این مشکل خللی در انتخابات اتاق بازرگانی ایران ایجاد نخواهد کرد، چرا که با پایان دوره نهم انتخابات اتاق بازرگانی ایران که در خرداد یا مرداد سال ۱۴۰۲ خواهد بود، اتاق‌های بازرگانی باید نمایندگان خود را به اتاق ایران معرفی کنند که این روند برای اتاق بازرگانی خرم آباد در صورتی که انتخابات امروز برگزار نشود به تاخیر می‌افتد. از سوی دیگر با توجه به قوانین در صورت عدم برگزاری، شورای عالی نظارت اتاق اقدام به انتخاب هیات رییسه موقت خواهد کرد تا زمانی که انتخابات به صورت رسمی برگزار شود.»

البته در نهایت انتخابات نه تنها برگزار که اسامی نیز به سرعت اعلام شد و به این ترتیب از اتاق بازرگانی لرستان در گروه بازرگانی به ترتیب مونا جهانگیر، بیژن نجاریه، سپهدار کوشکی، سامیه مهراب نیا و امیر محمدی گراوند و در گروه معدن نیز حسین سلاح ورزی و محمد خاکی بیشترین آرا را کسب کردند.

همچنین ابراهیم اسفندیاری، مصطفی طبیب زاده، علی پیری، مسعود گیل آبادی، محسن بهرامسری در گروه صنعت و در گروه کشاورزی نیز به ترتیب احسان دارایی، احسان ناصر و محمد مهدی عرب نژاد بیشترین آرا را کسب کردند.

تهران و صف آرایی جناحی در انتخابات اتاق بازرگانی

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، انتخابات دهمین دوره اتاق بازرگانی نیز به صورت نیمه الکترونیک در مراکز اتاق بازرگانی استان‌ها و نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد و البته در اتاق تهران طبق آخرین داده‌ها، تعداد نامزد‌های نهایی انتخابات این اتاق بعد از حذف نامزد‌های انصرافی به ۱۸۸ نامزد رسیده بود که ۸۶ نفر در گروه بازرگانی، ۷۵ نفر در گروه صنعت، ۱۷ نفر در گروه کشاورزی و ۱۰ نفر در گروه معدن به رقابت پرداختند و سخت‌ترین رقابت در این دوره در گروه بازرگانی شکل گرفت؛ جایی که ۸۶ نفر برای تصاحب ۱۶ کرسی هیات نمایندگان رقابت کردند و این یعنی که برای هر صندلی ۵.۳۸ نفر نامزد شده‌اند.

در بخش صنعت برای هر یک صندلی از ۱۴ صندلی ۵.۳۶ نامزد حضور داشت و برای دو بخش کشاورزی و معدن که تعداد صندلی‌ها به ترتیب ۶ و ۴ است، برای هر کرسی ۲.۸ و ۲.۵ نفر با هم رقابت کردند.

نکته جالب اینکه بر اساس گزارش‌ها همزمان با برگزاری این انتخابات در تهران، اعضای دو طیف اصلی یعنی «ائتلاف برای فردا» و «ائتلاف تحول و شفافیت» بیرون از محل رای‌گیری در حال رایزنی و مذاکره برای افزایش اقبال به سمت خود و جذب آرا بودند.

نکته قابل توجه دیگر در انتخابات اتاق تهران، قطع چند دقیقه‌ای سیستم رای‌گیری آنلاین بود که به مدت حدود ۱۰ دقیقه آفلاین شد و به برخی شایعات دامن زد. هرچند برخی می‌گویند این یک اتفاق معمول و به دلیل نقص سیستمی است، اما برخی هم عطف به این اتفاق، شائبه دستکاری در انتخابات را مطرح می‌کنند.

ارسال نظر