اقتصاد۲۴- در آخرین روز معاملاتی سال ۱۴۰۱ شاخص کل بورس با رشد دستهجمعی صنایع، شارژ شد و با جهش ۵۴ هزار و ۷۱۵ واحدی خود را به ارتفاع یک میلیون و ۹۶۰ هزار و ۴۶۱ واحد رساند.
شاخص کل با معیار هموزن هم در این روز ۹ هزار و ۷۷۹ واحد دیگر رشد کرد و به سطح ۵۸۵ هزار و ۲۵۱ واحد رسید که سطح مطلوبی از رشد یکسان شرکتهای کوچک و متوسط را نشان میدهد. همچنین شاخصهای آزاد شناور، بازار اول و بازار دوم هم به ترتیب ۲.۸۲ درصد، ۳.۶۲ درصد و ۱.۹۴ درصد رشد کردند.
از سویی شاخص کل فرابورس هم اگرچه با شتابی کمتر، اما رشد کرد و ۵۰۳ واحد بالا رفت؛ به این ترتیب شاخص کل فرابورس در آخرین روز معاملاتی سال توانست کانال ۲۴ هزار واحدی را فتح کند.
ورود پول به بازار سرمایه در آخرین روزهای ۱۴۰۱
در واپسین هفته معاملاتی سال ۱۴۰۱، بازار سهام برای سومین روز پیاپی شاهد ورود پول حقیقی بود و به این ترتیب ۵۱۰ میلیارد تومان تغییر مالکیت از حقوقی به حقیقی رقم خورد.
بیشتر بخوانید: روزهای سبز و قرمز بورس در سال ۱۴۰۱
همچنین ارزش معاملات بورس به ۱۳ هزار و ۹۰۵ میلیارد تومان رسید. در همین حال ارزش معاملات فرابورس هم چهار هزار و ۱۳۸ میلیارد تومان ثبت شد که از این میزان دو هزار و ۵۴۹ میلیارد تومان سهم معاملات سهام بود.
در آخرین روز معاملاتی سال ۱۴۰۱، ارزش معاملات خرد بازار سهام در مجموع بورس و فرابورس به ۱۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رسید که میتواند در صورت تداوم، نقطه خروج بازار سهام از رکود و ترس باشد.
گروه خودرو لیدر بازار خواهد شد؟
با بسته شدن پرونده بازار سرمایه در سال ۱۴۰۱، حالا این سوال مطرح است که بازار سال جدید را چگونه آغاز خواهد کرد؟ سال گذشته گروه خودرو نقش پررنگی در معاملات بازار سهام داشت؛ اخبار روزهای پایانی سال گذشته هم حکایت از رشد قیمت محصولات خودروسازان در سال جدید داشت و این گمانه را مطرح کرد که امسال خودروسازان با افزایش قیمت و به تبع آن کاهش زیان انباشته روبرو خواهند شد.
بر همین اساس اکنون این سوال مطرح است که آیا گروه خودرو میتواند در سرآغاز معاملات بازار سهام، نقش لیدر را ایفا کند؟ دستورالعمل جدید شورای رقابت، موجب گمانهزنی کارشناسان برای قیمت جدید محصولات خودروسازان شده است. پیشتر خبرهایی مبنی بر افزایش ۳۰ تا ۷۰ درصدی قیمت خودروها در رسانهها و کانالهای تلگرامی مطرح شد که از سوی شورای رقابت تکذیب شد.
با این حال با توجه به دستورالعمل جدید شورای رقابت و با در نظر گرفتن ۱۷ درصد سود بعلاوه بهای تمام شده هر خودرو، بر اساس صورتهای مالی حسابرسی شده ۶ ماهه اول ۱۴۰۱، نرخهای فروش در اغلب مدلهای خودرو افزایش یک تا ۸۹ درصدی را تجربه خواهند کرد.
بدیهی است در هر گروه با توجه به بهای تمام شده تولید، رشد نرخ فروش متفاوت خواهد بود و مثلا برای گروه دنا با توجه به بهای تمام شده مدلهای مختلف، نرخهای فروش به شکل متفاوتی رشد خواهد کرد. این نرخها البته برآوردی است و ممکن است نرخهای اعلامی شورای رقابت که در قرار است در همین ماه اعلام شود، متفاوت باشد و با توجه به ملاحظات این شورا، درصد رشد قیمت خودروها تغییر کند.
آنچه مهم است، اما برنامهریزی وزارت صمت و شورای رقابت برای افزایش قیمت خودرو است. افزایش قیمت خودرو تاثیر مستقیمی بر رشد سودآوری و کاهش زیان انباشته خودروسازان خواهد داشت؛ بنابراین کارشناسان برای پیش بینی بورس اولین روز معاملاتی سال ۱۴۰۲، انتظار دارند گروه خودرو پرتقاضا ظاهر شود.
همچنین انتظار میرود این تقاضا به تمام گروههای بازار گسترش یابد و در نتیجه بازار سرمایه در مسیر ادامه روندی که پیش از تعطیلات در پیش گرفته بود گام بردارد.