اقتصاد۲۴- با شروع معاملات در سال ۱۴۰۲ قیمت دلار و در پی آن طلا و سکه به طور کلی روندی صعودی را تجربه کردهاند.
در حالی که قیمت اسکناس آمریکایی در روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ در بازار آزاد به محدوده ۴۵ هزار تومان عقبگرو داشت، اکنون از کانال پنجم هم عبور کرده است.
با وجود تعطیلی بازار در چند روز گذشته، اما به نظر میآید با توجه به روند اخیر دلار و سکه فردا بازار دلار و سکه در حدود قیمتی بالاتری بازگشایی شود.
با این شرایط قیمت طلا و سکه در چه مسیری را در پیش دارد و چه نوساناتی را تجربه میکند؟
محرکهای قیمت طلا و سکه کدامند؟
سجاد بوربور، کارشناس بازارهای مالی، در این خصوص به تجارتنیوز گفت: برای اینکه بتوان قیمت طلا و سکه را پیشبینی کرد دو محرک مهم وجود دارد؛ دلار بازار آزاد و انس جهانی طلا. در حال حاضر وزن بیشتر این محرکها متعلق به دلار است.
او ادامه داد: اکنون دلار تا بیشتر از نیمه کانال پنجم رشد کرده است و انس نیز به حدود ۱۹۸۰ دلار رسیده است. اگر بخواهیم انس را بررسی کنیم باید نگاه اصلی به سیاستهای انقباضی آمریکا باشد. تورم شهری آمریکا حدود شش درصد است و نرخ بهره بین بانکی نیز به حدود پنج درصد رسیده است.
رکود تورمی در انتظار اقتصاد آمریکا
این کارشناس بازارهای مالی در مورد وضعیت اقتصاد آمریکا در آینده توضیح داد: این نرخ بهره، نرخ بالایی است و آمریکا را به سمت رکود محض هدایت خواهد کرد. بهزودی شاهد رکود تورمی در آمریکا خواهیم بود که نشانههای آن نیز قابل مشاهده است.
بوربور در این مورد گفت: در نتیجه تغییر نگرشی اقتصادی در آمریکا به وجود خواهد آمد که میتواند بلندمدت یا کوتاهمدت باشد، همچنین این مسئله باعث میشود انس طلا به سمت بالا حرکت کند و رشد خوبی را تجربه کند. پس این محرک کماهمیت طلا نشاندهنده این است که میتواند انگیزهای برای رشد سکه باشد.
پیشبینی قیمت دلار
این کارشناس بازارهای مالی در ادامه در خصوص روند دلار نیز گفت: دومین مورد همانطور که گفته دلار بازار آزاد ایران است. طبق بررسیهای بنده نقدینگی حدود ۶ هزار میلیارد تومان است (البته هنوز بانک مرکزی آن را تایید نکرده است) و با رشد ناپایدار اقتصادی ۳/۵ درصد دلار اکنون باید حدود ۴۴ تا ۴۵ هزار تومان باشد.
او ادامه داد: و همچنین بهواسطه خروج سرمایه سنگینی که داشتیم باید زیر ۵۰ هزار تومان قیمتگذاری شود، اما اکنون از نیمه کانال ۵۰ هزار تومان گذشته است.
رشد دلار در سال ۱۴۰۱ بیشتر از انتظارات پیش رفت و قسمتی از رشد خود را برای سال ۱۴۰۲ پیشخور کرد.
بوربور در مورد پیشبینی خود از قیمت دلار تا پایان سال ۱۴۰۲ بیان کرد: بودجه سال ۱۴۰۲ حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ همت کسری دارد که حدود ۴۴ تا ۴۵ درصد نقدینگی رارشد میدهد. این رشد نقدینگی نیز همراه با رشد اقتصادی ناپایدار حدود ۳/۵ درصد رشد اقتصادی است که میتوان آن را پیشبینی کرد. به این ترتیب تورم نیز حداقل ۴۰ درصد پیشبینی میشود که ارزش دلار را به حدود ۶۲ هزار تومان میرساند.
این کارشناس بازارهای مالی توضیح داد: البته در سال ۱۴۰۲ خروج سرمایه نیز وجود دارد که باعث میشود قیمت دلار بتواند خود را تا ۷۰ هزار تومان نیز برساند. پس این فاصله بین ۶۲ تا ۷۰ هزار تومان ارزش واقعی دلار خواهد بود.
او ادامه داد: این رقم ۶۲ تا ۷۰ هزار تومان برای ۱۲ ماه آتی است و نمیتوان گفت تمام این رشد در یک مدت محدود انجام میشود بلکه مقطعی پیش میرود.
پیشبینی کوتاهمدت طلا و سکه
بوربور در خصوص پیشبینی کوتاهمدت خود گفت: طبق تجربه سال گذشته و سالهای پیش سه ماه آخر سال دولت با کسری بودجه جدی مواجه میشد و عمده رشد قیمت دلار نیز در آن بازه اتفاق میافتاد؛ بنابراین من متصور هستم در کوتاهمدت و در یک ماه آینده دلار رشد زیادی را تجربه نخواهد کرد و در همین محدوده نوسان میکند. از سوی دیگر انس نیز از افزایش قیمت طلا و سکه در آینده حمایت میکند.
او در مورد اتفاقات سیاسی کشور و تاثیر آن بر بازارهای مالی توضیح داد: اتفاقاتی نیز اکنون در جریان است. به طور مثال وزیر امور خارجه ایران برای بازگشایی وزارت ایران و عربستان در دو کشور در حال رایزنی است و رافائل گروسی نیز در مورد پیشنهاداتی که میتوانند به ایران ارائه کنند کار میکند. اتفاقات کوتاهمدت مثبتی ممکن است به وقوع بپیوندد که میتواند قیمت دلار را کاهش دهد و به ارزش واقعی خود نزدیک کند.
بیشتر بخوانید: قیمت طلا و سکه در ۱۴۰۲ به کدام سو میرود؟
او ادامه داد: بر این اساس احتمال اینکه یک ماه آینده قیمت دلار و در نتیجه طلا و سکه رشد جدی داشته باشد در نظر من کمرنگ است و اگر بخواهد کاهش قیمتی را نیز تجربه کند افت عجیب و غریبی نخواهد داشت؛ بنابراین به طور کلی روند طلا و سکه صعودی خواهد بود، ولی در کوتاهمدت میتواند افتی داشته باشد که قطعا فعالین بازار منتظر آن هستند تا در سال جدید به موقع وارد بازار شوند.
به طور کلی کارشناسان معقتقدند ممکن است دلار و در نتیجه طلا و سکه در کوتاهمدت روندی صعودی و افزایش قیمت عجیبی را تجربه نکنند، اما به توجه به پیشبینی رشد نقدینگی و کسری بودجه دولت بهویژه اگر گشایشی در زمینه بینالمللی به وجود نیاید قیمتها در بازارهای مالی شیبی رو به بالا را تا پایان سال ۱۴۰۲ تجربه خواهند کرد.