اقتصاد۲۴- پس از حدود سه سال بررسی، احکام پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی صادر شد و متهم ردیف اول پرونده به ۱۳ سال حبس محکوم شد. برخی خانواده قربانیان از رای صادر شده گلایه دارند و معتقدند کسانی که نقش مهمتری داشتند، دادگاهی نشدهاند. برای روشن شدن نظر خانواده جانباختگان با پدر میلاد نهاوندی جوان ملایری که در حادثه سقوط هواپیمای ps۷۵۲ جانش را از دست داد گفتگویی انجام شده است.
نهاوندی اعلام کرده از این حکم راضی نیست و به زعم خانواده جانباختگان، متهمان اصلی که قرار منع تعقیب گرفتهاند باید دادگاهی شوند. قاسم نهاوندی در گفتوگو با رویداد۲۴ با تاکید بر اینکه خانواده جانباختگان حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی از حکم صادر شده راضی نیستند، گفت: این چیزی نیست که ما میخواستیم. ما میخواستیم مدیران و کسانی که عملیات آن شب را هدایت کردهاند، مجازات شوند.
او در ادامه گفته «ما هم میدانیم بالاخره یک کسی هم بوده که شاسی شلیک را فشار داده است. اینها فقط به این فرد پیله کردهاند؛ اما اگر آن شب حریم هوایی فرودگاه را کلیر میکردند این اتفاق نمیافتاد. شبی که خود ایران حمله را آغاز کرده آیا نمیتوانست دو ساعت آسمان فرودگاه را کلیر کند که این اتفاق نیفتد؟»
میگویند کسی مقصر بوده که شاسی را فشار داده و همه تقصیر را بر گردن یک نفر انداختهاند
نهاوندی به نقل از فرماندهان حاضر در دادگاه میگوید آنها گفتند آن شب نیازی نبود چون ریسک پایین بود. اگر ریسک پایین بود چرا سامانه تور را زیر فرودگاه مستقر کردید؟ پس ریسک بالا بود. اگر ریسک بالا بود چرا آسمان را کلیر نکردید؟ آیا میخواستید بگویید هم ما هم حمله کردیم، هم همه چیز آرام است؟ حالا در یک محاکمهای این آقا را آوردید رای هم دادید، پس تکلیف کسانی که این عملیات را هدایت کردهاند، چه میشود؟ اینها میگویند کسی مقصر بوده که شاسی را فشار داده است و همه تقصیر را بر گردن یک نفر انداختهاند تا ماجرا تمام شود.
بیشتر بخوانید: شبکه پدافندی نقص نداشت؛ عدم امکان تشخیص هواپیما با موشک!
جانباختگان را شهید نامیدند تا ما سکوت کنیم
پدر میلاد نهاوندی جانباخته حادثه هواپیمای اوکراینی به «شهید» خواندن جانباختگان هم اعتراض کرده و میگوید: شهید کسی است که با اراده و عزم خودش میرود که شهید بشود. اما یک بچه ۵ ساله با عزم خودش رفته که شهید شود؟ این شهید نامیدن هم یک عاملی شده برای اینکه ما سکوت کنیم. اگر بگوییم اینها شهیدند پس شهدای دیگر چه میشوند؟ نباید تعاریف را تغییر دهیم. اینطور نیست که بگویند شهید است، ما هم بگوییم احسنت! نه خیر؛ اینها جان باختهاند.
از سردار حاجیزاده شکایت کردیم اما قرار منع تعقیب زدند
او در پاسخ به این سوال که چه کسانی قرار منع تعقیب گرفتهاند که مورد اعتراض خانوادهها واقع شده گفت: آقای حاجی زاده (فرمانده نیروی هوافضای سپاه) یکی از این افراد است. ما همه شکایت کردیم. خانوادهها در چند مرحله شکایت کردهاند، ولی وقتی قرار منع تعقیف صادر میکنند معنیاش چیست؟ هدف خانوادهها این بود که حادثه آسیبشناسی شود. قرار منع تعقیب جوابی بود که در واکنش به شکایت خانوادهها به ما دادند. الان هم خانوادهها راضی نیستند، چون چیزی که ما میخواستیم اتفاق نیفتاده است.
فرماندهای که نتواند یک موشک را از یک هواپیما تشخیص دهد چه صلاحیتی دارد؟
او درباره میزان مقصر بودن فرمانده «تور ام.یک» میگوید: خواه و نخواه اینها محاکمه میشدند. نمیگویم اینها تقصیر ندارند، ولی کسانی که حمله آن شب را مدیریت کردند نباید آسمان را کلیر میکردند؟ اگر ریسکی وجود نداشت چرا «تور ام.یک» را مستقر کردند؟ فرماندهای که نتواند یک موشک را از یک هواپیما تشخیص دهد چه صلاحیتی دارد؟ متهم ردیف اول گفته فکر کردیم هواپیما موشک است.
او به عدم افشای نام متهم ردیف اول اعتراض کرده و میگوید: ما در دادگاه ایشان را چندین جلسه دیدیم. صحبتهایش را شنیدیم. حالا به طور رسمی اسم ایشان هم اعلام نشده است. چرا؟ اینکه اسامی اینها را هم منتشر نمیکنند جای سوال است. میخواهند اینها در همین مرحله هم مصون باشند.
پدر میلاد نهاوندی درباره برنامه خانواده جهت ارائه یک شکایت دیگر گفته «چیزی که هست این است که خانوادهها راضی نیستند. بچههای ما رفتند، ولیای کاش در یک تصادف ماشین این اتفاق افتاده بود. قسمت تراژدی آن اینجاست که در کشور خودت، در پایتخت خودت، در فرودگاه پایتخت این هواپیما زده شده، نه در جبههها و مرز. شما ببینید در سوریه و یمن آیا اتفاق مشابهی رخ داده است؟
امکان ندارد با پیشرفت فعلی چنین اشتباهی رخ داد. مگر میشود با این همه تکنولوژی یک هواپیما را اشتباه بگیرید. ما خانوادهها نمیتوانیم قبول کنیم. هر مورد مشابهی در جهان وجود داشته به عمد بوده است. چه در اوکراین، چه در روسیه، هر هواپیمایی ساقط شده عمدی بوده است. حالا شما یک کاری کردید میخواهید بگویید شده دیگر؟ غرامت میدهیم؟
نهاوندی در پاسخ به اینکه «برداشت خانوادهها از دلیل حادثه چیست؟» میگوید: همه نوع حدس و گمانی میشود داشت و نمیشود رد کرد. ما میگفتیم حتی اگر عمدی نباشد، شبهعمد است. امکان چنین چیزی در هیچ جایی از جهان وجود ندارد و هیچ نمونه دیگری هم وجود نداشته است.