اقتصاد۲۴- عیسی زارع پور وزیر ارتباطات بعد از نمازعید فطر تهران در جمع شماری از مردم و گفتگو با آنها درباره رفع فیلتر گفت که تصمیم گیری در این باره در حوزه او نیست؛ این موضوع به شرایط مختلف بستگی دارد ... ما به دنبال توانمندسازی شرکتهای داخلی حوزه فضای مجازی هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که اگر تصمیم گیری درباره رفع فیلتر تلگرام، واتس اپ و اینستاگرام به او سپرده شود آیا امروز موافق رفع فیلتر است گفت: در شرایط فعلی، نه موافق نیستم.
به نوشته عصر ایران در این گفتگوی خیابانی بعد از نماز، تعدادی از جوانان انتقاد کردند با فیلتر اینستاگرام دسترسی آنها به این شبکه اجتماعی قطع شده و نمیتوانند "جهاد تبیین مورد نظر رهبر انقلاب" را دنبال کنند. به همین دلیل فضا در اینستاگرام به سود طرف مقابل شده و به قول آنها "در اینستاگرام انقلاب شده".
فرد دیگری هم انتقاد کرد چرا وزارت ارتباطات همه فیلترشکنها را نمیبندد او جواب داد اگر این کار شود در اینترنت کشور اختلال ایجاد میشود.
خلف وعده اینترنتی رئیسی
این نکته که تصمیمگیری درباره رفع فیلتر پلتفرمهای خارجی در اختیار وزارت ارتباطات نیست، موضوع جدیدی در سخنان زارع پور نبود. او در ۷ ماه گذشته و پس از فیلترینگ گسترده شبکههای اجتماعی بارها از این نکته سخن گفته بود. اما اینکه خود وی نیز در شرایط فعلی موافقتی با رفع فیلتر ندارد نکته تازهای به نظر میرسد.
هر چند پیشتر هم بارها زارعپور و دولت شروطی را برای رفع فیلتر گذاشته بودند که معنای آن ادامه فیلترینگ بود، اما هیچگاه به این صراحت از فیلترینگ کنونی حمایت نشده بود. سخنان امروز زارعپور را در واقع باید نقطه پایان رسمی بر اندک امیدهای باقی مانده برای رفع فیلتر شبکههای اجتماعی دانست.
بیشتر بخوانید: خبری از «صف اول» نبود/ مداح نماز عید فطر: زخم امروز ما اقتصاد است
ابراهیم رئیسی هم هفته گذشته در دیدار با با فعالان دانشجویی رفع فیلتر شبکههای اجتماعی خارجی را منوط به داشتن دفتر توسط آنها در ایران کرده بود. شرطی که کسی در عدم امکان اجرایی شدن آن به دلایلی همچون تحریمهای بانکی و مالی شک ندارد.
به عبارتی دولت مکررا شرطی را مطرح میکند که امکان تحقق آن نیست و بدین ترتیب هر چند رفع فیلتر این شبکههای اجتماعی را ممکن میداند، اما در عمل چنین کاری با این شروط غیر ممکن خواهد بود.
با این اوضاع طبیعی است که باز هم بسیاری از شهروندان سخنان ۲ سال قبل ابراهیم رئیسی در رقابتهای انتخاباتی ۱۴۰۰ را به یاد بیاورند. جایی که مخالفتش با شبکههای اجتماعی خارجی را «رقیب هراسی» مینامید و میگفت دولت او کسب و کار مردم را تعطیل نخواهد کرد.
اینکه چرا آن روز رئیسی و تیم او به فکر گشایش دفتر توسط پلتفرمهای خارجی در ایران نبودند سوال بسیار مهم و حیاتی است. آیا در ۷ هزار صفحه برنامه او برای کشور این موضوع دیده نشده بود که یکباره و در میان عمر دولتش به این نتیجه رسیدند؟
هر چه باشد سخنان اخیر زارع پور تکلیف نهایی را مشخص کرد و آخرین کورسوی امید برای رفع فیلتر شبکههای اجتماعی را از بین برد تا حداقل شهروندان صریحتر بدانند سیاست عملی دولت در این حوزه چیست.