تاریخ انتشار: ۱۹:۴۰ - ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲

شراکت نظامی بی‌‌‌سابقه ایران و روسیه

لورا روزن روزنامه‌نگار آمریکایی در تارنمای اینترنتی دیپلماتیک روز گذشته نوشت: کاخ سفید ادعا کرد که تهران در مورد فروش پهپادهای پیشرفته‌‌‌تر خود به مسکو در حال مذاکره است که بخشی از آن چیزی است که آن را شراکت نظامی «بی‌‌‌سابقه» دو‌طرفه ایران و روسیه خواند.

اقتصاد۲۴- ادعا‌های ایالات متحده در مورد تعمیق همکاری دفاعی ایران و روسیه در حالی مطرح شد که پنتاگون اعلام کرد گشت زنی‌های خود را در تنگه هرمز افزایش می‌دهد تا از مداخلات فزاینده ایران و توقیف کشتی‌های دریایی جلوگیری کند. این خبر در حالی منتشر شد که مقامات ارشد وزارت خارجه و پنتاگون بعدازظهر دوشنبه یک گزارش محرمانه درباره ایران به همه سناتور‌ها ارائه دادند.

با این حال، یکی از مقامات آمریکایی اشاره کرد که این جلسه توجیهی ناشی از حادثه جدیدی نبوده است، بلکه اولین بار از زمانی است که آمریکا و گروه‌های تحت حمایت ایران در اواخر ماه مارس در سوریه با یکدیگر درگیر شدند. جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی روز گذشته در گفت‌وگوی مجازی با خبرنگاران گفت: «ما همچنان شاهد نشانه‌هایی هستیم که ایران و روسیه در حال گسترش همکاری‌های دفاعی بی سابقه خود هستند.»

کربی: این یک شراکت دفاعی تمام‌عیار است

کربی ادعا کرد که ایران اکنون بزرگ‌ترین حامی نظامی روسیه است. او گفت که از ماه اوت، ایران حدود ۴۰۰ هواپیمای بدون سرنشین تهاجمی (پهپاد) را به روسیه ارائه کرده است که مسکو از بسیاری از آن‌ها برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های حیاتی اوکراین استفاده کرده است. کربی همچنین در ادعای دیگری گفت: اکنون ایالات متحده نشانه‌هایی دارد مبنی بر اینکه ایران و روسیه در حال رایزنی جهت ارائه پهپاد‌های پیشرفته‌تر به روسیه هستند.

کربی گفت: تعاملات ایران و روسیه در زمینه فروش تسلیحات پیشرفته به‌ویژه پهپاد‌های پیشرفته هم‌اکنون ادامه دارد. اگر ایران به فروش این پهپاد‌های اضافی و پیشرفته‌تر به روسیه که برای هدف قرار دادن پرسنل آمریکایی در خاورمیانه نیز استفاده شده اند، ادامه دهد، دلایل زیادی وجود دارد که باور کنیم روسیه از آن‌ها برای ادامه حملات خود علیه اهداف اوکراینی استفاده خواهد کرد و باعث حملات بیشتر خواهد شد.

کربی‌: این جریان از هر دو طرف در حال پیگیری است

کربی گفت: «روسیه به ایران همکاری دفاعی بی سابقه‌ای از جمله در زمینه الکترونیک و پدافند هوایی ارائه کرده است.» ماه گذشته ایران اعلام کرد که قرارداد خرید جنگنده‌های SU-۳۵ از روسیه را نهایی کرده است. ایران به دنبال خرید تجهیزات نظامی اضافی از روسیه از جمله هلیکوپتر‌های تهاجمی، رادار‌ها و هواپیما‌های آموزشی رزمی Yak-۱۳۰ است. در مجموع، ایران به دنبال تجهیزات نظامی به ارزش میلیارد‌ها دلار از روسیه است. کربی گفت: «این یک شراکت دفاعی در مقیاس کامل است که برای اوکراین، منطقه خاورمیانه و جامعه بین‌المللی پیامد‌هایی دارد.»

پنتاگون: تشدید گشت‌زنی در تنگه هرمز

پنتاگون روز دوشنبه گفت که فرماندهی مرکزی ایالات متحده و ناوگان پنجم، با همکاری متحدان و شرکای منطقه ای، سرعت گشت زنی و حضور خود در تنگه هرمز را افزایش خواهند داد تا از مداخله ایران برای کشتی‌های دریایی جلوگیری کنند. بریگ، سخنگوی پنتاگون گفت: «ایالات متحده با هدف تقویت هوشیاری و حضور خود، با تجهیزات کنونی در منطقه گشت زنی در تنگه هرمز را افزایش خواهد داد.»


بیشتر بخوانید: ایران به زیاده‌خواهی‌های علی‌اف و باکو چطور باید پاسخ دهد؟


ژنرال پت رایدر روز دوشنبه به خبرنگاران در پنتاگون گفت: این تجهیزات شامل سکو‌های هوایی و همچنین کشتی‌های نیروی دریایی و گارد ساحلی است که به افزایش نظارت دریایی ما کمک خواهد کرد. رایدر وقتی در مورد احتمال انتقال دارایی‌های اضافی ایالات متحده به خاورمیانه مورد پرسش قرار گرفت، گفت: «تمرکز در حال حاضر بر افزایش استفاده از تجهیزاتی است که هم‌اکنون در منطقه مستقر هستند.»

وی افزود: «ما گشت‌ها را افزایش خواهیم داد تا اطمینان حاصل کنیم که ایران به وضوح این پیام را دریافت می‌کند که ما در برابر این نوع رفتار تهاجمی ایستادگی خواهیم کرد؛ البته ایالات متحده در این زمینه به تنهایی اقدام نخواهد کرد. ما در حال همکاری نزدیک با شرکای منطقه‌ای خود هستیم.»

کربی هم تاکید کرد: «ما از ابزار‌هایی که در اختیار داریم برای افشا و مختل کردن این فعالیت‌ها استفاده می‌کنیم و آماده انجام کار‌های بیشتری هستیم. ما به تحمیل هزینه‌ها بر بازیگران درگیر در انتقال تجهیزات نظامی ایران به روسیه ادامه خواهیم داد.» وی گفت: «ما در ماه‌های اخیر نام‌های متعددی را از ایران و بازیگران کشور ثالث درگیر در این فعالیت هدف قرار داده ایم؛ و در روز‌های آتی، اقدامات بیشتری را علیه کسانی که در افزایش تجارت نظامی بین روسیه و ایران دست دارند، انجام خواهیم داد. همچنین به زودی گام‌های جدیدی را برای کمک به دولت‌ها و کسب‌و‌کار‌ها برای درک بهتر خطرات ناشی از برنامه پهپادی ایران و اقداماتی که ایران برای تهیه قطعات آن استفاده می‌کند، اعلام خواهیم کرد.»

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر