تاریخ انتشار: ۰۷:۰۰ - ۰۱ خرداد ۱۳۹۸
مبارزه‌ای برای سلطه‌گری نه تسخیر فناوری؛

تحلیل گاردین از جنگ تکنولوژیک آمریکا و چین: پایان راحتی ندارد

گاردین در تحلیل جنگ تکنولوژیک آمریکا و چین که با تحریم هوآوی توسط گوگل تشدید شد، می‌نویسد: جنگ تجاری سال‌های اخیر میان آمریکا و چین، مبارزه‌ای برای فناوری نیست بلکه جنگ بر سر آن است که چه کسی بر دیگری و بر جهان حاکمیت داشته باشد.

به گزارش اقتصاد24 - در پی تصمیم دولت آمریکا برای محدود کردن شرکت هوآوی به بهانه های نداشتن امنیت و... در عرصه تجارت، گوگل نیز روزهای گذشته در بیانیه ای اعلام کرد در حال پیروی از این دستور است و پیامدهای آن را بررسی می کند.

این اقدام گوگل به این معناست که هوآوی آپدیت های امنیت و حمایت های فنی گوگل را در گوشی های هوشمند خود از دست می دهد و تلفن های جدید مجهز به اپ هایی مانند "یوتیوب"،"مپ" و ... نخواهند بود.

گوگل (Google) یک شرکت سهامی عام است که در زمینه جستجوی اینترنتی، رایانش ابری و تبلیغات سرمایه‌گذاری می‌کند. این شرکت در سپتامبر ۱۹۹۸ اولین دفتر کارش را در کالیفرنیا راه‌اندازی کرد و رسماً به ثبت رسید.

گوگل از سال 2006 به بعد گستره فعالیت‌هایش را به دنیای خارج از اینترنت نیز گسترش داد و به دنیای رادیو و مطبوعات کاغذی هم وارد شد و محصولات زیادی را در زمینهٔ نرم‌افزار تولید کرده که عبارتند از: سیستم‌عامل گوگل کروم، مرورگر کروم، کرومیوم، وی۸، گوگل دسکتاپ، گوگل ارت، بسته گوگل، پیکاسا، اسکچ‌آپ، جی تاک، نوار ابزار گوگل، مجری ویدئو، ابزار وبمستری، گوگل اپ انجین و...

از سال ۲۰۰۷ که گوگل سیستم عامل مخصوص موبایل خود اندروید را عرضه داشت روز به روز بر محبوبیت آن افزوده شده و شرکت‌های معتبر و بزرگی تلفن‌های مبتنی بر سیستم عامل اندروید گوگل ارائه کردند. بیش از ۱۵۰ میلیون دستگاه اندرویدی در سرتاسر جهان وجود دارد و روزانه ۵۵۰ هزار دستگاه بر تعداد آنان اضافه می‌شود.



در همین زمینه گاردین در نگاهی به آخرین تحولات میان آمریکا و چین و جنگ اخیر تکنولوژیکی میان دو کشور، می نویسد: جنگ های تجاری مانند آخرین نمونه آن، معمولا آسان شروع می شوند اما پایان راحتی ندارند. تصمیم گوگل مبنی بر محدود کردن هواوی در استفاده از نرم افزار گوگل در تلفن های هوشمند از همان نوع است و موجب پشیمانی طرف های تصمیم گیر خواهد بود.

قصد ایجاد زحمت و سختی برای هوآوی از سوی گوگل کاملا آشکار است. در این نزاع و در خوشبینانه ترین حالت و بدون محاسبه تجهیزات اینترنت نسل پنجم (5G) که علت اصلی نزاع میان آمریکا و چین است، هوآوی تقریبا نیمی از بازار جهانی خود را از دست خواهد داد.

البته که تحلیل نهایی این است که آمریکا از ترس از دست دادن موضع برتری جهانی خود و چین به دلیل فهمیدن این ترس، وارد این نزاع شده اند.

برای گوگل ممکن است هزینه های حذف از گوشی های هوآوی کمتر مشخص باشد، چرا که گوگل قبلا از بازار مشتریان چینی حذف شده بود. از طرفی گفته شده است مشتریانی که قبلا یک گوشی همراه هوآوی خریده اند در عوض می توانند در آینده به آسانی از شرکت های رقیب تلفن خریداری کنند.

اگر چه سیستم اپراتور اندروید باز است و می تواند آزادانه و توسط هر شخص آپدیت شود، اما باید گفت اندروید به تنهایی قابل استفاده نیست و شرکت کنترل گوگل لایه های نرم افزاری  آن را کنترل می کند که باعث می شود گوگل برای مصرف کنندگان آن جذاب و ارزشمند باشد.

نقشه، ایمیل، دستیار تحقیق، اپ استور و خیلی از برنامه های دیگر برای گوگل هستند و شرکت هایی که می خواهند از آن استفاده کنند باید قراردادهایی را امضا کنند که سیستم هایشان را با اپراتورهای دیگر ساخت نکنند.

هواوی یکی از معدود شرکت های بزرگی است که توانسته  با پیدا کردن جایگزینی برای سیستم گوگل توسعه پیدا کند و آن را برای بازارهای چینی فراهم سازد، اما برای تولید چیزی که موجب مبارزه در خارج از چین شود و بتواند در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد، سال ها زمان لازم است و احتمالا غیر ممکن باشد.

هواوی به عنوان نماینده دولت چین زیر فشار است. به همین دلیل است که یک رقیب سر سخت برای اینترنت 5G محسوب می شود، اما احتمالا به همین دلیل است که با منابع دولتی مورد دفاع قرار خواهد گرفت.

بریتانیا تاکنون در مقابل فشارهای حذف هواوی از شبکه 5G مقاومت کرده است و احتمالا هم کار عاقلانه کرده است. هرچند وب ساخته شده، اما این بستگی به سخت افزار ساخته و طراحی شده در خارج از کشور دارد و امری پیچیده و بدون شک دارای مشکل خواهد بود.

GCHQ  یا ستاد ارتباطات دولتی سعی کرده است تا امنیت هواوی را تایید کند، هرچند این کار سخت است اما اگر ضعفی هم باشد زیر لایه ای از بی کفایتی پنهان شده است.


شبکه های جهانی درگیر، وابستگی متقابل سخت افزار و نرم افزار، چین و غرب را به وضوح نشان می دهند و اینکه چگونه هر دو طرف این داستان آسیب پذیر هستند و همه این نزاع ها برای دستیابی به تکنولوژی حاکم و همیشگی و با مرغوبیت است.

گاردین نوشت: در حقیقت این مبارزه برای فناوری نیست این مبارزه ای برای سلطه است: چه کسی از میان چین و آمریکا برنده است؟ چه کسی بیشترین ضرر را می‌کند؟ شاید هم در این میان اشخاص ثالثی مانند انگلیس بیشترین ضرر را متحمل شوند.

به گزارش اقتصاد24، در حالی‌ که زمان زیادی از انتشار اخبار مربوط‌ به تحریم هوآوی توسط گوگل نگذشته، شرکت چینی اولین واکنش خود را نشان داده است؛ البته واکنش هواوی بیش از اینکه موضوعی را روشن کند، پرسش ایجاد می‌کند.

هواوی در بیانیه‌ای که منتشر کرده، از گستردگی همکاری‌ها و تأثیر خود در روند توسعه‌ جهانی اندروید سخن گفته است. این ادعا با توجه‌ به رشد دو برابری فروش گوشی‌های اندرویدی هواوی آن هم در شرایطی که سایر شرکت‌ها با کاهش فروش مواجه بودند، کاملا صادقانه به‌نظر می‌رسد.
ارسال نظر