تاریخ انتشار: ۰۰:۰۶ - ۲۰ خرداد ۱۴۰۲
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

چرا شهرک‌های صنعتی از نصب پنل‌های خورشیدی استقبال نمی‌کنند؟/ هزینه بالا و عدم حمایت دولت دلیل عقیم ماندن احداث نیروگاه‌های کوچک مقیاس

مدیر کارگروه شهرک‌های صنعتی انجمن ساتکا گفت: مشوق‌های دولت تنها ابزاری برای توسعه نیروگاه‌های انرژی تجدیدپذیر در شهرک‌های صنعتی است، موضوعی که شاید خیلی به آن نگاه جدی صورت نگرفته باشد.

اقتصاد۲۴، مریم بهنام راد- صنایع مستقر در شهرک‌های صنعتی بهترین فرصت توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر هستند و باید از آن استفاده بهینه شود به طوری که واحد‌های صنعتی مستقر در شهرک‌های صنعتی نیازی به در نظر گرفتن زمین برای احداث نیروگاه ندارند چراکه می‌توانند به راحتی در بام سوله‌ها پنل‌های خورشیدی نصب کرده و از برق تولیدی سود ببرند.

هر چند به اعتقاد متولیان این بخش، اکنون خیلی از موانعی که بر سر راه فعالان انرژی‌های تجدیدپذیر وجود داشته برطرف شده و یا در حال برطرف شدن است و از این پس سرمایه‌گذاران می‌توانند به راحتی در این بخش فعالیت کنند، اما این سوال مطرح می‌شود که چرا صنعتگران اجرای چنین طرحی را به تعویق می‌اندازند!.

راه اندازی نیروگاه مشوق کافی ندارد

در همین رابطه جلالی مقدم از صنعتگران مستقر در یکی از شهرک‌های صنعتی استان تهران به اقتصاد ۲۴ گفت: گرانی پنل‌های خورشیدی و هزینه جاری آن مانع بزرگی برای به کارگیری چنین ابزاری جهت تولید برق مورد نیاز واحد‌های صنعتی است.


بیشتر بخوانید: افزایش تورم تولید با خاموشی واحد‌های تولیدی / قطع برق کالا را گران می‌کند؟


جلالی مقدم ادامه داد: دولت در مرحله نخست قرار بود با رائه تسهیلات کم بهره، شرایط خرید این پنل‌های خورشیدی را برای صنعتگران و تولید کنندگان فعال در شهرک‌های صنعتی فراهم کند، اما ارائه این تسهیلات به کُندی صورت می‌گیرد.

به گفته این فعال صنعتی، از سوی دیگر ابزار‌های تشویقی برای هزینه‌کرد چنین نیروگاه‌هایی از سوی دولت کافی نبوده و استقبال تولید کنندگان از راه اندازی نیروگاه‌ها به نسبت کم است.

پتانسیل چند صد مگاوات نیروگاه در شهرک‌های صنعتی کشور وجود دارد

از سوی دیگر و در همین رابطه علیرضا داد، مدیر کارگروه شهرک‌های صنعتی انجمن ساتکا در پاسخ به این سوال اقتصاد ۲۴ که چه میزان انرژی در شهرک‌های صنعتی تولید می‌شود؟ گفت: تقریباً یک و نیم مگاوات نیروگاه روی سوله‌ها در شهرک‌های صنعتی زده شده است و پتانسیل چند صد مگاوات نیروگاه در شهرک‌های صنعتی کشور وجود دارد.

مدیر کارگروه شهرک‌های صنعتی انجمن ساتکا میزان تولید برق را تا پایان سال ۱۴۰۲ چنین پیش بینی کرد و گفت: اگر شرایط مطلوب باشد واقعاً تولید صد مگاوات برای صنایع عدد بزرگی نیست. تولید صد مگاوات با راه اندازی ۴۰۰- ۵۰۰ نیروگاه با توجه به ظرفیت بالای شهرک‌های صنعتی قابل دستیابی است.

وی تصریح کرد: تولید چند هزار مگاوات در شهرک‌های صنعتی هدف گذاری شده و شرایط این میزان تولید فراهم است فقط اینکه باید برای اجرای دقیق و به موقع آن، واحد‌های تولیدی در این شهرک‌ها با شرایط تولید برق آشنا شوند و برای تحقق این اصل نیاز به ابزار‌های تشویقی است.

میزان استقبال واحدهای صنعتی از راه اندازی نیروگاه چقدر است؟

داد در پاسخ به سوال دیگر سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه چه میزان از واحد‌های صنفی از این طرح (تولید چند هزار مگاوات برق) استقبال کرده اند؟ گفت: درحال‌حاضر آمار دقیقی در دسترس نیست، اما حداقل بالای صد واحد صنعتی، نیروگاه ۲۰ کیلووات راه اندازی کرده اند و این مسئله تا تولید ۲۰۰ کیلووات برق نیز در حال اجراست و قطعاً برای افزایش تولید فرصت‌های زیادی باقی مانده است.

مدیر کارگروه شهرک‌های صنعتی انجمن ساتکا با اشاره به اینکه صنعتگران نیاز به تولید این انرژی دارند و به این طرح تا حدودی اعتماد دارند، گفت: علی‌رغم مشکلاتی که در وزارت نیرو وجود دارد، این نوع نیروگاه‌ها هیچ‌گونه معوقه مالی نداشته و ندارند و وزارت نیرو از راه اندازی و تولیدات این طرح به درستی استقبال و حمایت کرده است، یعنی به موقع منابع مالی آن پرداخت شده و هیچ تعویقی در پرداختی‌های آن وجود ندارد.

وی تصریح کر د: از این رو بستر برای توسعه نیروگاه‌ها در شهرک‌های صنعتی فراهم است، اما تولید کنندگان به اجرای این طرح مهم و نتیجه آن آشنا نیستند.

داد تأکید کرد: بحث خرید تضمینی برق از سال ۱۳۹۴ شروع‌شده و تا حال حاضر تقریباً یک عمر ۸- ۹ سال از اعلام این طرح می‌گذرد. نکته حائز اهمیت در این است که تقریباً به جرأت می‌توان گفت که تا امروز هیچ واحدی حتی یک ریال در حوزه نیروگاه‌های کوچک مقیاس معوقه پرداختی ندارند و این نشان از با اهمیت بودن این طرح و حمایت دولت از آن را دارد.

به گفته این فعال صنعتی، شاید حالا بازگشت سرمایه در این بخش خیلی مطلوب نبود یا ضریب تعدیل به حد انتظار از اجرای این طرح نبوده، اما هزینه در اجرای این طرح نسبت به قبل افزایش نداشته و هیچ معوقی هم از سوی دولت نبوده است.

واحد‌های صنعتی موتور پیشران در تولید نیروگاه‌های کوچک مقیاس

مدیر کارگروه شهرک‌های صنعتی انجمن ساتکا در پاسخ به این سوال که کدام استان‌ها در اجرای این طرح پیشتاز بوده اند، گفت: بحث تولید و راه اندازی نیروگاه در واحد‌های صنعتی تفکیک شده است. طرح حمایتی یکی از این بخش‌ها است که با توجه به قدرت و توان مالی تولید کنندگان، تعداد خیلی زیادی از آن در نیروگاه‌های کوچک مقیاس در نظر گرفته شده است.

وی ادامه داد: تولید و راه اندازی نیروگاه‌های کوچک در واحد‌های صنعتی سه استان کرمان، خراسان رضوی و خراسان جنوبی و تا حدی استان سیستان‌وبلوچستان از نظر کمیت بالا است، اما حجم این نیروگاه‌ها کوچک است.

داد گفت: در واحد‌های صنعتی نیز استان‌های یزد، کرمان، اصفهان، تهران نسبت به سایر استان‌ها پیشتاز بوده اند، اما هنوز واحد‌های صنعتی با امتیاز راه اندازی نیروگاه‌ها آشنا نیستند و از طرف دیگر دولت با ارائه مشوق‌هایی مانند ارائه تسهیلات و عدم قطع برق این واحد‌ها می‌تواند زمینه توسعه نیروگاه در واحد‌های صنعتی را فراهم کند و موتور پیشران در این بخش باشد.

ارسال نظر