تاریخ انتشار: ۱۴:۲۴ - ۱۴ تير ۱۴۰۲

جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی

طبق قانون مالیات‌های مستقیم، گروهی از اشخاص موظف به پرداخت مالیات تکلیفی در موعد مقرر هستند. به عنوان نمونه از شناخته‌شده‌ترین انواع مالیات تکلیفی، می‌توان به مالیات تکلیفی حقوق، حق‌الوکاله، مالیات بر درآمد اجاره ملک و مضاربه اشاره کرد.

اقتصاد۲۴-درصورتی‌که مودیان در تاریخ مشخص‌شده این وظیفه را انجام ندهند، مشمول جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی خواهند شد. در ادامه این مطلب قصد داریم با استناد به ماده ۱۹۹ و بند ۴ ماده ۲۷۴ قانون مالیات‌های مستقیم، جریمه عدم پرداخت انواع مالیات تکلیفی را بررسی کنیم. اگر جزو دسته‌بندی اشخاص حقیقی یا حقوقی مشمول پرداخت مالیات تکلیفی هستید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

پرداخت ۱۰ درصد مبلغ مالیات؛ جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی

طبق ماده ۱۹۹ قانون مالیات‌های مستقیم، کلیه اشخاص حقیقی یا حقوقی که مکلف به پرداخت انواع مالیات تکلیفی هستند، در صورت عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر، مشمول پرداخت جریمه‌ای معادل ۱۰ درصد مبلغ مالیات پرداخت‌نشده خواهند بود. به‌عنوان مثال جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق را در ادامه شرح می‌دهیم.

کارفرمایان تا ۱ ماه بعد از پرداخت حقوق فرصت دارند که میزان مالیات حقوق را محاسبه و پس از کسر از حقوق، مبلغ آن را به اداره مالیات پرداخت کنند. درصورتی‌که مالیات حقوق کارمندی ۹۰۰هزار تومان محاسبه شود و کارفرما از پرداخت آن ممانعت کند، مشمول جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق معادل ۹۰هزار تومان (۱۰ درصد ۹۰۰هزار تومان) خواهد بود. به‌طورکلی، توصیه می‌شود که همه مودیان مالیاتی برای پرداخت مالیات و تسلیم اظهارنامه‌های مربوطه از طریق سامانه مودیان مالیاتی در موعد مقرر اقدام کنند؛ در چنین شرایطی مشمول پرداخت جریمه نخواهند بود.

 

جریمه ۲.۵ درصدی به ازای هر ماه دیرکرد در پرداخت انواع مالیات تکلیفی

طبق ماده ۱۹۹ قانون مالیات‌های مستقیم، اشخاص حقیقی و حقوقی مسئول کسر و ایصال مالیات تکلیفی، به ازای هر ماه دیرکرد در پرداخت مالیات تکلیفی، مشمول جریمه‌ای معادل ۲.۵ درصد مالیات پرداخت‌نشده خواهند بود. در واقع، افراد در صورت عدم پرداخت مالیات تکلیفی در موعد مقرر، علاوه‌بر ۱۰ درصد جریمه باید ۲.۵ درصد جریمه دیرکرد به ازای هر ماه را نیز به اداره مالیات پرداخت کنند. نحوه محاسبه جریمه دیرکرد مالیات حقوق در مثال بالا، ۹۰هزار تومان به اضافه ۲۲هزار و ۵۰۰ تومان و مجموعا ۱۱۲هزار و ۵۰۰ تومان جریمه به ازای یک ماه دیرکرد خواهد بود.

درصورتی‌که مالیات توسط دریافت‌کننده وجوه پرداخت شود، جریمه ۲.۵ درصد دیرکرد پرداخت مالیات تکلیفی تا تاریخ پرداخت مالیات توسط مودی، از مکلفین به کسر و ایصال مالیات دریافت خواهد شد. سازمان امور مالیاتی برای مدیریت هر چه بهتر فرایند دریافت مالیات، برای عدم اجرای همه تکالیف مالیاتی، جریمه‌ای را در نظر می‌گیرد؛ به عنوان مثال جریمه عدم ارسال اظهار نامه مالیاتی نیز تا ۳۰ درصد مبلغ مالیات پرداخت‌نشده تعیین شده است.

مجازات تعزیری درجه ۶؛ جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی در ماده ۲۷۴ ق. م. م

در بند ۴ ماده ۲۷۴ قانون مالیات‌های مستقیم، عدم پرداخت مالیات تکلیفی جرم محسوب شده و مجازات‌های تعزیری درجه ۶ برای فرد متخلف در نظر گرفته شده است. مجازات تعزیری درجه ۶ در ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی به صورت زیر تعریف می‌شود:

حبس بیش از ۶ ماه تا ۲ سال
جزای نقدی بیش از ۶ میلیون تومان تا ۲۴ میلیون تومان
محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از ۶ ماه تا ۵ سال
انتشار حکم قطعی در رسانه‌ها
حداکثر ۵ سال ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی
حداکثر ۵ سال ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی
حداکثر ۵ سال ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی

باتوجه‌به سنگین بودن جرایم فوق، توصیه می‌کنیم به‌هیچ‌عنوان در پرداخت به‌موقع انواع مالیات تکلیفی کوتاهی نکنید. برای اجرای آسان‌تر فرایند‌های مالی از یک برنامه حسابداری ابری پیشرفته مانند نرم‌افزار حسابداری سپیدار سیستم استفاده کنید. این نرم‌افزار رابط کاربری بسیار ساده و مدرنی دارد و امکان دسترسی در لحظه به گزارش‌ها و اطلاعات مالی سازمان را برای شما فراهم می‌کند.

 

مسئولیت تضامنی مودی اصلی با پرداخت‌کننده مالیات تکلیفی

یکی دیگر از مواردی که در بررسی جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی می‌توان به آن اشاره کرد، مسئولیت تضامنی طرفین مالیات تکلیفی است. اشخاص حقیقی و حقوقی مسئول کسر و ایصال مالیات تکلیفی، با پرداخت‌کننده اصلی مالیات مسئولیت تضامنی دارند. این مسئولیت تضامنی در عدم پرداخت مالیات تکلیفی به سازمان امور مالیاتی تعریف می‌شود. به بیان ساده‌تر، اداره مالیات برای دریافت همه مبلغ انواع مالیات تکلیفی هم می‌تواند به مودی اصلی، هم به شخص مکلف به کسر و پرداخت مالیات تکلیفی رجوع کند.شخص مکلف به پرداخت مالیات تکلیفی به سازمان امور مالیاتی، فقط با این منظور که مودی اصلی شخص دیگری است، نمی‌تواند از پرداخت مالیات خودداری کند.

پرداخت به موقع انواع مالیات تکلیفی با استفاده از نرم‌افزار‌های حسابداری پیشرفته

در این مطلب درباره جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی صحبت کردیم. طبق قانون افرادی که از پرداخت انواع مالیات تکلیفی خودداری کنند، مشمول جریمه‌ای معادل ۱۰ درصد مالیات پرداخت‌نشده در موعد مقرر خواهند شد. علاوه‌بر این، به ازای هر ماه دیرکرد، ۲.۵ درصد مبلغ مالیات به مبلغ جریمه اضافه می‌شود. در برخی از موارد، در صورت شکایت اداره مالیات از فرد خاطی، ممکن است فرد به مجازات تعزیری درجه ۶ نیز محکوم شود.

برای جلوگیری از به وجود آمدن این مشکلات، توصیه می‌کنیم از نرم‌افزار‌های حسابداری برای محاسبه خودکار مبلغ انواع مالیات تکلیفی استفاده کنید. یکی از شناخته‌شده‌ترین نرم‌افزار‌ها برای مدیریت امور حسابداری در ایران، نرم افزار حسابداری سپیدار سیستم است. به شما پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این نرم‌افزار به سایت سپیدار سیستم سر بزنید.

ارسال نظر