تاریخ انتشار: ۱۹:۳۱ - ۲۳ تير ۱۴۰۲

نرخ بیکاری دوباره افزایشی شد

نرخ بیکاری در آفریقا و برخی کشور‌های عربی خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ نامطلوب است.

اقتصاد۲۴-بر اساس پژوهش‌های انجام شده به نظر می‌رسد نرخ بیکاری کشور‌های کم‌درآمد در سال جاری میلادی نمی‌تواند به سطح پیش از شیوع پاندمی کرونا بازگردد. کشور‌های شمال آفریقا و برخی کشور‌های عربی خاورمیانه در حوزه اشتغال وضعیت مناسبی ندارند.

به نقل از الجزیره، سازمان بین‌المللی کار هشدار داد که کشور‌های کم‌درآمد حوزه خاورمیانه و آفریقا نسبت به سایر نقاط جهان توان کاهش نرخ بیکاری و بازگشت به دوران پیش از شیوع کرونا را ندارند.

این سازمان در بهار ۱۴۰۲ در گزارشی پیش‌بینی کرد که نرخ بیکاری در جهان در سال ۲۰۲۳ میلادی به رقم ۵.۳ درصد کاهش خواهد یافت. اما کاهش نرخ بیکاری عمدتا در کشور‌های با درآمد بالا میسر است که به شکل اعجاب‌انگیزی در برابر شوک‌های اقتصادی مقاومت نشان داده‌اند، اما نرخ بیکاری در کشور‌های با درآمد پایین همچنان بالا باقی خواهد ماند.

وضعیت نرخ بیکاری در منطقه متا

مطابق با پیش بینی‌ها نرخ بیکاری در کشور‌های شمال آفریقا و کشور‌های عرب خاورمیانه (منطقه متا)، به ترتیب ۱۱.۲ و ۹.۳ درصد خواهد بود که همچنان بالاتر از رقم پیش از دوران کروناست. کشور‌های آمریکای لاتین، حوزه دریای کارائیب، اروپا، آسیای میانه و غرب آسیا همگی توانسته‌اند نرخ بیکاری را به وضعیت پیش از کرونا بازگردانند. انتظار می‌رود که روند رو به رشد اشتغال به‌عنوان بخشی از اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۳ به رقم ۲.۸ درصد برسد، در حالیکه این عدد در سال گذشته میلادی برابر با ۳.۴ درصد بود.

سازمان جهانی کار تاکید دارد که درصد پیش‌بینی شده اشتغال در سال ۲۰۲۳، تصویر کاملی از بحران بیکاری در کشور‌های کم‌درآمد ارائه نمی‌کند. بر این اساس، شکاف شغلی به مراتب مضرتر از وقتی است که افراد فاقد کار یا ناتوان در پیدا کردن شغل مناسب در این لیست شمارش می‌شوند. طبق پیش‌بینی سازمان بین‌المللی کار، میانگین شکاف شغلی در جهان در سال ۲۰۲۳ رقمی بالغ بر ۱۱.۷ درصد (حدود ۴۵۳ میلیون نفر) خواهد بود، در حالی که شکاف شغلی در کشور‌های کم‌درآمد و پردرآمد جهان به ترتیب ۲۱.۵ و ۸.۲ درصد خواهد بود.

سازمان بین‌المللی کار همچنین معتقد است که شکاف شغلی رخ داده از دو بحران تشدیدکننده نشات می‌گیرد؛ نخست اثرات ماندگار پس از پاندمی کرونا و دیگر بروز جنگ‌های اوکراین و سوریه که سبب تورم شدید، نرخ بهره بالا و کاهش ارزش پول شده است.

نرخ بهره در ۳۷ کشور جهان همچنان بالای ۱۰ درصد بوده که سبب افزایش مقروض شدن و سخت‌تر شدن بازپرداخت وام خواهد شد. لازم به ذکر است که نرخ بهره و بازپرداخت در دوران پاندمی سر به آسمان برد.

نرخ بیکاری در ایران

مرکز آمار ایران نرخ بیکاری ایران در بهار ۱۴۰۲ را رقمی بالغ بر ۸.۲ درصد عنوان کرد. عدد اعلام‌شده توسط مرکز آمار ایران با پیش‌بینی سازمان جهانی کار برای ماه‌های آینده در مورد کشور‌های بحران‌زده منطقه مثل سوریه به میزان ۱.۱ درصد تفاوت دارد.

هرچند که سازمان جهانی کار اذعان کرده که کشور‌های غرب آسیا (کشور‌های پردرآمد) توانسته‌اند نرخ بیکاری خود را به دوران پیش از شیوع کرونا بازگردانند.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر