اقتصاد۲۴- قیمت مرغ همچنان از نرخ مصوب یعنی کیلویی ۷۳ هزار تومان بیشتر است و حالا وزارت جهاد کشاورزی با عرضه مرغ وارداتی تصمیم به شکست قیمتها در بازار گرفته. قرار است این هفته بهشکل روزانه ۶۰۰ تن مرغ گرم و منجمد وارد و در میادین میوهوترهبار و فروشگاههای زنجیرهای توزیع شود. از طرفی بهخاطر بالا بودن قیمت گوشت قرمز طبق برنامه وزارت جهاد کشاورزی روزانه ۱۰۰ تن گوشت گرم گوسفندی با قیمت کیلویی ۲۶۰ هزار تومان از روسیه، رومانی و مغولستان وارد کشور میشود و بحث عرضه گوشت منجمد با قیمت کیلویی ۱۸۰ هزار تومان هم مطرح شده است. بهنظر میرسد در این برهه و با فرارسیدن محرم و افزایش تقاضا برای خرید مرغ و گوشت وزارت جهاد کشاورزی دنبال سروسامان دادن به وضعیت بازار است.
شماره یک/ عرضه مرغ و گوشت مرکزگریز باشد
قیمت مرغ و گوشت فقط در تهران بالا نیست. الان که در یکسری از خردهفروشیهای تهران قیمت مرغ از نرخ مصوب فاصله گرفته و به مرز ۱۰۰ هزار تومان رسیده، خرید مرغ در مازندران میتواند تا کیلویی ۹۷ هزار تومان هزینه داشته باشد. مردم در استان آذربایجان شرقی مرغ را با قیمت کیلویی حداکثر ۹۵ هزار تومان میخرند و قیمت مرغ در استان بوشهر تا کیلویی ۹۴ هزار و ۵۰۰ تومان و در استان کهگیلویه و بویراحمد تا کیلویی ۹۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. از یک طرف دیگر میزان مصرف مرغ در تهران نسبت به کل کشور اصلا زیاد نیست. یعنی درحال حاضر که از توزیع روزانه هزار و ۲۰۰ تن مرغ در تهران صحبت میشود، نیاز روزانه کل کشور به مرغ حدود هفت هزار تن تخمین زده میشود است.
بیشتر بخوانید:آیا مرغ ارزان میشود؟
خلاصه که برای تنطیم بازار و کاهش قیمت مرغ و گوشت توجه به سایر شهرها و اوضاع بازار آنها هم میتواند در روند نزولی قیمتها کمککننده باشد. در اولین روز هفته که خبر توزیع مرغ و گوشت وارداتی از سوی وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده، مرغ فقط در استان قم با نرخ مصوب عرضه شده و بهجز لرستان، خراسان جنوبی، کردستان و اردبیل، قیمت مرغ در سایر استانها دستکم کیلویی ۸۰ هزار تومان بوده است.
شماره ۲/عرضه گوشت تنطیم بازاری در وزن پایین
عرضه گوشت تنطیم بازاری معمولا در وزنهای بالا انجام میشود. همین مورد را میتوانیم یکی از دلایل شکست عرضه گوشت و مرغ تنظیم بازاری در مراحل قبلی بدانیم. بهعنوان مثال در اوایل تیرماه که شاهد دور دیگری از عرضه گوشت تنظیم بازار بودیم، شقه ۱۰ کیلویی را با قیمت مصوب کیلویی ۱۱۷ هزار تومان میفروختند. اینظوری برای مصرفکننده یک میلیون و ۱۱۷ هزار تومان آب میخورد. پیشنهاد فرارو برای موفقیت این مرحله از توزیع مرغ و گوشت وارداتی فروش در وزنهای پایین و یا حداقل نیمشقه باشد. بهعنوان مثال هم میتوانیم اردیبهشت امسال و عرضه بستههای دوکیلویی گوشت تنظیم بازاری در فروشگاههای زنجیرهای و خردهفروشیها سطح شهر را که با استقبال بیشتری مواجه شد، الگو قرار بدهیم.
شماره ۳/وجود مراکز توزیع بیشتر در سطح شهر
گوشت و مرغ تنظیم بازاری را معمولا در میادین میوهوترهبار عرضه میکنند. اتفاقی که ذاتا میتواند موجب شرایط کافی برای توزیع رانت و فساد را فراهم کند. احتمالا تا الان خبرهایی از فروش مرغ و گوشت توسط غرفهدارهای میادین میوه وترهبار به رستورانها و هتلها و کمبود گوشت در میادین میوهوترهبار بهگوشتان خورده باشد. از یک طرف دیگر عرضه مرغ و گوشت تنظیم بازاری در میادین میوهوترهبار دسترسی مردم به آنها را محدود میکند و نهایتا کار به تشکیل صفهای طولانی و ازدحام میکشد. اما وجود مراکز بیشتر برای توزیع گوشت و مرغ وارداتی میتواند یکی از راهکارهای موثر باشد. البته قائممقام وزیر جهاد کشاورزی در توضیح طرح فعلی از فروشگاههای زنجیرهای هم به عنوان یکی دیگر از مراکز توزیع اسم برده است.
شماره ۴/عرضه گوشت منجمد باب میل ایرانیها نیست
عرضه گوشت و مرغ وارداتی در این هفته قرار است برای کنترل اوضاع بازار انجام شود. قائممقام وزیر جهاد کشاورزی با اعلام این خبر گفته هفته جاری روزانه حداقل ۳۰۰ تن مرغ گرم و ۳۰۰ تن مرغ منجمد وارد کشور میشود و درکنار آن شرایط برای واردات ۱۰۰ تن گوشت گرم گوسفندی و گوشت منجمد مهیا خواهد شد. نکته مهم، اما به ذائقه ایرانیها برمیگردد که خیلی با گوشت منجمد سازگار نیست. شکست قیمت گوشت و مرغ در بازار با عرضه گوشت منجمد حداقل در مراحل قبلی دوامی نداشته و بعد چند روز دوباره شاهد افزایش قیمتها بودیم.