اقتصاد۲۴- متیو میلر روز دوشنبه در کنفرانسی خبری در رابطه با اموال ایران در بانکهای عراق گفت: میتوانم تایید کنم که عمان تمایل خود برای دریافت بخشی از این اموال را از خود نشان داده است. ما انتظار داریم که این اتفاق رخ دهد. به گزارش ایسنا، وی در ادامه ادعا کرد: به گمان ما این گامی حائز اهمیت است چراکه خارج کردن این پولها از عراق مهم است.
میلر بیان کرد: این اموال در حسابی در عمان نگهداری خواهند شد، اما محدودیتهای اعمالی علیه آن همانند محدودیتهایی است که برای استفاده از این اموال در بانکهای عراق وضع شده بود. این بدان معناست که از این اموال میتوان تنها برای اقدامات غیرتحریم شده از جمله کمکهای بشردوستانه استفاده کرد و تمامی تراکنشها باید از پیش به تایید وزارت خزانهداری آمریکا برسد.
وال استریت ژورنال هفته گذشته به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که واشنگتن ۱۴ بانک عراقی را به اتهام انجام معاملات دلاری با ایران و سایر کشورهایی که در فهرست تحریمها در خاورمیانه قرار دارند، تحریم کرده است.
وال استریت ژورنال افزود: این ممنوعیت – که توسط وزارت خزانهداری آمریکا و بانک ذخیره فدرال، اعمال شده است – احتمالا تنشهای جدیدی میان بغداد و واشنگتن ایجاد کند و ممکن است آشفتگیهای اقتصادی جدیدی برای عامه مردم عراق رقم بزند.
این مقامات آمریکایی ادعا کردند که درحال انجام اقداماتی علیه بانکهای عراقی هستند چراکه دریافتهاند، این بانکها پولشویی کرده و تراکنشهای ساختگی داشتهاند.
این مقامات همچنین مدعی شدند که برخی از این تراکنشهای ساختگی ممکن است با افراد تحریم شده از سوی آمریکا مرتبط بوده باشد و این مسئله نگرانیها درخصوص منفعت بردن ایران از این معاملات را بیشتر میکند.
تحریمها علیه این ۱۴ بانک عراقی درحالی اعمال شده است که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا یک معافیت جدید ۱۲۰ روزه امضا کرده است که به واسطه آن عراق اجازه خواهد داشت بهای برق خریداریشده از ایران را بپردازد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روز دوشنبه اول مرداد (۲۴ ژوئیه) تایید کرد که پولهای بلوکه شده ایران در عراق به کشور ثالثی منتقل میشود.
او گفت: «من میتوانم تأیید کنم که عمان تمایل خود را برای دریافت بخشی از این وجوه نشان داده است و ما انتظار داریم که این (انتقال) انجام شود.»
او این را گامی "مهم" دانست و افزود: «از نظر ما مهم است که این پول را از عراق خارج کنیم، زیرا این منبع اهرمی است که ایران علیه همسایهاش استفاده میکند.»
میلر تاکید کرد که این پولها در صندوق یا حسابی در عمان نگهداری میشود، اما همچنان مشمول همان محدودیتهایی خواهد بود که در عراق نیز بوده است. به این معنی که پولهای بلوکه شده ایران "فقط میتواند برای فعالیتهای غیرقابل تحریم مانند کمکهای بشردوستانه استفاده شود و همه معاملات باید از قبل توسط وزارت خزانهداری ایالات متحده تایید شود. "
روز گذشته ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در یک نشست خبری در رابطه با سفر وزیر خارجۀ عمان و وزیر مشاور در امور خارجی دولت قطر به ایران گفته بود این سفرها در جهت "پیشبرد مذاکرات" به منظور "رفع تحریمها و همچنین رفع انسداد داراییهای جمهوری اسلامی ایران" و برای تبادل زندانیان انجام میشود.
بیشتر بخوانید: دیپلماسی تنها مسیر پیش روی ایران؛ گریز از دام توامان غربیها و روسها!
هفته گذشته یک مقام آمریکایی اعلام کرده بود که دولت این کشور به بغداد ۱۲۰ روز معافیت داده تا بدهی برقی ایران را پرداخت کند. آمریکا میگوید برای آنکه ایران در فصل گرما برق عراق را قطع نکند به این کشور اجازه داده تا بدهی برقی کشورمان را پرداخت کند.
مقام آمریکایی مذکور که خواست نامش فاش نشود گفته که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، با امضای معافیت تحریمی به عراق اجازه داده تا بدهی برقی ایران را به جای اینکه در یک بانک عراقی بلوکه کند، به یک بانک در کشور ثالث منتقل کند.
البته این پول بازهم در بانک کشور ثالث نگهداری خواهد شد و ایران نخواهد توانست بدون مجوز آمریکا به این پول دسترسی پیدا کند و فقط میتواند از این پول برای واردات کالاهای انسانی استفاده کند.
بغداد امیدوار است تا با این اقدام فشار ایران به عراق برای آزاد سازی پولهای بلوکه شده کم شده و به یک کشور دیگر وارد شود.
پیش از این نیز، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفته بود که بدهی عراق به ایران حدود ۷ تا ۸ میلیارد دلار که اخیراً ۲.۷ میلیارد دلار از این منابع آزاد شده است. یحیی آل اسحاق در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: عراق در حدود ۷ تا ۸ میلیارد دلار به ایران بدهی دارد که طبق شنیدهها ۲.۷ میلیارد دلار از این منابع آزاد شده و بخشی از آن در اختیار سازمان حج و بخشی هم برای کالاهای اساسی تخصیص پیدا کرده است.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق افزود: بدهی عراق به دلیل خرید گاز و برق از ایران دائماً کم و زیاد میشود و یک رقم شناوری است.
وی با بیان اینکه آزادسازی منابع ارز تأثیر مثبتی بر بازار دارد، گفت: البته جزئیات مربوط به میزان دقیق بدهی و نحوه تخصیص را باید بانک مرکزی توضیح دهد.