اقتصاد۲۴- اخیرا دبیر شورایعالی مناطق آزاد از استقبال کشورهای خارجی از جمله چین و امارات از طرحهای سرمایه گذاری این نهاد خبر داد و گفت: «اماراتیها آمدند و اتاق سرمایه گذاری خارجی امارات گفتند که ما تا ۱۰۰ میلیارد دلار حاضریم سرمایه گذاری کنیم، طرحهایتان را بدهید.» در این زمینه کارشناسان اقتصادی به علاوه فعالان مناطق آزاد با رد این آمار، تاکید کردند که چنین ادعایی بدون شک کذب محض است.
درحال حاضر روزهای عجیبی در دبیرخانه شورایعالی درحال سپری شدن است؛ رویهها و تحرکاتی در این دبیرخانه در حال انجام است که هم حاشیهساز شده و هم به یک برنامه طنز برای مردم به خصوص فعالان رسانهای، کارشناسان و صاحبنظران تبدیل شده است.
صندلی دبیری شورایعالی مناطق آزاد به منتقد این مناطق رسید!
با ورود حجت عبدالملکی به مناطق آزاد که سابقا جزو منتقدین سرسخت این مناطق در دولت حسن روحانی بود، هر روز شاهد ارائه آمارهای غلط، هزینهکردهای خارج از عرف، سفرهای مکرر داخلی و خارجی بدون دستاورد و حتی تخلفات عجیب در حوزه عزل و نصبها هستیم؛ از مدیرعاملی عادل پیغامی تا دبیری عبدالملکی که براساس رای و نظر دیوان عدالت اداری، غیرقانونی است!
اما موضوع تعجببرانگیز این روزها، سکوت نمایندگان مجلس در قبال تحرکات صورت گرفته در دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد است، این در حالی است که تا همین چندماه پیش، صدای داد و فریاد این نمایندگان از مجلس شنیده میشد و در جلسات علنی مجلس به سعید محمد و یا دبیران پیشین میتاختند که از جمله آن میتوان به جر و بحث معصومه پاشاییبهرام با سعید محمد به سبب تامین نشدن نظر این نماینده برای انتصاب مدیرعامل ارس که منجر به گریه و قهر از جلسه کمیسیون اقتصادی شد!
سکوت معنادار فراکسیون مناطق آزاد در قبال عملکرد عبدالملکی
نمایندگان مجلس به مردم و سرمایهگذاران مناطق آزاد باید توضیح دهند که دلیل سکوتشان در قبال همه اشتباهات و تشویش اذهان عمومی توسط حجت عبدالملکی چیست؟ آیا چون مجلس در ماههای پایانی فعالیت خود قرار دارد، سکوت اختیار کردهاند تا خدشهای به آرای احتمالیشان در دوره آتی انتخابات مجلس وارد نشود؟ چرا امروز که حجت عبدالملکی در حال آماربازی و ارائه آمار غلط و بولتن پر کن است و به خیال خود منجی مناطق آزاد ایران شده است، به او نمیتازند و به راستی آزمایی این آمارها نمیپردازند، آماری که اگر در یک کشور مترقی به غلط مطرح شده بود، یک رسوایی و بدنامی برای دولت مستقر ایجاد و منجر به استعفای و برکناری مقام طرح کننده آمار شده بود.
چرا وزیر اقتصاد که اکنون به حکم قانون، مسئول و متولی دبیرخانه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی است، درخصوص رفتار و عملکرد پرابهام حجت عبدالملکی، دوست قدیمی و همدانشگاهی خود، دم برنمیآورد و سکوت اختیار کرده است؟
صحت و سقم سرمایه گذاری اماراتیها در مناطق آزاد
در همین زمینه سید مرتضی افقه، اقتصادددان معتقد است: در شرایطی که در اوج تنش با امارات بر سر حاکمیت جزایر سه گانه هستیم، ادعای چنین سرمایه گذاریای از سوی اماراتیها کذب محض است.
حسین فروزان، مدیرعامل سابق منطقه آزاد ماکو نیز در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه هیچ کشوری در شرایط کنونی تحریمها حاضر به سرمایه گذاری در مناطق آزاد ما نیست، اظهار کرد: نه مناطق آزاد ما زیرساخت لازم برای ۱۰۰ میلیارد دلار که هیچ، برای ۱۰ میلیارد دلار را دارد و نه خارجیها به دلیل تحریمها تمایلی برای سرمایه گذاری دارند.
تبعات اعلام اعداد و ارقام عجیب و بزرگ!
سید مرتضی افقه، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه کابینه ابراهیم رئیسی مجموعهای کم تجربه و در بسیاری موارد فاقد دانش تخصصی است، گفت: همان حرفهای عجیب و غریب حجت الله عبدالملکی در سمت وزیر کار دوباره دارد تکرار میشود. او که قرار بود با یک میلیون تومان، شغل ایجاد کند اکنون میخواهد مناطق آزاد را «آباد» کند.
این اقتصاددان افزود: عبدالملکی مخالف سرسخت سرمایه گذاری خارجی و همینطور مناطق آزاد بود و الان قرار گرفتن چنین فردی در سمت دبیری شورایعالی مناطق آزاد مایه شگفتی است!
پول خودمان را هم نمیتوانیم وارد کشور کنیم چه برسد به سرمایه خارجیها
افقه با بیان اینکه کشور درگیر شدیدترین تحریم هاست، گفت: ما پول خودمان را هم نمیتوانیم به کشور بیاوریم چه برسد به سرمایه خارجی ها! در چنین شرایطی، حرف از سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیارد دلاری اماراتیها خنده دار است و از یک بچه دبستانی هم برنمی آید!
بیشتر بخوانید: کنایه مهاجری به اظهارات اخیر عبدالملکی؛ آقای رئیسی! گفتید اقتصاددانهارا به خط کردهاید، یکی شان این بود؟!
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران ادامه داد: عبدالملکی دوباره کم دانشی خود را عیان کرد. شواهد نشان میدهد چین و روسیه که شرکای منطقهای ما هستند هم وارد مراودات تجاری بزرگ با ما نمیشوند چه برسد به امارات.
تنش ایران و امارات بر سر حاکمیت جزایر سه گانه
این اقتصاددان با اشاره به تنش بی سابقه امارات با ایران بر سر حاکمیت جزایر سه گانه گفت: در چنین شرایطی چه کسی باور میکند که امارات بگوید ۱۰۰ میلیارد دلار که معادل کل درآمد نفتی یک سال ایران قبل از تحریم هاست را در مناطق آزاد ایران سرمایه گذاری میکند؟
افقه ادامه داد: صادرات یک سال نفت ما در بهترین شرایط تاریخی در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد ۱۱۰ میلیارد دلار بود؛ آیا با این اوصاف رقم اعلامی عبدالملکی میتواند درست باشد؟ مایه تاسف این است که چنین فردی با چنین سابقهای هم فرصتها را از کشور میگیرد و هم موجب اتلاف منابعی خواهد شد که این شخص مدیریت آنها را به عهده گرفته است. این آمارهای غلط تنها برای ایجاد دلگرمی برای طرفدارانش است.
سرمایه گذار بیاید، کو زیرساخت؟
حسین فروزان، مدیرعامل سابق منطقه آزاد ماکو نیز در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه مناطق آزاد ما زیرساخت ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری که هیچ، زیرساخت ۱۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری را نیز ندارد، گفت: اصلا برقش را داریم؟ زیرساختش را داریم؟ شهرک صنعتی اش را داریم؟ آبش را داریم؟ چنین ادعایی تنها میتواند در حد حرف باشد.
وی با بیان اینکه تحریم و نبود زیرساخت عواملی هستند که مانع ورود سرمایه گذاران خارجی به مناطق آزادند، ادامه داد: مناطق آزاد در زمان دبیری مرحوم اکبر ترکان، سودی نصفه نیمه برای کشور داشت که آن مزایا را هم از مناطق آزاد گرفتند. در شرایط کنونی کدام سرمایه گذار خارجی در مناطق آزاد ایران سرمایه گذاری میکند؟