تاریخ انتشار: ۰۹:۵۶ - ۰۸ شهريور ۱۴۰۲

تاخیر در تحویل خودرو‌های سامانه یکپارچه و سرگردانی متقاضیان

سامانه یکپارچه فروش خودرو، یا سامانه متمرکز قرعه‌کشی خودرو، بستری است که وزارت صمت برای ساماندهی بازار خودرو و ایجاد شفافیت بیشتر دستور راه‌اندازی آن را داد. در این سامانه بازه زمانی مشخصی نیز برای عرضه خودرو تعیین شده است.

اقتصاد۲۴-سامانه فروش یکپارچه خودرو تقریبا تمام تولیدات خودروسازان را تا پایان سال آینده به فروش رسانده است، اما مشکلات متعددی که نبود قطعه فقط یکی از آنهاست، قطعا تحویل خودرو به متقاضیان را دچار مشکل می‌کند. پیش از این نیز خبر‌هایی از خودروسازان به گوش می‌رسید که برای تحویل به موقع تعهدات باید با تمام ظرفیت تولید کنند و اگر در تابستان با قطعی برق یا گاز روبه‌رو شوند، امکان تحویل به موقع تعهدات وجود نخواهد داشت.

تحویل به موقع تعهد‌های ایجادشده توسط سامانه یکپارچه فروش برای خودروسازان، برای این شرکت‌ها اصلا کار ساده‌ای نیست و موانع بسیاری برای این کار وجود دارد. هرچند که برخی تحلیل‌ها بر این موضوع تاکید دارند اینگونه تاخیر‌ها به سود خودروسازان هم هست. در حال حاضر بخش عرضه در بازار خودرو مختل شده و تاخیر در تحویل‌ها نیز بازار را تشنه‌تر خواهد کرد. در حال حاضر، خودروسازان، بخش بزرگی از نقدینگی مورد نیاز خود را از سامانه یکپارچه خودرو جذب کرده‌اند. اما گزارش‌های متعددی از تاخیر در تحویل خودرو‌ها به دست «اعتماد» رسیده که نشان می‌دهد در این چرخه معیوب، فقط بخش تقاضاست که زیان می‌بیند. مردمی که در سامانه ثبت‌نام کرده‌اند و برای خرید خودرو باید یک سال و شاید بیشتر صبر کنند و هر ماه هم با خلف وعده طرف عرضه مواجه می‌شوند که پول بیشتری تحت عنوان «مابه‌التفاوت» طلب می‌کنند و خبری هم از خودرو نیست.

آنچه در پی می‌آید روایت یکی از متقاضیان خرید خودروی سورن پلاس در اولین طرح پیش‌فروش شرکت ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه سال جاری است. یکی از چندین مورد از بخش تقاضا که این روز‌ها در سرگردانی و استیصال کامل به سر می‌برند.

تحویل ۴۵ روزه یا تاخیر ۶ ماهه؟

این خریدار خودروی سورن پلاس از شهر سمنان در این باره به «اعتماد» گفت: متاسفانه از بهمن و اسفندماه سال گذشته تاکنون تعهدات شرکت ایران‌خودرو هنوز اجرایی نشده است و بسیاری از ثبت‌نامی‌های خودرو‌های سورن پلاس و پژو پارس خودروهای‌های خود را پس از چندین ماه هنوز دریافت نکرده‌اند.

او با اشاره به راه‌اندازی سامانه یکپارچه فروش خودرو افزود: در دومین طرح پیش‌فروش خودرو، ایران‌خودرو شرکت نکرد و اعلام کرد که تعهداتش تا پایان سال ۱۴۰۳ تکمیل شده است اما موضوع اصلی تاخیر‌های این شرکت در تحویل خودرو‌های ثبت‌نامی است و تاخیر‌های ۶ ماهه و ۷ ماهه‌ای وجود دارد که متقاضیان را دلخور کرده است.

هنوز تعهدات بهمن و اسفند ماه تکمیل نشده است!

او در ادامه گفت: بنده در اولین طرح پیش‌فروش ایران‌خودرو که در اردیبهشت ماه امسال بود شرکت و مبلغی که باید واریز می‌شد را هم به صورت کامل پرداخت کردم. قرار بر این بود تا خودروی سورن‌پلاس ثبت‌نامی را ۴۵ روزه به ما تحویل بدهند، اما امروز حدود یک ماه و نیم است که از موعد تحویل خودروی ما گذشته و تحویل آن به تاخیر افتاده است. زمانی که با شرکت ایران‌خودرو تماس می‌گیریم اعلام می‌کنند که هنوز تعهدات بهمن ماه و اسفند ماه سال ۱۴۰۱ را تکمیل نکرده‌ایم و هر زمان که آن‌ها تکمیل شد خودروی شما را هم تحویل می‌دهیم.


بیشتر بخوانید:قیمت این خودرو ۵۰ میلیون کاهش یافت


وی ادامه داد: خواهرم هم که متقاضی خرید خودروی پژوپارس است و در مرحله دوم اولین طرح پیش‌فروش خودرو شرکت کرده بود که به تازگی برای او هم دعوتنامه تکمیل وجه آمده و گفته شده که ۴۵ روزه یعنی در مهر یا آبان ماه خودروی پارس را به او تحویل می‌دهند، سوالی که پیش می‌آید این است که چرا با وجودی که هنوز خودرو‌های ثبت‌نامی بهمن و اسفندماه ۱۴۰۱ را تحویل نداده‌اند باز هم پیام برای واریز وجه می‌دهند و می‌گویند ۴۵ روزه خودرو را تحویل می‌دهند؟ مگر تعهدات قبلی را انجام داده‌اند؟

خودروی ۲۸۰ میلیونی، ۳۵۵ میلیون تمام شد

این مشتری ایران‌خودرو ادامه داد: البته از زمانی که تحویل خودروی بنده به تاخیر خورد پیگیری‌هایم را شروع کردم که بار اول شرکت اعلام کرد این مساله به دلیل مسائل مربوط به رعایت استاندارد‌های ۸۵ گانه است و به همین دلیل تحویل خودرو‌ها با مشکل مواجه شده پس از برطرف شدن این مشکل، موضوع افزایش قیمت از سوی شورای رقابت و پس از آن موضوع مربوط به پلاک کردن خودرو از سوی راهبر ناجا را عنوان کردند و هر بار هم قیمت خودرو را بالا بردند.

او در مورد قیمت نهایی خودروی سورن‌پلاس هم گفت: آن طور که روز اول اعلام شده بود قیمت این خودرو ۲۸۰ میلیون تومان می‌شد، اما پس از تغییرات قیمت از سوی شورای رقابت و مسائل مربوط به استاندارد، پرداختی این خودرو تا ۳۵۵ میلیون تومان بالا رفت و آن را تکمیل کردم که البته در چند مرحله این افزایش قیمت‌ها صورت گرفت و امروز که به مرحله فاکتور رسیده و یک ماه و نیم هم از موعد تحویل خودرو گذشته هنوز پاسخ روشنی برای زمان دقیق دریافت خودرو به ما اعلام نکرده‌اند و می‌گویند ممکن است تا مهر ماه هم خودرویی به شما ندهیم.

تحویل خودرو پس از افزایش قیمت بعدی شورای رقابت؟

وی افزود: بنده با ماشین کار می‌کنم و به دلیل گرفتاری‌هایی که از نداشتن خودرو برایم به وجود آمده با هزینه شخصی خودم از سمنان به تهران آمدم تا شاید راهی پیدا کنم، اما به دلیل اینکه پاسخ قانع‌کننده‌ای از دفتر تهران دریافت نکردم از تهران به تبریز که خط تولید سورن پلاس در آنجاست، رفتم و با کمال تعجب دیدم که کارخانه تبریز پر از خودروی سورن‌پلاس است که قطعات‌شان هم تکمیل بود و نقصی هم نداشتند و زمانی که از یکی از افراد مطلع در آن کارخانه پرسیدم چرا خودرو‌ها را تحویل مردم نمی‌دهید ایشان اعلام کرد به دلیل اینکه شورای رقابت در سال دو بار افزایش قیمت دارد و افزایش قیمت بعدی در انتهای شهریور ماه است و به همین دلیل این خودرو‌ها را فاکتور نمی‌کنند تا پس از افزایش قیمت بعدی این خودرو‌ها را تحویل مردم بدهند دقیقا همان کاری که در شب عید هم در مورد خودروی پژو پارس کردند.

سود تاخیری که خودروساز می‌دهد چندین میلیون تومان با سود بانک فاصله دارد

او ادامه داد: سوال من این است که آیا این کار شرکت خودروساز تخلف نیست؟ خودروسازی که تعهدات ۵ ماه پیش خود را انجام نداده چرا باز هم برای مشتریان مهر و آبان خود دعوتنامه تکمیل وجه خرید خودرو برای تحویل ۴۵ روزه ارسال می‌کند؟ آیا اقدام این شرکت یک نوع کلاهبرداری نیست؟

وی تصریح کرد: تنها در شهر ما که شهر کوچکی هم هست فقط ۴۵ نفر برای خودروی سورن‌پلاس ثبت‌نام کرده‌اند که با تاخیر در تحویل هم روبرو شده‌اند و کافی است نگاهی به شبکه‌های اجتماعی بیندازید، می‌بینید که هر روز تعداد زیادی از مردم از این تاخیر‌های چند ماهه خودرو‌ها گله‌مند هستند و زمانی هم که با شماره‌هایی که برای پاسخگویی مشتریان ارایه شده تماس می‌گیریم تنها پاسخ‌شان این است که صبور باشید تا یکی، دو ماه آینده تعیین تکلیف می‌شوید.

او گفت: زمانی هم که از تاخیر‌ها گله می‌کنیم می‌گویند سود تاخیر به شما تعلق می‌گیرد، اما سود تاخیری که شرکت ایران‌خودرو می‌دهد ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در ماه است و اگر بنده ۳۵۵ میلیون تومانی که واریز کردم را در بانک می‌گذاشتم هر ماه ۸ تا ۹ میلیون تومان سود می‌گرفتم و با همین حساب ساده این شرکت حدود ۶ میلیون تومان هر ماه از این مبلغ برمی‌دارد.

(توضیح ضروری: اسناد و مدارک مرتبط با این مشتری سامانه یکپارچه خودرو در دفتر روزنامه محفوظ است)

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر