اقتصاد۲۴- بر اساس جدیدترین گزارش دیده بان هستهای سازمان ملل که رویترز مشاهده کرده، ایران میزان خلوص اورانیوم غنی شده خود تا سطح ۶۰ درصد را کاهش داده و بخش کوچکی از ذخایر ۶۰ درصدی خود را نیز رقیق کرده است. به گفته تحلیلگران منع اشاعه، کاهش سرعت هستهای ایران ممکن است برای ایالات متحده و ایران کافی باشد تا به کندوکاو در آنچه آنها به عنوان «تفاهمات» توصیف میکنند - چیزی که واشنگتن هرگز به آن اذعان نکرده است - در راستای کاهش تنشها بر سر موضوعات هستهای و دیگر مسائل ادامه دهند.
این تحلیلگران تاکید دارند که این، لزوما به معنای هیچ محدودیت واقعی برای برنامه هستهای ایران تا پیش از انتخابات ۵ نوامبر ۲۰۲۴ در ایالات متحده نیست، اما ممکن است به جو بایدن، رئیس جمهور این کشور که برای انتخاب تلاش میکند، کمک کند تا از یک بحران سیاسی با ایران رهایی یابد. هنری روم از موسسه «واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» در اینباره گفت: کاهش سرعت انباشت اورانیوم ۶۰درصدی نشانه روشنی است که تهران برای پیشبرد «تفاهمات» کاهش تنش با واشنگتن آمادگی دارد.
وی افزود: کاهش سرعت ذخیره اورانیوم با غنای بالا و توافق مبادله زندانیان ایران و آمریکا در ماه جاری (میلادی) زمینه را برای دیپلماسی بیشتر در پاییز امسال پیرامون برنامه هستهای فراهم کرد، البته بدون هدف دستیابی به یک توافق جدید تا پس از انتخابات ریاست جمهوری ایالاتمتحده. این کارشناس همچنین تصریح کرد: احتمالا برای واشنگتن محدودیتهایی برای آنچه ایران باید برای هدف «کاهش تنش ها» انجام دهد، وجود دارد. ایران احتمالا از این مرز عبور کرده است.
بیشتر بخوانید: قطعنامه شورای حکام علیه ایران منتفی شد
اریک برویر، تحلیلگر موسسه «ابتکار تهدید هسته ای» نیز با بیان اینکه «ایران ترمز برنامه هستهای خود را نمیکشد»، خاطرنشان کرد: گامهایی که ایران برداشته، نسبتا کوچک است، اما در حال حاضر هدف از سیاست کاهش تنش واشنگتن، حل موضوع هستهای نیست بلکه ایجاد یک زیرساخت سیاسی و پرهیز از بحران است.
الیوت آبرامز، نماینده ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در امور ایران که به نظر میرسد از این وضعیت راضی نیست، با اشاره به افزایش صادرات نفت ایران بهرغم تحریمهای آمریکا و انتقال ۶ میلیارد دلار از وجوه ایران از کرهجنوبی به قطر به عنوان بخشی از توافق تبادل زندانیان گفت: آن طور که به نظر میآید دولت بایدن تا انتخابات سال آینده مایل است بهای غنی سازی گسترده ایران را بپردازد. در این میان، وزارت امورخارجه آمریکا نیز از پذیرفتن اینکه با ایران به توافقی بر سر برنامه هستهای این کشور دست یافته است، سر باز میزند، چراکه طبق قانون چنین توافقی نیازمند تایید کنگره است.
چرا ایران برنامه هستهای خود را کند کرده است؟
رویترز با اشاره به خروج یک جانبه آمریکا از توافق هستهای ۲۰۱۵ در زمان ریاست جمهوری ترامپ و بازگرداندن تحریمها علیه ایران افزود: جو بایدن از زمان روی کار آمدن خود در کاخ سفید در ژانویه ۲۰۲۱ تلاش کرد توافق هستهای با ایران را بازگرداند، اما این تلاشها تاکنون به نتیجهای نرسیده است. یک دیپلمات غربی در پاسخ به این سوال که چرا ایران برنامه هستهای خود را کند کرده است، گفت: من فکر میکنم این بخشی از گفتگوهایی است که آنها با ایالات متحده داشته اند و بخشی از توافقی گستردهتر است؛ معامله بدون توافق.