اقتصاد۲۴- عراق توافقنامه اولیهای برای واردات گاز ترکمنستان امضا کرد؛ گامی که متخصصان آن را از لحاظ فنی ممکن میدانند و اشاره کردند که تکمیل خط انتقال گاز از ترکمنستان به عراق دو سال پس از عقد قرارداد نهایی زمان میبرد.
متخصصان با اشاره به اینکه واردات گاز از ترکمنستان، جای گاز ایران را میگیرد، بر اهمیت بهره برداری از گاز عراق به جای واردات، از جمله در میادین اقلیم کردستان تاکید کردند.
حمزه الجواهری، کارشناس حوزه نفت در گفتگو با العالم الجدید گفت که روی آوردن عراق به واردات گاز از ترکمنستان از لحاظ فنی ممکن است به گونهای که انتقال آن از طریق لولههایی از ترکیه انجام میشود.
الجواهری افزود که احداث خط برای دریافت گاز از ترکمنستان به بیش از ۲ سال زمان آن هم پس از امضای توافق نهایی نیاز دارد و این به جزئیات توافق از جمله حجم و طول لولهها و هزینه آن و سایر اقدامات فنی بستگی دارد.
این کارشناس حوزه نفت گفت که واردات گاز از ترکمنستان مساله واردات گاز از ایران را به طور کامل به پایان میرساند، چرا که گاز وارداتی از ترکمنستان برای فعالیت همه نیروگاههای برق کافی است بنابراین شاید شاهد سنگ اندازی در مسیر این پروژه از سوی برخی طرفهای سیاسی باشیم.
به گزارش میدل ایست نیوز، پیش از این وزارت نفت عراق از توافق اولیه با ترکمنستان برای واردات گاز از این کشور به منظور تامین نیازهای نیروگاههای برق عراق خبر داده بود.
دو طرف یادداشت همکاری در این خصوص آماده کردند و انتظار میرود، این یادداشت همکاری تا پیش از پایان سال جاری امضا شود.
گفتنی است وزارت برق عراق در دسامبر ۲۰۲۲ اعلام کرد که عراق با قطر و ترکمنستان برای واردات گاز در راستای تامین کمبود حاصل در کشور مذاکره میکند، اما همچنان به گاز ایران نیاز مبرم دارد.
عراق بدهی خود به ایران بابت واردات گاز از این کشور و بدهیهای از پیش مانده را در نیمه سال جاری و همزمان با تصویب قانون حمایت اضطراری امنیت غذایی پرداخت کرد.
دولت عراق در ژوئیه امسال توافقی با ایران برای تهاتر نفت با گاز امضا کرد. این توافق پس از مذاکرات چند روزه ایران و عراق و برای حل مشکلات ناشی از تحریمهای امریکا که مانع از پرداخت بدهی عراق به ایران میشد، امضا شد.
اخیرا و با افزایش دمای هوا به ۵۰ درجه سانتیگراد، دسترسی به برق کاهش یافت و شماری از شهرهای عراق در خاموشی کامل قرار گرفتند و از طرفی دیگر، صاحبان ژنراتورهای خصوصی نیز به قیمت و ساعات دسترسی به برق طبق توافق صورت گرفته، پایبند نبودند.
از طرفی دیگر کوفند شیروانی، کارشناس حوزه انرژی و نفت در گفتگو با العالم الجدید گفت که عراق به مقادیر زیادی گاز طبیعی برای فعالیت نیروگاههای برق خود به ویژه در فصل تابستان نیاز دارد و در حال حاضر گاز و برق را از ایران و با هزینه بسیار بالا وارد میکند، اما بهترین راه حل، افزایش بهره برداری و سرمایه گذاری گاز طبیعی در عراق است.
شیروانی تاکید کرد که گزینههای دیگر واردات گاز، قطر و ترکمنستان است، اما بهترین راه حل، تسریع در سرمایه گذاری در میادین گاز عراق است و این امر میلیونها دلار به خزانه حکومت باز میگرداند.
وی افزود که راه حل دیگری نیز وجود دارد که آن همکاری با اقلیم کردستان عراق است، چرا که میدان گازی در آنجا وجود دارد که سرمایه گذاری شده و حدود ۴۰۰ میلیون فوت مکعب در روز گاز تولید میکند از این رو میتوان با هماهنگی با اربیل تولید و سرمایه گذاری در حوزه گاز را افزایش داد.
براساس اطلاعات اداره اطلاعات انرژی امریکا، عراق ۶۲۹ میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی سوزانده و دلیل آن ناکارآمدی خطوط لوله و زیرساختها است.
این در حالی است که این مقدار از گاز سوزانده شده، برای تامین انرژی ۳ میلیون منزل کفایت میکند.
اطلاعات بانک جهانی نیز حاکی از آن است که میادین نفتی عراق تجهیزات جمع آوری گاز را ندارد و این مساله منجر به سوزاندن ۱۸ میلیارد متر مکعب گاز همراه نفت (مشعل) در سال میشود.
براساس ارزیابیهای بین المللی، این مقدار از سوزاندن گاز، ۲.۵ میلیارد در سال برای عراق یا معادل ۱.۵۵ میلیارد متر مکعب گاز در روز یا معادل ۱۰ برابر گاز وارداتی از ایران برای عراق هزینه دارد.
میادین گاز همراه نفت و طبیعی در اکثر استانهای نفت خیز عراق وجود دارد، به گونهای که ۷۰ درصد در میادین بصره، ۱۰ درصد در میادین کرکوک و ۲۰ درصد در مناطق شمالی و غربی کشور قرار دارد.
منبع: العالم الجدید / دیپلماسی ایرانی