تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۱۷ مهر ۱۴۰۲
هراس‌ها از یک جنگ گسترده‌تر در خاورمیانه

خاورمیانه در آتش جنگ و التهاب فراگیری آن / غافلگیری حماس علیه اسرائیل

با توجه به شراکت ایران در حملات به اسرائیل، این احتمال وجود دارد که جنگ رو به رشد سایه میان تل آویو و تهران، تشدید شود. اسرائیلی ها، الگوی پیشین حملات به غزه را که نوعا دایره محدودی داشت، تکرار نخواهند کرد. با توجه به گستره و موفقیت حمله حماس، اسرائیلی‌ها به محض تامین امنیت شهر‌های مرزی، عملیات چشمگیری را هم از زمین و هم از هوا علیه غزه انجام خواهند داد

اقتصاد۲۴- حمله حیرت آور پیکارجویان غزه به اسرائیل، تلافی گسترده نیرو‌های اسرائیلی را در پی دارد و احتمالا پیامد‌های امنیتی برای سراسر منطقه خواهد داشت.
بر کسی پوشیده نیست که حماس از ایران کمک دریافت می‌کند و در گذر سال ها، موادی را از مصر و تونل‌های زیرزمینی به غزه منتقل کرده به رغم همه تلاش‌هایی که برای قطع این جریان وجود داشته است. از نگاه حماس و حامیانش، اسرائیل ضعیف و دچار شکاف ارزیابی می‌شد آن هم با توجه به ماه‌ها تظاهرات مردمی علیه دولت به خاطر تلاش به ایجاد تغییرات کارساز در ساختار قضایی کشور.

البته که ایران حامی حماس و نیز دیگر گروه‌های پیکارجوی فلسطینی است و حتی خطر یک درگیری دو جبهه‌ای وجود دارد که بخش‌هایی از اسرائیل و بیشتر لبنان را که حزب الله در آن مستقر است، ویران خواهد کرد. خطر تشدید وجود دارد.


بیشتر بخوانید: اکران زخم کاری در خاورمیانه؛ نگاهی به حمله غافلگیرانه و بی‌سابقه حماس به اسرائیل


هرچند بیشتر رسانه‌های غربی توجهی نکردند، اما فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، ژنرال اسماعیل قاآنی، این اواخر در حال دیدار با رهبران حماس، حزب الله و جهاد اسلامی در منطقه بود تا به هماهنگی برای تهدید و تحریک موثرتر اسرائیل بپردازد. عملیات شنبه می‌تواند نتیجه این تلاش‌ها باشد.

با توجه به شراکت ایران در حملات به اسرائیل، این احتمال وجود دارد که جنگ رو به رشد سایه میان تل آویو و تهران، تشدید شود. اسرائیلی ها، الگوی پیشین حملات به غزه را که نوعا دایره محدودی داشت، تکرار نخواهند کرد. با توجه به گستره و موفقیت حمله حماس، اسرائیلی‌ها به محض تامین امنیت شهر‌های مرزی، عملیات چشمگیری را هم از زمین و هم از هوا علیه غزه انجام خواهند داد. تا به اینجا، اسرائیل اعلام یک آماده باش نکرده، اما شمار قابل توجهی از واحد‌ها را بسیج کرده است. اسرائیلی‌ها خواهان اشغال نوار غزه نیستند، اما عقب نشینی ۲۰۰۵ تنها می‌تواند به عنوان یک اشتباه عمده از نگاه آن‌ها منظور شود.

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، با توجه به گستره حمله حماس و خسارات سنگینی که به اسرائیل وارد کرده است، احتمالا دست اسرائیل را برای پاسخ بازتر خواهد گذاشت. در چنین شرایطی هیچ دولت خارجی از جمله ایالات متحده، اهرمی در اختیار ندارد که از اسرائیل بخواهد خویشتنداری کند.

منبع: سی اف آر / دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر