تاریخ انتشار: ۲۲:۵۴ - ۱۲ آذر ۱۴۰۲

فاجعه محیط‌زیستی دیگر در مشهد

فعال محیط زیست درباره فاضلاب دزدی در مشهد اشاره کرد: اتفاقی که در مشهد رخ داده و قدمتی بیست ساله دارد و در این شدت ندیده بودم، این بود که فاضلاب بیمارستانی را هم وارد اراضی کشاورزی کرده اند که این فاضلاب فوق العاده خطرناک‌تر از فاضلاب شهریست.

اقتصاد۲۴- بی توجهی به خطرات محیط زیستی در استفاده از فاضلاب‌ها، منجر به ایجاد بحران‌های در زمینه سلامتی شهروندان خواهد شد. مشهد یکی از نقاطی است که این روز‌ها استفاده از فاضلاب خام و حتی دزدی آن جنجال‌های قابل توجهی را به راه اندازه است، اگرچه پس از اعتراض فعالان محیط زیستی جلو آن گرفته شد، اما تکرار این تجربه امر امکان پذیر است.

محمد درویش، فعال محیط زیست، درباره خطرات ناشی از استفاده از فاضلاب خام در کشاورزی گفت: مسئله استفاده از فاضلاب خام در کشاورزی سابقه طولانی دارد و بیشتر از هرجایی در جنوب تهران، سالهاست که این اتفاق رقم می‌خورد و برخی مطالعاتی که سازمان تحقیقات کشاورزی ایران انجام داده نشان می‌دهد که در دهه هشتاد میزان سرب موجود در پیازی که از جنوب تهران برداشت می‌شود ۸ برابر حد استاندارد است.

حتی برخی از اقلامی که الان مانند د. د. ت ممنوعه شده در برخی از اقلام کشاورزی دیده می‌شود. اگر خاطرتان باشد در زمان دولت میرحسین موسوی بحث آلودگی سبزی‌های جنوب تهران جنجال بزرگی به پا کرد و هرچند گاهی در استان فارس و اصفهان هم شاهد هستیم.

وی در ادامه درباره فاضلاب دزدی در مشهد اشاره کرد: اتفاقی که در مشهد رخ داده و قدمتی بیست ساله دارد و در این شدت ندیده بودم، این بود که فاضلاب بیمارستانی را هم وارد اراضی کشاورزی کرده اند که این فاضلاب فوق العاده خطرناکتر از فاضلاب شهری است. همچنین فاضلاب چرمشیر که وارد کشف‌رود می‌شود.

حتی لوله بتنی فاضلاب خامی که به سمت تصفیه خانه مشهد می‌رود، آن لوله بتنی را با دریل سوراخ کردند و با موتورپمپ آن فاضلاب را برداشت می‌کنند و به فروش می‌رسد و حتی مدیران تصفیه خانه گفتند اینقدر به ما کم می‌رسد به لجن برخوردیم. ۷ هزار هکتار با چنین فاضلاب به شدت خطرناکی زیر کشت بردند و بخشی از مواد غذایی مردم را در خراسان رضوی و نقاط دیگر تامین می‌کند.


بیشتر بخوانید: اقدام پرحاشیه میراث فرهنگی گلستان درباره آشوراده


وی افزود: دوستان ما در بازیافت زباله، از جمله خانم شیرزادی سال‌هاست که تلاش می‌کند تا این زباله‌ها را به کمپوست تبدیل کند و کیفیت محصول را بهتر کنند، اما وزارت جهاد اعلام می‌کند، چون کمپوست استاندارد لازم را ندارد، این‌ها اجازه نمی‌دهند این کمپوست مورد استفاده در بخش کشاورزی قرار بگیرد. این حساسیت البته باید وجود داشته باشد، اما چطور است که چشمتان را روی فاضلاب بیمارستانی می‌بندید؟ اینجا آلودگی ندارد بعد کمپوست دارد؟

درویش درباره عمل شهروندان در مواجهه با محصولات آلوده کشاورزی گفت: شهروند وقتی آگاه نباشد فکر می‌کند در حال خوردن سبزی تازه است، اما وقتی مردم بدانند باید به شورای شهر و کمیته محیط زیست فشار بیاورند و مطالبه کنند.

این گزارش ما باعث شد ماموران حراست و بازرسی فضای دزدی فاضلاب را جمع کرده اند. مردم نباید ناامید شوند و باید مطالبه کنند تا اتفاقات خوب انجام شود. بدترین کاری که مردم می‌توانند انجام دهند این است که بگویند صدای ما به جایی نمی‌رسد.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر