تاریخ انتشار: ۱۸:۲۱ - ۳۰ آذر ۱۴۰۲

شروع سرمایه گذاری در بازار سرمایه

همه افراد دغدغه آینده خود را دارند و به دنبال یک سرمایه گذاری مناسب هستند. صرفاً نگهداری پول نقد در بانک با دید بلند‌مدت، بازدهی مناسبی را برای افراد در مقایسه با سرمایه گذاری در بر نخواهد داشت. اما با یک سرمایه گذاری مناسب می‌توان ارزش دارایی امروز خود را در آینده افزایش داد.

اقتصاد۲۴- سرمایه گذاری در بازار‌های مالی مختلفی مانند بازار مسکن، بورس، طلا و … می‌تواند صورت گیرد. همیشه باید این نکته را در نظر داشته باشیم که سرمایه گذاری در هر بازاری نیاز به کسب اطلاعات و آگاهی کامل در رابطه با آن بازار دارد.

سرمایه گذاری با هدف کسب سود بیشتر در آینده، انجام می‌شود. دلیل سرمایه گذاری برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد، ولی در کل با هدف افزایش سرمایه فعلی در آینده انجام می‌شود. با سرمایه‌گذاری اصولی می‌توانید هم بازدهی مطلوبی کسب کنید و هم از بی ارزش شدن سرمایه خود جلوگیری کنید.

آشنایی با بازار بورس

یکی از روش‌های سرمایه گذاری، سرمایه گذاری در بازار بورس است. پس اول باید بدانیم بورس چیست؟ بورس یک بازار مالی تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار است که در آن انواع اوراق بهادار مانند سهام، حق‌تقدم سهام، اوراق خزانه، گواهی‌های سپرده کالایی، اوراق مشتقه و صندوق‌های سرمایه‌گذاری معامله می‌شوند.

تنوع اوراق بهادار موجود در بازار بورس باعث می‌شود که بتوانیم ریسک‌های پیش رو را تا حد زیادی کنترل و مدیریت کنیم.

گام‌های شروع فعالیت در بازار بورس

۱- ثبت نام سجام

برای شروع سرمایه گذاری در بازار سرمایه نیاز است تا ابتدا در سامانه جامع اطلاعات مشتریان و یا همان سامانه سجام ثبت نام و کد بورسی دریافت کرد. کد بورسی در واقع شناسه اختصاصی هر فرد (حقیقی و حقوقی) در بازار سرمایه است.

در حال حاضر سایت‌های متعددی برای ثبت نام رایگان سجام در دسترس است که می‌توانید به راحتی و در کوتاه‌ترین زمان ممکن کد بورسی خود را دریافت کنید.

۲- احراز هویت سجام

پس از ثبت نام در سامانه سجام و دریافت کد ده رقمی باید هویت تمامی افراد حقیقی و حقوقی محرز شود. احراز هویت هم به‌صورت حضوری و هم غیر حضوری قابل انجام است. احراز هویت غیرحضوری سجام برای تمامی افراد بالای ۱۸ سال قابل انجام است.

افراد زیر ۱۸ سالی که متولد سال ۱۳۸۹ به بعد هستند، در صورتی که، ولی (نماینده قانونی) احراز هویت انجام داده باشد، نیازی به احراز هویت ندارند و احراز هویت قیم کفایت می‌کند.

افراد زیر ۱۸ سالی که متولد سال ۱۳۸۹ به قبل هستند، باید، ولی (نماینده قانونی) شخص به صورت حضوری در دفاتر پیشخوان دولت، احراز هویت فرد تحت سرپرستی خود را انجام دهد.

۳- ثبت نام در کارگزاری

برای شروع معامله در بازار بورس لازم است در یک کارگزاری ثبت نام انجام شود. کارگزاری‌ها نوعی نهاد مالی فعال در بازار سرمایه هستند که خدماتی مانند فراهم کردن سامانه معاملاتی، ارائه مشاوره‌های تخصصی و … را انجام می‌دهند.

کارگزاری‌های مختلفی وجود دارد که سرمایه‌گذار به اختیار می‌تواند در یکی از آن‌ها ثبت‌نام و معاملات خود را آغاز کند.

۴- شروع سرمایه گذاری

پس از تکمیل مراحل ثبت‌نام، می‌توانید سرمایه‌گذاری خود را در بورس آغاز کنید. سرمایه گذاری در بازار بورس به دو روش انجام می‌شود:

روش مستقیم که سرمایه گذار شخصا اقدام به معامله اوراق بهادار می‌کند و لازم است تا روش‌های مختلف تحلیل نظیر تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و تابلوخوانی بازار را آموزش ببیند تا بتواند فرصت‌های سرمایه‌گذاری مناسب را شناسایی کند.

در روش غیر مستقیم نیز افرادی که دانش لازم یا فرصت کافی برای تحلیل و رصد بازار را ندارند، می‌توانند از دو طریق صندوق‌های سرمایه گذاری و سبد‌گردانی اختصاصی در بازار بورس فعالیت کنند.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری نهاد‌هایی مالی هستند که سرمایه افراد را جمع‌آوری و در حوزه‌های مختلف سرمایه‌گذاری می‌کنند. این صندوق‌ها دارای مجوز‌های لازم سازمان بورس و اوراق بهادار هستند و توسط گروهی از افراد متخصص و حرفه‌ای مدیریت می‌شوند.

صندوق‌های سرمایه گذاری براساس ترکیب دارایی انواع مختلفی دارند که در ادامه با برخی از آن‌ها آشنا خواهیم شد:

● صندوق سرمایه گذاری در سهام: حداقل ۷۰ درصد از ترکیب دارایی این صندوق به سهام و حق تقدم سهام و مابقی به اوراق مشارکت، سپرده بانکی و سایر دارایی‌ها تخصیص داده می‌شود.

● صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت: این صندوق، اغلب دارایی خود را به اوراق بهادار کم‌ریسک مانند اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق خزانه و… اختصاص می‌دهد.

● صندوق سرمایه گذاری مختلط: این صندوق حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۶۰ درصد دارایی خود را در سهام و باقی‌مانده آن را در اوراق با درآمد ثابت مانند اوراق مشارکت و سپرده بانکی سرمایه‌گذاری می‌کند.

با توجه به متنوع بودن صندوق‌های سرمایه‌گذاری، نیاز است تا هر فرد متناسب با میزان ریسک پذیری و اهداف سرمایه‌گذاری، اقدام به انتخاب صندوق مناسب خود کند.

ارسال نظر