اقتصاد ۲۴- روزنامه دنیایاقتصاد برای پاسخ به این ابهامات، ماجرای افزایش نرخ مالیات طلا را از مسوولان سازمان امور مالیاتی جویا شد. سخنگوی سازمان امور مالیاتی، هرگونه افزایش نرخ مالیاتی یا افزودن پایه مالیاتی حوزه طلا، جواهر و پلاتین از روز اول دی ماه را تکذیب کرد. مهدی موحدیبکنظر با بیان این موضوع که در حال حاضر اصل کالای طلا، جواهر و پلاتین از مالیات معاف است، تاکید کرد تنها ۹درصد مالیات ارزش افزوده از اجرت، حقالعمل و سود این کالا دریافت میشود. حال این پرسش مطرح میشود که آیا تغییری در شیوه مالیاتستانی در حوزه طلا اتفاق افتاده است؟
سخنگوی سازمان امور مالیاتی در این خصوص پاسخ داد: روز سهشنبه هفته گذشته سازمان امور مالیاتی اطلاعیهای را درخصوص تکالیف اشخاص حقیقی برای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی منتشر کرد. بر اساس این اطلاعیه یکی از مشاغلی که ضرورت دارد صورت حساب الکترونیکی مربوط به فروش مصنوعات طلا، جواهر و پلاتین را مطابق با دستورالعملهای اعلامی از سوی مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی ارائه کنند، عرضهکنندگان مرتبط با کالا و خدمات در حوزه طلا، جواهر و پلاتین هستند. این اطلاعات نشان میدهد که تحولات اخیر صرفا بر تکمیل فرآیند جمعآوری اطلاعات از فعالان بازار طلا متمرکز است و فعلا ارتباطی به خریداران طلا ندارد.
اطلاعیه جدید سازمان امور مالیاتی
بر اساس اطلاعیه جدید سازمان امور مالیاتی، از ابتدای دیماه فروشندگان طلا موظفند هر میزان فروش خود را تحت قالب صورتحساب الکترونیکی در سامانه جامع تجارت ثبت کنند. این اطلاعیه که با عنوان تکالیف اشخاص حقیقی جهت اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان منتشر شده است، تاکید میکند که صاحبان مشاغل که میزان فروش خالص کالا و خدماتشان در سال ۱۴۰۲ تا پایان شهریورماه بیش از ۱۸میلیارد تومان بوده، ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی شدند. البته در بند سوم این اطلاعیه تاکید کردند که «عرضهکنندگان کالا و خدمات مرتبط با طلا، جواهر و پلاتین با هر میزان فروش کالا و خدمات» باید صورتحساب مالیاتی خود را صادر کنند. این اقدام بخشی از سیاست سازمان امور مالیاتی برای اجرایی کردن قانون پایانههای فروشگاهی است و ارتباطی به اخذ مالیات از خریداران طلا ندارد.
به نظر میرسد این قانون با هدف کنترل معاملات بازار طلا و شفافسازی درآمد طلافروشان در این بازار ابلاغ شده باشد. از سوی دیگر، این موضوع مطرح شده که میزان مالیات اعطایی میان حقوقبگیران و اصناف وجود دارد؛ به طوری که متوسط حدود مالیاتی برای اصناف و مشاغل ۵میلیون تومان بوده و هنوز حدود ۵۷درصد از اصناف دارایی مالیاتصفر هستند. از سوی دیگر، ۸۶درصد از مشمولین مالیات اصناف کمتر از ۱۵میلیون تومان پرداخت میکنند.
پخش یک گمانه مالیاتی
در روزهای اخیر گمانههایی مبنی بر اخذ مالیات از سود معاملات طلایی مطرح شد که این شایعات بیش از همه مورد توجه فعالان مجازی قرار گرفت. سازمان امور مالیاتی در یک ابلاغیه جدید به فعالان صنف طلا این واحدهای تجاری را موظف به صدور صورتحساب الکترونیکی برای خریداران طلا کرده است. بررسیهای بهعملآمده از فضای این بازار گویای آن است که تاکنون متممی مبنی بر اخذ مالیات از این معاملات منتشر نشده است. اما فعالان مجازی بر این باورند که ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه جامع تجارت گامی مهم در راستای اخذ مالیات از سود معاملات طلاست. در برخی گفتگوها حتی از محدوده این مالیات نیز سخن به میان آمده و رقم آن حدود ۲۵درصد از میزان سود تورمی طلا بیان شده است.
بیشتر بخوانید: پشت پردههای دریافت مالیات ۲۵ درصدی از فروش طلا
اما در مجموع میتوان گفت تمامی سخنان مطرحشده در قالب حدس و گمان است و تا زمان انتشار ابلاغیه جدید نمیتوان این گمانهها را صحتسنجی کرد. در این میان برخی از تحلیلگران بر این باورند که اخذ مالیات از سود معاملات طلا بهصورت مستقیم بر میزان تقاضای فلز زرد تاثیرگذار است، چراکه در این صورت حاشیه سود این معاملات کمتر شده و خرید و فروش در این بازار توجیه اقتصادی خود را از دست میدهد. در مقابل، برخی دیگر از کارشناسان نیز معتقدند که فلز زرد همواره متقاضی خود را خواهد داشت و اخذ مالیات از معاملات آن میتواند روی قیمت نهایی این بازار تاثیر بگذارد و آن را افزایش دهد.
پاسخ سازمان امور مالیاتی
روز گذشته «دنیای اقتصاد» برای روشن شدن ابهامات، آخرین تحولات مالیاتی در بازار طلا را از سازمان امور مالیاتی جویا شد. مهدی موحدی بکنظر در گفتگو با «دنیای اقتصاد» هرگونه افزایش نرخ مالیاتی یا افزودن پایه مالیاتی حوزه طلا، جواهر و پلاتین را از روز اول دیماه تکذیب کرد. به گفته او، در حال حاضر اصل کالای طلا، جواهر و پلاتین از مالیات معاف بوده و تنها ۹درصد مالیات بر ارزش افزوده از اجرت، حقالعمل و سود این کالا دریافت میشود که این نرخ مطابق قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰ است.
موحدی در خصوص آخرین تحولات صورتگرفته در صنف طلا و جواهر گفت: روز سهشنبه هفته گذشته سازمان امور مالیاتی اطلاعیهای درخصوص تکالیف اشخاص حقیقی جهت اجرای قانون پایانههای فروشگاهی منتشر کرد. بر اساس این اطلاعیه یکی از مشاغلی که ضرورت دارد صورتحساب الکترونیکی مربوط به فروش مصنوعات طلا، جواهر و پلاتین را مطابق با دستورالعملهای اعلامی از سوی مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی ارائه کنند، عرضهکنندگان مرتبط با کالا و خدمات در حوزه طلا، جواهر و پلاتین هستند.
به گفته سخنگوی سازمان امور مالیاتی، این اطلاعات شامل اصل ارزش طلا، اجرت، حقالعمل و سود فروشنده خواهد بود. موحدی تاکید کرد که در صورت کتمان، این اصناف شامل جریمه ۹درصدی از اصل ارزش طلا هستند که غیرقابلبخشودگی خواهد بود. او در پاسخ به این پرسش که آیا ارائه این اطلاعات باعث اخذ مالیات مجزا از خریداران خواهد شد، توضیح داد: این موضوع ارتباطی به خریداران و مصرفکنندگان نهایی مصنوعات طلا، جواهر و پلاتین ندارد و هیچ گونه مالیات جدیدی به این افراد تحمیل نخواهد شد.