تاریخ انتشار: ۰۹:۴۸ - ۱۴ دی ۱۴۰۲
سفیر سابق ایران در نروژ مطرح کرد

سوءاستفاده عربستان و کویت از محدودیت ژئوپولتیکی ایران برای میدان گازی آرش

فرجی راد گفت: عربستان و به ویژه کویت با توجه به تنگای ژئوپولتیکی که ایران دچارش شده است، دنبال این هستند تا از این فرصت استفاده یا بهتر است گفته شود، سوءاستفاده کنند تا از این طریق مالکیت خودشان را محرز کنند.

اقتصاد۲۴- عبدالرضا فرجی راد در گفتگو با نفت ما با اشاره به اختلافی که بر سر میدان گازی آرش بین ایران با عربستان و کویت به وجود آمده است، اظهار داشت: این مشکل و اختلاف بیش از یکسال است که بین ایران و آن دو کشور دیگر خاورمیانه در جریان است. البته قبلا هم این مساله مطرح بود که خاموش شد. اما در این مقطع با توجه به اینکه سرمایه گذاری کشور‌های متحد در میان است، اختلاف بر سر مالکیت میدان گازی آرش دوباره سر باز کرد و اختلاف دوباره اوج گرفت.

سفیر اسبق ایران در نروژ و مجارستان در ادامه گفت: عربستان و به ویژه کویت با توجه به تنگای ژئوپولتیکی که ایران دچارش شده است، دنبال این هستند تا از این فرصت استفاده یا بهتر است گفته شود، سوءاستفاده کنند تا از این طریق مالکیت خودشان را محرز کنند. به هرحال ایران با توجه به شرایطی که در حال حاضر دارد و می‌خواهد، رابطه اش با کشور‌های همسایه بهبود پیدا کند، سعی اش را به کار گرفته تا این مساله به مساله‌ای تنش زا تبدیل نشود و به همین دلیل صبوری پیش گرفته است. به همین دلیل ایران و کویت باید بنشینند مذاکره کنند، چرا که غیر از مذاکره هیچ راه دیگری وجود ندارد. مگر اینکه ایران درصدد به وجود آوردن شرایط جدیدی باشد و خودش هم به بحث استخراج و درآمدزایی از میدان گازی آرش ورود کند که خب! این هم مقوله‌ای است که می‌توان تنش را به نحوی بالا برد تا از طریق تشدید تنش، عربستان و کویت به مذاکره راغب شوند.


بیشتر بخوانید:  بررسی تاریخی تأثیر تنش‌های منطقه‌ای بر قیمت نفت


تحلیلگر مسائل بین الملل افزود: الان که کویت ادعای مالکیت میدان آرش را دارد و از طرف عربستان هم به طور همه جانبه‌ای حمایت می‌شود، شرط حل مساله چیزی جز کنار کشیدن عربستان نیست که البته بعید است، دولت سعودی چنین تصمیمی بگیرد؛ لذا بد نیست، ایران بتواند در آن منطقه سرمایه گذاری کند. البته باید گفت، در این برهه هیچ سرمایه گذار خارجی‌ای حاضر به همکاری در این پروژه نخواهد بود.

به ویژه چینی‌ها به هیچ وجه نمی‌خواهند عربستان را از خودشان ناراضی کنند. پس باید اذعان داشت که دست ایران برای سرمایه گذاری در میدان گازی آرش بسته است؛ لذا مساله در همین صورت چالشی ماندگار خواهد شد تا روزی که تکلیف تحریم‌های ایران یکسره شود تا ایران بتواند از یک کشور خارجی برای استخراج منابع انرژی در آن میدان خارجی بهره ببرد.
فرجی راد در پایان گفت:، اما در حالت فعلی راهی جز این نمانده است سه کشور با استقبال از فضای تعاملی وارد مذاکره شده و منافع را بین همدیگر تقسیم کنند. به ویژه ایران و عربستان که اختلاف با یکدیگر را پایان داده اند، باید این مساله را هر چه زودتر حل کنند تا کار گره نخورد. البته اختلاف میدان آرش برای امروز و دیروز نیست و از ۶۰ سال پیش شروع شده است.

ارسال نظر