اقتصاد24 - امروز نخست وزیر ژاپن برای کاهش تنش های میان آمریکا و ایران وارد تهران میشود. سفر آبه به ایران، پیشنهادی بود که ترامپ در ماه می که به ژاپن رفته بود، داد. بر اساس گفته ترامپ «کشوری که بتواند خواسته آمریکا را بگوید ژاپن است!» به نظر می رسد با نقشی که این دفعه ژاپن قبول کرده می خواهد آمریکا را نمک گیر کند. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،نشریه نیوزویک ژاپن{اینجا} در گزارشی به تحلیل این سفر و اهداف آن پرداخته است.
آبه چه کار می تواند انجام دهد؟
در اولین مرحله صحبت هایی در راستای اینکه «باید از جنگ اجتناب کرد.» ایران را خوشنود نخواهد کرد و این صحبت را برای سفر موفقیت آمیز نمی توان ارزیابی کرد. از طرفی به دلیل اینکه آمریکا یک جانبه از برجام خارج شده، نمی توان به ایران درباره کاهش تنش ها صحبت کرد. تا زمانی که به آمریکا هیچی گفته نشود نمی توان به ایران گفت که به توافق هسته ای پایبند باشد. همچنین ژاپن مشارکتی در توافق هسته ای نداشته است. به همین دلیل جایگاه ژاپن درحال حاضر فرق می کند و مانند وزیر خارجه آلمان که چند روز گذشته به ایران سفر کرد نیست.
به نظر می رسد تنها کاری که ژاپن می تواند انجام دهد این است که تقاضا کند تا در کشوری ثالث این دو کشور باهم صحبت کنند. به همین ترتیب می تواند رئیس جمهوری ایران را به اجلاس سران گروه ۲۰ که در پایان ماه ژوئن در اوساکا ژاپن برگزار میشود دعوت کند و شرایطی را برای صحبت این دو کشور فراهم کند.
آیا ایران قبول می کند؟
البته باید توجه داشت که آیا ایران مذاکره مستقیم با آمریکا و خواهش آبه را قبول می کند؟ البته منطقی به نظر می رسد که طرف ایران اعتراض کند و بگوید « درباره چه چیزی صحبت کنیم؟»
ترامپ یک جانبه از توافق هسته ای خارج شد و همچنین تحریم های سختی را به این کشور وارد کرد. از نظر ایران که به آمریکا اعتمادی ندارد، اضافه کردن بندهای جدید به برجام موضوعی است که قابل مذاکره نیست.
ایران با کره شمالی فرق دارد
تحت فشار قرار دادن کره شمالی سیاست دولت ترامپ برای پشت میز آوردن این کشور برای مذاکره بوده است. اما جایگاه ایران با کره شمالی فرق می کند. کره شمالی برای اینکه به رسمیت شناسایی شود، خود نیز علاقه به همنشینی با آمریکا داشت. این در حالی است که ایران نمی خواهد آمریکا کشورش را به رسمیت بشناسد و همچنین زمانی که درباره موضوعی یک بار به توافق رسیدند و آمریکا یک جانبه خارج شده دلیلی وجود ندارد که صحبت کنند.
حال باید توجه داشت اگر آبه نتواند ایران را برای مذاکره با آمریکا راضی کند، تنش ها پس از این سفر می تواند افزایش پیدا کند. ترامپ می تواند بگوید « ژاپن تلاش کرد اما ایران مذاکره را قبول نکرد.» و با این جمله کارهای خود را توجیه کند. به هر حال چه موفق شود چه موفق نشود، احتمال اینکه تنش ها کاهش پیدا کند، کم به نظر می رسد.
منبع: خبرآنلاین