اقتصاد۲۴-روز چهارشنبه چهارم بهمن ماه انتظارات برای اعلام نتایج بررسی کاندیداهای ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری از سوی شورای نگهبان به پایان رسید. نتایج نشان داد که تیغ شورای نگهبان در رد صلاحیت داوطلبان مجلس خبرگان به مانند انتخابات مجلس شورای اسلامی تیز و برنده بوده است.
طبق اعلام رسمی ستاد انتخابات کشور در بازه زمانی ۱۴ الی ۲۰ آبانماه بهصورت حضوری ۵۱۰ نفر از واجدین شرایط برای تصدی ۸۸ کرسی نمایندگی یکدوره هشتساله مجلس خبرگان رهبری ثبتنام کردند و از میان این ۵۱۰ کاندیدای ثبت نام کرده، ۱۳۸ نفر تایید صلاحیت شدند.
در میان رد صلاحیت شدگان چهرههای شاخصی، چون حسن روحانی رئیس جمهوری دورههای یازدهم و دوازدهم، مصطفی پورمحمدی وزیر اسبق دادگستری، سیدمحمود علوی وزیر سابق اطلاعات و سیداحمد مرتضوی مقدم رئیس سابق دیوان عالی کشور نیز به چشم میخورد.
انتخاباتی غیررقابتی/زنجان بدون کاندیدا ماند، کاندیدای هرمزگان فوت کرد
نکته جالب در بررسی آمار صلاحیتهای شورای نگهبان، تک کاندیدا شدن برخی از حوزههای انتخابیه است، یعنی یک داوطلب برای تصاحب یک کرسی در مجلس خبرگان و بدون رقیب وارد ماراتن انتخابات میشود. آنچنان که در استان خراسان جنوبی که ابراهیم رئیسی از آنها کاندیدا شده است از ۵ داوطلب تنها رئیسی تایید صلاحیت شده است. اقدامی که طی روزهای اخیر با واکنشهای زیادی روبرو شده است.
بیشتر بخوانید:عجایب آماری انتخابات خبرگان؛ مسئله رقابت در انتخابات خبرگان رهبری چگونه شد؟
استان کهگیلویه و بویر احمد نیز شرایطی مانند استان خراسان جنوبی را دارد و تنها صلاحیت احمد آیت الله سید شرفالدین ملک حسینی تایید صلاحیت شده است و او هم بی رقیب مانده است.
یا در نمونهای دیگر در حوزه انتخابیه استان قزوین که ۳ کرسی در مجلس خبرگان دارد، ۳ نفر تایید صلاحیت شده اند.
استانهای گیلان و مازندران نیز هر کدام صاحب چهار صندلی در خبرگان هستند، اما در اعلام نتایج شورای نگهبان ۵ نفر از هر استان تایید صلاحیت شده اند، یعنی برای هر صندلی ۲ رقیب هم در انتخابات وجود ندارد.
روزنامه هم میهن نیز مورد عجیب دیگری را روایت کرده و نوشته است؛ «مطابق با آخرین خبرها، یکی از نامزدهای این انتخابات از حوزه انتخابیه هرمزگان انصراف داده و یکی دیگر از آنها نیز فوت کرده است و بنابراین تعداد نامزدهای این دوره را باید ۱۳۶ نفر در نظر گرفت.»
این روزنامه همچنین گفته است در استان زنجانی، جایی که ظاهراً یک کرسی برای رقابت وجود دارد، هیچکسی تأیید صلاحیت نشده است و بنابر گفته دبیر ستاد انتخابات این استان، «تاکنون مورد تأییدشدهای اعلام نشده است».
انصراف از کاندیداتوری روی دیگر ردصلاحیت است؟
نکته قابل تامل دیگر وضعیت بررسی صلاحیتها در حوزه انتخابیه استان تهران است. این استان صاحب ۱۶ کرسی در مجلس خبرگان است و براساس آمارهای اعلام شده از مجموع ۱۰۷ نفر ثبت نام کننده در این استان، صلاحیت ۲۸ نفر تأیید شده و صلاحیت ۴۹ نفر از ثبتنام کنندگان تأیید نشده است.
طبق اعلام شورای نگهبان، ۳۰ نفر از این افراد از کاندیداتوری در انتخابات مجلس خبرگان انصراف داده اند. مروری بر انصرافها در ادوار انتخاباتی اخیر خصوصا در انتخابات خبرگان نشان میدهد که این انصرافها نیز روی دیگر همان ردصلاحیت است و برخی از افراد انصرافی بخاطر اینکه در جریان ردصلاحیت شان قرار گرفته اند، پیش از اعلام نتایج انصراف میدهند تا شاید اینگونه خدشهای به اعتبار آنها وارد نشود.