تاریخ انتشار: ۰۶:۰۲ - ۲۷ اسفند ۱۴۰۲

مقایسه قیمت آهن در بازارهای ایران و جهان

مهم‌ترین عوامل مؤثر روی تعیین قیمت آهن آلات و مقاطع فولادی در بازار ایران، شامل عوامل خارجی و مهمی هستند که مربوط به بازار جهانی آهن می‌شوند. به‌همین دلیل، یک مقایسه کلی از قیمت آهن در بازارهای جهان و بازار داخلی آهن آلات می‌تواند به درک بهتر در مورد نوسانات قیمت کمک کند.

اقتصاد۲۴- مهم‌ترین عوامل مؤثر روی تعیین قیمت آهن آلات و مقاطع فولادی در بازار ایران، شامل عوامل خارجی و مهمی هستند که مربوط به بازار جهانی آهن می‌شوند. به‌همین دلیل، یک مقایسه کلی از قیمت آهن در بازارهای جهان و بازار داخلی آهن آلات می‌تواند به درک بهتر در مورد نوسانات قیمت کمک کند. به‌طور کلی، قیمت آهن در ایالات متحده آمریکا حدود 1500 دلار در هر تن برای فولاد نورد گرم و کلاف، در اروپا برابر با 1200 یورو در هر تن و در چین برابر با 6500 یوان در هر تن ارزیابی می‌شود.

این در حالی است که آمار بازار آهن ایران در روزهای اخیر شاهد پیشی گرفتن قیمت فولاد داخلی از قیمت صادراتی و قیمت جهانی فولاد است. این افزایش قیمت در شرایطی اتفاق می‌افتد که نرخ ارزهای جهانی تقریباً ثابت هستند. در چنین شرایطی، بازار فولاد ایران و قیمت آهن در بازارهای جهانی با همدیگر هم‌سو نمی‌شوند. بنابراین، به بررسی عوامل مهمی نیاز داریم که نقاط اشتراک و تفاوت بین بازارهای آهن در سطح بین‌المللی و بازار ایران را درک کنیم. به‌دلیل نوسانات قیمت آهن در بازار جهانی است که نمی‌توان قیمت ثابتی برای محصولات فولادی در ایران ارائه داد. البته شما می‌توانید با قیمت آهن امروز آهن رسان در هر لحظه استعلام بگیرید.

ارزیابی قیمت آهن در بازار داخلی

ارزیابی قیمت فولاد در بازار ایران، تحت تأثیر نرخ ارز، هزینه‌های حمل‌ونقل محصولات وارداتی و تحریم‌های اقتصادی است. برای ارزیابی قیمت آهن در بازار ایران و مقایسه آن به قیمت جهانی، لازم است که یک نمونه محصول فولادی مثل تیرآهن 24 اصفهان را بررسی کنیم. طبق اطلاعات موثق وب‌سایت معتبر حوزه آهن مثل آهن رسان، قیمت تیرآهن 24 اصفهان در اولین روزهای اسفند 1402، در هر شاخه 12 متری برابر با 23.119 تومان به ازای هر یک کیلوگرم بوده است. این در حالی است که در همین تاریخ یعنی اواخر فوریه 2024، قیمت تیرآهن 12 هاش بال پهن ترک و کره وارداتی برابر با 54 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم برآورد شده است. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که محصولات فولادی بازارهای جهانی که از طریق واردات در بازار داخلی فروخته می‌شوند، تقریباً بیش از 30 هزار تومان اختلاف قیمتی دارند.

این اختلاف قیمت با توجه به تغییرات آب‌وهوایی فصل زمستان و دشوار شدن مسیر ترانزیت و واردات از طریق کشتی، بیشتر هم می‌شود. از طرفی، در اسفند 1402 با افزایش بی‎سابقه نرخ دلار آمریکا و نوسان نرخ جهانی آهن هم روبه‌رو بودیم. همه این عوامل دست‌به‌دست هم می‌دهند تا در نهایت، قیمت آهن در بازارهای ایران نسبت به بازارهای جهانی به‌مراتب ارزان‌تر فروخته شوند.

مقایسه قیمت آهن داخلی و صادراتی

بازارهای جهانی آهن، به‌دلیل افزایش قیمت مواد اولیه در سطح بین‌المللی دوباره افزایش قیمت داشته‌اند و ناظران بازار اعلام کرده‌اند که تلاش‌هایش را برای کنترل بازار بیشتر می‌کنند. اگرچه بیشتر کارشناسان بازار آهن بر این باورند که تلاش‌ها ثمربخش نخواهد بود، اما قیمت شمش فولاد در بازار داخلی به قیمت شمش صادراتی نزدیک شده است. همین مسئله باعث شده است تا رکود شدیدی در بازار داخلی به‌وجود بیاید.

رصد بازارهای داخلی در روزهای اخیر و در مورد مقاطع فولادی پرفروش نشان می‌دهد که در بازار میلگرد، حداکثر ثبات قیمتی را شاهد بوده‌ایم. از بین کارخانه‌های تولیدکننده فولاد در ایران، فقط 3 شرکت پس از تغییرات فصلی و با شروع زمستان بین 40 تا 100 تومان کاهش قیمت داشته‌اند.

ارزیابی‌های قیمت فولاد در بازار داخلی نشان می‌دهد که روند قیمت، خارج از دایره منطق و محاسبات سنتی بازار است. به‌عنوان مثال، نبشی و ناودانی در بیشتر مراکز فروش با ثبات قیمت در بازار آزاد عرضه شده‌اند و فقط 2 شرکت در 2 ماهه اول زمستان 1402 کاهش قیمت 200 تومانی داشته‌اند.

تغییرات قیمت آهن در بازار جهانی

یکی از پرسش‌های مهم اینجاست که آیا افزایش قیمت آهن آلات در بازارهای داخلی نسبت به نرخ‌ محصولات وارداتی فقط مربوط به ایران است؟ پاسخ این است که به‌جز ایران، در بعضی از کشورهای تولیدکننده فولاد هم این اتفاق رخ داده است. به‌عنوان مثال، در رابطه با اوج گرفتن قیمت شمش بلوم در بورس کالا و پیشی گرفتن قیمت آن از شمش فولاد صادراتی ایران، در بعضی از کشورها از جمله کشورهای خاورمیانه‌ای مثل ترکمنستان، عربستان و اوکراین هم این اتفاق هم رخ داده است.

افزایش قیمت آهن در کشورهای همسایه

در خصوص رشد قیمت‌های محصولات فولادی در بازار داخلی نسبت به حجم صادرات در بازارهای حوزه خلیج‌فارس، افزایش قیمت رخ داده است. به‌عنوان مثال، اخیراً شاهد افزایش قیمت در بازار آهن کشورهایی مثل ترکیه هستیم که قیمت آهن آلات بازار داخلی آن‌ها از قیمت محصولات صادراتی بیشتر شده است.

گرانی شمش فولاد نسبت به قیمت‌های صادراتی شمش، مشکلی ندارد، اما تولیدکنندگان فولاد در بسیاری از کشورها، سعی می‌کنند تا در چنین شرایطی، با الگوبرداری صحیح به سمت کاهش قیمت حرکت کنند. با این حال، مهم‌ترین علت در مورد اینکه چرا چنین نوسانات قیمتی که در بازارهای داخلی کشورها رخ می‌دهد، به مقدار عرضه و تقاضا در بازار جهانی مربوط می‌شود. به عبارت ساده‌تر، تا زمانی که افزایش قیمت در بازار جهانی وجود دارد، بازارهای داخلی آهن در کشورهای مختلف هم با نوسان و افزایش قیمت روبه‌رو خواهد شد.

آیا شرایط بازار برای سرمایه‌گذاری و خرید محصولات مناسب است؟

در حال حاضر، هیچ توصیه‌ای در مورد اینکه حتماً باید در دوره کنونی بازار اقدام به خرید یا سرمایه‌گذاری روی سهام آهن انجام دهید یا نه وجود ندارد. اما، توجه به این نکته مهم، ضروری است که با توجه به نوسان بازار آهن در ایران و افزایش قیمت آهن آلات به‌دلیل فشار بازار جهانی آهن، اگر امروز اقدام به خرید نکنید، فردا باید با هزینه بیشتری وارد بازار شوید. مهم‌ترین نکته، کاهش هزینه‌های فرصت سرمایه‌گذاری و خرید محصولات فولادی برای تکمیل کردن پروژه‌های ساخت‌وساز، عمرانی و صنعتی است.

برای دریافت هرگونه مشاوره تخصصی در مورد شرایط کنونی بازار ایران و جهان و استعلام لحظه‌ای قیمت‌ها می‌توانید با شماره تلفن که در ادامه در اختیارتان می‌گذاریم، تماس بگیرید:

  • تلفن بازار آهن مشهد: ۳۷۶۶۹۴۸۵ – ۰۵۱
ارسال نظر