تاریخ انتشار: ۱۱:۱۵ - ۲۶ فروردين ۱۴۰۳

ماجرای توقیف کشتی اسراییلی؛ بررسی نحوه حرکت، نام شرکت و هویت مالک کشتی توقیفی

ایال اوفر در سال ۱۹۵۰ در حیفا در اسراییل متولد شد. پدر او سامی اوفر، صاحب یک شرکت کشتیرانی اسراییلی - رومانیایی بود و زمانی ثروتمندترین مرد اسراییل تلقی می‌شد. شرکت دریایی زودیاک تحت مالکیت ایال اوفر، هم دارای کشتی‌های بزرگ تجاری است و هم کشتی‌هایی را اجاره می‌کند.

اقتصاد۲۴-به گزارش رسانه‌های داخلی، ظهر روز شنبه، ۲۵ فروردین نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک کشتی باری را در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کرد. رسانه‌های عبری این کشتی را متعلق به شرکت حمل و نقل دریایی زودیاک وابسته به فردی اسراییلی به نام ایال اوفر، تاجر اسراییلی می‌دانند. این واقعه در ۹۲ کیلومتری شمال شرق بندر فجیره امارات رخ داد. گزارش‌ها حاکی از آن است که نیرو‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با استفاده از بالگرد بر عرشه کشتی فرود آمده و آن را توقیف کردند. عملیات تجارت دریایی بریتانیا (UKMTO) اعلام کرد این کشتی «توسط مقامات منطقه‌ای توقیف شد».

یکی از مقامات دفاعی که برای گفتگو در مورد مسائل اطلاعاتی خواست نامش فاش نشود، ویدیوی لحظه توقیف کشتی توسط تفنگداران دریایی سپاه پاسداران را با آسوشیتدپرس به اشتراک گذاشت. در این فیلم، اعضای نیروی دریایی سپاه پاسداران دیده می‌شوند که روی دسته‌ای از کانتینر‌ها روی عرشه کشتی فرود می‌آیند. صدای یکی از خدمه کشتی شنیده می‌شود که دستور می‌دهد «بیرون نیایید».

کشتی توقیف شده با نام MSC Aries، که با پرچم پرتغال تردد می‌کرد، کشتی کانتینری مرتبط با شرکت دریایی زودیات مستقر در لندن، متعلق به گروه زودیاک تحت مالکیت ایال اوفر، میلیاردر اسراییلی است. خبرگزاری ایرنا اعلام کرد کشتی MSC Aries در حال انتقال به آب‌های سرزمینی ایران است. شایان ذکر است که کشتی MSC Aries آخرین بار روز جمعه در نزدیکی دوبی و به سمت تنگه هرمز ردیابی شد. این کشتی داده‌های ردیابی خود را غیرفعال کرده بود، رویه‌ای که اغلب در میان کشتی‌های وابسته به اسراییل در حال تردد در منطقه مشاهده می‌شود.

این حادثه در پس زمینه تشدید تنش بین ایران و «اسراییل» به دنبال تجاوز اسراییل به کنسولگری ایران در سوریه رخ می‌دهد. حمله هوایی رژیم اسراییل به شهادت ۷ تن از نیرو‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از جمله دو ژنرال منجر شد. در ۶ آوریل، سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام ارشد دولت بایدن گفت که ایالات متحده در حال حاضر در حالت آماده‌باش به سر می‌برد و فعالانه برای حمله بالقوه «مهم» ایران آماده می‌شود. این مقام خاطرنشان کرد که مقامات ارشد امریکایی و اسراییلی معتقدند پاسخ ایران «حتمی» است.

ایال اوفر در سال ۱۹۵۰ در حیفا در اسراییل متولد شد. پدر او سامی اوفر، صاحب یک شرکت کشتیرانی اسراییلی - رومانیایی بود و زمانی ثروتمندترین مرد اسراییل تلقی می‌شد. شرکت دریایی زودیاک تحت مالکیت ایال اوفر، هم دارای کشتی‌های بزرگ تجاری است و هم کشتی‌هایی را اجاره می‌کند. شرکت دریایی زودیاک بخشی از شرکت اوفر گلوبال مستقر در موناکو است. در نوامبر ۲۰۲۳، در بحبوحه جنگ اسراییل و حماس، سنترال پارک، نفتکش متعلق به شرکت دریایی زودیاک نیز مورد حمله قرار گرفت. انصارالله، متحد ایران در یمن از زمان آغاز تهاجم اسراییل به غزه بار‌ها اعلام کرده است که به هر شناور متعلق به اسراییل که در تیررسش باشد، حمله خواهد کرد.

یمن شاهد تظاهرات گسترده در حمایت از فلسطین بوده و گروه انصارالله نیز از نظر نظامی درگیر جنگ شده است. از ۱۹ اکتبر، گروه انصار‌الله ده‌ها حمله به اسراییل و کشتی‌های مرتبط با اسراییل انجام داده و قول داده است تا زمانی که جنگ اسراییل در غزه ادامه دارد، به عملیات خود ادامه خواهد داد. عبدالمالک الحوثی، رهبر حوثی‌ها اعلام کرده اگر امریکا در جنگ اسراییل علیه غزه مداخله کند، نیرو‌های تحت امرش با موشک، پهپاد و دیگر گزینه‌های نظامی درگیر جنگ غزه و اسراییل خواهد شد. حال و در پی افزایش تنش میان ایران و اسراییل در پی حمله مرگبار این رژیم به کنسولگری ایران در دمشق، ایران درصدد است و متعهد شده که پاسخ بدهد. 


بیشتر بخوانید:نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد: «اگر اسرائیل پاسخ ندهد، در همین نقطه خاتمه می‌یابد.»


تنگه هرمز مهم‌ترین گذرگاه نفتی جهان است که نقطه اتصال خلیج فارس و دریای عمان را تشکیل می‌دهد. این تنگه ۳۹ کیلومتری تنها مسیری است که بیش از یک‌ششم تولید جهانی نفت و یک‌سوم گاز طبیعی مایع (LNG) جهان را به سمت اقیانوس و دریای آزاد منتقل می‌کند. این منطقه بسیار راهبردی بین عمان و ایران قرار دارد و گذرگاه دریایی کشور‌های حاشیه خلیج فارس (عراق، کویت، عربستان سعودی، بحرین، قطر و امارات متحده عربی) را با دریای عمان و فراتر از آن مرتبط می‌کند. در سفر دریایی، تنگه هرمز تنها وسیله حمل و نقل کالا یا انسان به سایر نقاط جهان است. در ماه مه ۲۰۱۹ و طی جنگ یمن، چهار کشتی - از جمله دو نفتکش سعودی - در نزدیکی فجیره درست در آن سوی تنگه مورد حمله قرار گرفتند.

در حالی که حملات ۱۳ ژوئن به دو نفتکش در دریای عمان نگرانی‌ها را در مورد عرضه جهانی نفت و پرسش‌های جدیدی در مورد امنیت محموله‌ها از طریق تنگه هرمز به وجود آورد. در ۱۱ جولای ۲۰۲۳، انگلیس اعلام کرد که سه کشتی ایرانی تلاش ناموفقی برای ممانعت از عبور یک کشتی تجاری انگلیسی داشته‌اند، ادعایی که ایران آن را رد کرد. به نظر می‌رسد جنگ غزه که از شش ماه پیش آغاز شده، سطح درگیری‌ها را گسترش داده و منطقه رو به التهاب بیشتری در حرکت است.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر