اقتصاد ۲۴- قیمت طلای جهانی برای دومین هفته متوالی بیش از ۲ درصد کاهش یافت. در جریان معاملات هفته گذشته، طلای جهانی بخشی از این ریزش را جبران کرد. با این وجود، اما در نهایت دوباره تحت فشار کاهشی قرار گرفت.
با شیفت تمرکز بازار روی اظهارات مقامات فدرال رزرو، چشمانداز تکنیکال کوتاهمدت، از دست رفتنِ شتاب صعودی را نشان میدهد.
نقش رویدادهای اقتصادی هفته گذشته در تعیین قیمت طلا جهانی
هفته پرنوسان طلا در نهایت با ثبت کندلی سرخفام به پایان رسید. طلای جهانی هفته گذشته را آرام آغاز کرد و قیمت در روز دوشنبه تقریبا بدون تغییر در جایگاه خود قرار گرفت. روز سهشنبه، اما قیمت این فلز گرانبها جهت خود را به سمت پایین تغییر داد و با بیش از دو درصد کاهش روزانه، به پایینترین سطح خود در بیش از سه هفته، یعنی پایینتر از ۲۲۹۰ دلار رسید.
این کاهش در پی انتشار دادههای شاخص هزینه اشتغال (Employment Cost Index) رخ داد. این گزارش نشان داد، شاخص هزینه اشتغال در سه ماهه اول سال ۱.۲ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که این رقم در سه ماهه چهارم ۲۰۲۳ بالغ بر ۰.۹ درصد بوده است. این رقم فراتر از پیشبینی بازار یعنی یک درصد بود و باعث شد بازده اوراق خزانه آمریکا افزایش یابد و قیمت طلا روند کاهشی به خود گیرد.
در این میان، ارزش دلار آمریکا پس از گزارشی از وال استریت ژورنال، همچنان در حال افزایش بود. گزارش این روزنامه اشاره کرد، فدرال رزرو به دلیل آمار بالای تورم مشاهده شده در سه ماهه اول سال، بر حفظ نرخ بهره برای مدت طولانیتری نسبت به پیشبینیهای قبلی تأکید خواهد کرد.
نرخ بهره فدرال رزرو ثابت ماند
همانطور که پیشبینی میشد، فدرال رزرو روز چهارشنبه نرخ بهره را بدون تغییر در محدوده ۵.۲۵ تا ۵.۵ درصد نگه داشت. فدرال رزرو همچنین در بیانیه خود اعلام کرد که با کاهش سقف بازخرید اوراق خزانه از ۶۰ میلیارد دلار در ماه به ۲۵ میلیارد دلار در ماه، از ابتدای ژوئن، سرعت کاهش ترازنامه خود را کم خواهد کرد.
در کنفرانس خبری پس از نشست، زمانی که از جروم پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا درباره احتمال تشدید سیاستها در مواجهه با تورم مداوم پرسیده شد، وی پاسخ داد که بعید است حرکت بعدی نرخ بهره، افزایشی باشد.
پاول از ارائه هرگونه سرنخی در مورد زمان تغییر سیاستهای پولی خودداری کرد، اما اذعان کرد که دستیابی به اطمینان بیشتر مورد نیاز برای کاهش نرخ بهره به سمت هدف دو درصدی تورم، به احتمال زیاد زمان بیشتری نسبت به پیشبینیهای قبلی نیاز خواهد داشت.
دلار تضعیف شد، طلا بالا رفت
بازده اوراق خزانه ۱۰ ساله آمریکا، اواخر روز چهارشنبه بیش از یک درصد کاهش یافت و با توجه به اینکه رویداد فدرال رزرو آنطور که انتظار میرفت با تندروی همراه نبود، ارزش دلار آمریکا در برابر ارزهای رقیب تضعیف شد. در نتیجه، قیمت طلای جهانی مجددا به بالای ۲۳۰۰ دلار بازگشت.
شاخص دلار آمریکا (DXY) توانست روز پنجشنبه با گزارش اداره آمار کار ایالات متحده (BLS) مبنی بر افزایش ۴.۷ درصدی «هزینههای واحد کار» در سه ماهه اول، روند صعودی به خود بگیرد و مانع از افزایش بیشتر قیمت طلای جهانی شود.
بیشتر بخوانید: پیش بینی ۳ هزار دلاری شدن انس جهانی طلا!
دادههای بازار کار آمریکا، طلا را تضعیف کرد
اداره آمار کار ایالات متحده (BLS) روز جمعه اعلام کرد که لیست حقوق و دستمزد غیرکشاورزی (Nonfarm Payrolls) در ماه آوریل ۱۷۵,۰۰۰ نفر افزایش یافته است. این رقم کمتر از پیشبینی بازار برای افزایشی معادل ۲۴۳,۰۰۰ نفر بود. سایر جزئیات گزارش نشان داد که نرخ بیکاری با اندکی افزایش به ۳.۹ درصد رسیده است، در حالی که نرخ مشارکت نیروی کار با ۶۲.۷ درصد بدون تغییر باقی مانده است.
علاوه بر این، متوسط درآمد ساعتی نسبت به ماه قبل ۰.۲ درصد افزایش یافته است، در حالی که تحلیلگران انتظار افزایشی ۰.۳ درصدی را داشتند. با وجود ضعیف بودن دادههای بازار کار، طلا نتوانست نظر سرمایهگذاران را به خود جلب کند، زیرا بازارها همچنان با ریسکپذیری مثبت به سمت آخر هفته حرکت کردند.
پیش بینی قیمت طلای جهانی در هفته پیش رو
تقویم اقتصادی ایالات متحده حاکی از آن است که هیچ اطلاعات سطح بالایی که پتانسیل تاثیر بالایی بر قیمت طلای جهانی داشته باشد، منتشر نخواهد شد. روز پنجشنبه، دادههای تراز تجاری چین توسط فعالان بازار به دقت زیر نظر خواهد بود. در صورتی که مازاد تجاری چین در ماه آوریل بیش از حد انتظار افزایش یابد، واکنش اولیه بازار میتواند به افزایش قیمت طلای جهانی کمک کند و سرمایه گذاران آن را به عنوان یک تحول مثبت برای چشمانداز صعودی تقاضای طلا ارزیابی کنند.
فعالان بازار علاوه بر آمار تراز تجاری چین، هفته آینده سخنان مقامات فدرال رزرو را نیز با دقت دنبال خواهند کرد. بر اساس ابزار «CME FedWatch»، احتمال چرخش سیاستهای پولی فدرال رزرو در ماه سپتامبر پس از رویدادهای این نهاد مالی همچنان کمی بالاتر از ۵۰ درصد باقی مانده است. اگر سیاستگذاران فدرال رزرو راه کاهش نرخ بهره در ماه سپتامبر را باز نگه دارند، موقعیتیابی بازار نشان میدهد که ارزش دلار آمریکا میتواند تحت فشار فروش قرار گیرد.
از سوی دیگر، اگر مقامات فدرال رزرو احتمال کاهش نرخ بهره را به نزدیکتر به پایان سال منتسب کنند، به احتمال زیاد ارزش دلار آمریکا حفظ شده و کسبِ سهم بیشتر برای قیمت طلای جهانی را دشوار خواهد کرد. با این وجود، سیاستگذاران تا ماه سپتامبر دادههای بیشتری در مورد تورم و اشتغال برای ارزیابی در اختیار خواهند داشت و ممکن است از ارائه هرگونه سیگنال واضحی در مورد زمان چرخش سیاستهای پولی اجتناب کنند.