اقتصاد ۲۴- تا پیش از بنزینرسانی آنلاین، خدمات مربوط به خودرو مانند سوخترسانی یا تعمیر در محل، توسط واحدهایی که اغلب متعلق به شرکتهای خودروسازی بود، ارائه میشد. برای بهرهمندی از این خدمات تنها میبایست به شماره تلفن مربوط به آنها تماس میگرفتید و پس از گفتن مشکل، آدرس خود را به آنها اعلام میکردید. هر خدمت هم بسته به نوع اهمیت و زمانبری آن، نرخ متفاوتی داشت. هر چند افرادی که حداقل یکبار گذرشان به آنها خورده بود، از قیمت این خدمات و هزینهای که باید در لحظه پرداخت میکردند، ناراضی بودند و از نظر آنها نرخهای گفته شده غیر معقول بودند.
اما در هر حال برای زمانی که به طور غیر منتظره ماشینتان خراب شده یا بنزین تمام کردهاید، گران، اما راهگشا محسوب میشدند. در چند مدت اخیر، این نوع خدمات گسترش یافت و سرویسهای آنلاین خصوصی برای ارائه خدمات خودرو بهویژه سوخترسانی تاسیس شدند.
نگاهی به شیوه خدماترسانی آنها نشان میدهد که این پلتفرمها بیشتر قشر مرفه جامعه را هدف خود قرار دادهاند. این جامعه هدف، به صاحبان پلتفرمها اجازه داده تا به بهانه خدمترسانی سریع و با کیفیت، هر قیمتی را برای سرویسهای خود بهویژه سوخترسانی، اعلام کنند.
قیمتهای عجیب بنزین آنلاین
کافیست سری به یکی از این سرویسهای سوخترسانی آنلاین بزنید؛ قیمت سوخت و محلی که حاضر به سوخترسانی هستند، به طور کامل مشخص است و نیازی به کندوکاو اساسی برای دستیابی به اطلاعات نیست. اگر شما در مناطق ۱ تا ۳ تهران، بدون سوخت گیر کرده باشید و بخواهید از این سرویسها بنزین تهیه کنید، بابت هر ۱۰ لیتر باید ۶۹ هزار تومان بپردازید. به عبارتی هر لیتر ۶ هزار و ۹۰۰ تومان! این رقم بیش از دو برابر نرخ بنزین آزاد در جایگاههای رسمی سوخت محسوب میشود.
بیشتر بخوانید: معمای بنزین در ایران
نکته قابل توجه آنکه هر چه مقدار بنزین بیشتری بخواهید، قیمت هر لیتر آن کمتر خواهد شد. به عنوان مثال اگر ۱۰۰ لیتر بنزین نیاز داشته باشید، لیتری ۳ هزار و ۹۰۰ تومان باید برای تحویل آن هزینه کنید. اما مگر چند نفر نیاز به ۱۰۰ لیتر بنزین آن هم در محل پیدا میکنند؟ بدیهیست که اگر این سرویسها مشتری هم داشته باشند، در حد همان ۱۰ تا نهایت ۳۰ لیتر کفایت میکند.
پولدارها لنگ بنزین نمیمانند
این سرویسهای آنلاین، شماره تلفن ثابتی هم دارند که در صورت تمایل، بتوانید درخواست خود را تلفنی ثبت کنید. خبرنگار اقتصاد ۲۴ با این سرویسها تماس گرفت و شرایط سوخترسانی را جویا شد. به گفته اپراتور این سرویس، تنها باید در مکانها و مناطق اعلام شده حضور داشته باشید تا سوخت به دست شما برسد. اما اگر در مناطق دیگری باشید و نیاز شما به سوخت یا هر نوع خدمت دیگری واجب باشد، باید هزینه بیشتری (گاه تا دو برابر) را بپردازید و مدت زمان بیشتری منتظر بمانید. این سرویس، همان پلتفرمی بود که مناطق ۱ تا ۳ تهران را تحت پوشش سوخترسانی خود قرار میداد.
خبرنگاراقتصاد ۲۴، با سرویس دیگری تماس گرفت؛ این سرویس مناطق بیشتری از شهر را پوشش میداد و تنها محصور به تهران نبود؛ برخی از کلانشهرها مانند اصفهان هم در رده سوخترسانی این پلتفرم قرار داشتند. نکته تفاوت این پلتفرم با پلتفرمهای دیگر، مشخص نبودن رنج قیمتی سوخت برای کاربران بود.
اپراتور این سرویس اعلام کرد که برای ۱۰ لیتر سوخت، باید رقمی حدود ۵۰ هزار تا ۹۰ هزار تومان را بسته به محلی که در آن قرار دارید، بپردازید. از هر دو اپراتور سرویسها درباره زمان اوج درخواست کاربران پرسیده شد.
به گفته آنها زمانهایی که شرایط جوی مساعد نیست (برف زیادی باریده یا باران بسیار شدید است) و افراد نمیتوانند به پمپ بنزینهای نزدیک خود دسترسی داشته باشند، ثبت درخواست بیشتر میشود. مناطق ۱ تا ۳ تهران به دلیل قرارگیری در ارتفاع، کوچههای باریک و ترافیک شدیدی که در مواقع برف و باران افراد محلی گرفتار آن میشوند، بیشتر به این خدمت نیاز پیدا میکنند و مهم نیست که چه قیمتی را برای آن میپردازند.
اما در زمانهای معمولی که مشکل خاصی هم وجود ندارد، این سرویسها مشتریان خاص خود را دارند و همین کاربران آنها را سر پا نگه داشته است.
آینده مبهم بازار بنزین رسانی آنلاین
به گزارش اقتصاد ۲۴، نیازسنجی بازار و ارائه خدمت متناسب با پرسونای مورد هدف، یکی از ابعاد هوش تجاریست که برخی افراد از آن بهرهمند هستند. فروش بنزین آنلاین لیتری ۷ هزار تومان، شاید در نگاه نخست اتفاقی عجیب و دلالگونه به نظر برسد، اما وجود تقاضا برای این نوع خدمت و افرادی که حاضرند بنا به هر دلیلی، این قیمت را بپردازند، وجود این پلتفرمها را تا حدی توجیه میکند.
حال که بحث قطع سهمیه بنزین آزاد و محدودتر شدن مصرف بنزین در دستور کار دولت است، سوال اینجاست که این پلتفرمها در ادامه سوخت خود را از کدام منبع تامین کرده و این بنزین را با چه نرخی به مشتریان خود خواهند فروخت؟