اقتصاد24 - حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم رئیسی صبح امروز در نشست با سفرا و کارداران کشورهای خارجی و نمایندگان سازمانهای بینالمللی مقیم تهران ضمن ابراز خوشحالی از برگزاری این نشست، اظهار کرد: امیدوارم فرصت مناسبی باشد تا بتوانیم در مورد کرامت انسان و حقوق بشر که از الزامات بنیادین جهت نیل به عدالت جهانی و صلح در جامعه بشری است بیشتر تأمل و تفکر داشته باشیم. از آنجا که کرامت به انسانیت انسان تعلق دارد و ظرف زمان، مکان، ملیت، جنسیت را بر نمیتابد بسیار مهم و نکته مرکز محسوب میشود.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: خداوند متعال انسان را آزاد و صاحب اختیار و تفکر آفرید و بر عالم هستی برتری داد. عقل و شرع به حقوق انسانی و آزادی و حقوق انسانی یاری میرساند. امروز قرار است در خصوص نسبت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران و مدعیان حقوق بشر صحبت کنیم.
وی عنوان کرد: سخن اول اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره حقوق بشر و کرامت انسانی را به عنوان نقطه مرکزی ادیان الهی قرار داده است و برابری، آزادی، حفظ عزت نفس را به عنوان جلوههای تحقق انسانی معرفی کرده است. انسان دارای حقوق فطری طبیعی و اجتماعی است و مقتضای آن ایجاب میکند جمهوری اسلامی ایران در مناسبات اجتماعی و سیاسی کشور، آنها را سرلوحه اقدامات خود قرار دهد.
رئیسی بیان کرد: ایران در عرصه بین الملل همواره مدافع صلح و توجه به حقوق بشر بوده است. عدالت طلبی بشر همواره آرمان بشر در طول تاریخ بوده است که نه تاریخ انقضا دارد و نه استثنا پذیر است. عدالت به معنای دادن حق به صاحب حق است. از این رو رعایت حقوق انسانی شرط لازم برای تحقق عدالت است. رعایت حقوق انسانی مبنای هر تصمیم و اقدام در جمهوری اسلامی ایران است.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه عدالت علاوه بر اینکه اساس و مبنای هر سیاست و برنامهای است، آرمان و هدف غایی و عالی جمهوری اسلامی ایران در ساحت فردی و ملی است، تصریح کرد: هر اقدام و حرکتی در جمهوری اسلامی ایران با شاقول عدالت سنجیده میشود و میزان مشروعیت و سیاست هر برنامه و میزان مقبولیت هر اقدام و عملی در جمهوری اسلامی ایران به قابیلیت و توانایی در تحقق عدالت بستگی دارد. این نگاه جامع به کرامت و حقوق بشر با عدالت طلبی سازنده که جوهره انقلابی مردم ایران بوده همراه بوده است.
وی افزود: این حقیقت منجر به در هم شکستن سامان فکری و سیاسی شد که دولت و ملت را ملک طِلق خود میپنداشتند و حقوق آنها را به حاشیه میبردند. انقلاب اسلامی حقوق را از حاشیه به متن آورد. این حقوق تأمین نمیشد گر اینکه با دولتهای استکباری که صیانت مردم را در دست داشتند مقابله میکرد. به همین دلیل در جمهوری اسلامی دو مفهوم مبارک استقلال و آزادی کنار هم نشستند.
رئیس قوه قضائیه با بیان این که اقدامات جمهوری اسلامی ایران ارتقای حقوق بشر و توجه به کرامت انسان را بیان میکند، گفت: انقلاب اسلامی پس از دهها سال استعمار داخلی و استبداد خارجی به نوید آزادی، حق تعیین برابری اجتماعی برای همه ایرانیان، با شعار نه بر خود ستم کنید و نه بر خود ستم بپذیرید، دست یافته است. جمهوری اسلامی ایران نظام سیاسی برآمده از انقلاب با ایجاد ساختار سیاسی و مردم سالارانه مبتنی بر انتخابات عمومی با پیشرفت همه جانبه در تمام جغرافیای کشور، نگاه مبتنی بر عدالت را به عنوان درس مهمی از اهداف انقلاب اسلامی در جهت تدوین حقوق بشر مطرح کرده است.
رئیسی ادامه داد: عقلانیت اسلامی و مردم سالاری نهادینه شده از ابتکارات و نوآوریهای حضرت امام خمینی بوده است و در نظام قضائی جمهوری اسلامی تجلی روشنی دارد و این تجلی در ساختار قانونی آن منعکس شده است.
وی اظهار کرد: در این راستا قانون اساسی یکی از حصول خود را به حقوق مردم اختصاص داده است. قوانین متعددی در حمایت از برخی از حقوق شهروندی نظیر حق دسترسی به اطلاعات، حق دادرسی منصفانه، قانون احترام به آزادیهای مشروع، حفظ منشور صیانت از حقوق شهروندان در نظام اداری را در مجامع قانونگذاری و تقنینی خود تصویب کرده است.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به سیاستهای کلی نظام ارائه شده توسط مقام معظم رهبری عنوان کرد: در این سیاستها زمینههای انتخابات، خانواده، جمعیت و سلامت مورد توجه بوده است همچنین در تعیین خطوط کلی دستگاه قضائی جمهوری اسلامی ایران گامهای مهمی در جهت تحقق حقوق عمومی و صیانت از کرامت انسان برداشته شده است. این جانب با توجه به تجربه در حوزه قضائی جمهوری اسلامی ایران با صراحت و دقت کامل میگویم آئین دادرسی در نظام قضائی جمهوری اسلامی یکی از دقیقترین و به روز ترین آئینهای دادرسی که در آن حقوق متهم، حقوق عامه و ریزه کاریهای فراوان به نحوه روشن و وسیع رعایت شده است.
رئیسی ادامه داد: وزارتهای متعدد و مکانیزمهای قانونی مانند دیوان عدالت اداری، سازمان بازرسی کل کشور میدانهای روشنی جهت پاسداری از حقوق شهروندان و اجرای عدالت را بازنموده است. از سوی دیگر نظارت بر محاکم، دادگاهها و دادسراها و همچنین نظارت بر اقدامات ضابطین قوه قضائیه و سازمان زندانها به نحوه مستمر و ویژه انجام میشود. در حوزه زندانها به حوزه تربیت و تادیب توجه ویژهای شده است. بسیاری از شما از مراکز تادیبی زندانهای ما بازدید کردید.
رئیس قوه قضائیه با تاکید بر این که جمهوری اسلامی ایران یک نظام مردم سالارانه است گفت: مردم در سال اول انقلاب اسلامی با چند انتخابات مواجه شدند. انتخابات نوع نظام سیاسی که با رأی ۹۸ درصدی مردم به جمهوری اسلامی همراه شد. انتخابات دوم این بود که مردم آزادانه در انتخابات سراسری تدوین قانون اساسی به موجب یک رفراندم به قانون اساسی نوشته شده رأی دادند. سپس ساختار حاکمیتی براساس قانون اساسی شکل گرفت و دو انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی برگزار شد به تعداد سالهای عمر انقلاب اسلامی انتخابات داشتیم و این امر حتی در شرایط سخت جنگ تحمیلی یک روز به تأخیر نیفتاد.
رئیسی با بیان اینکه طبق اصل شش قانون اساسی تمام نهادهای حاکمیتی در جمهوری اسلامی ایران با رأی مستقیم مردم تشکیل میشوند، تصریح کرد: فصول متعدد قانون اساسی به حقوق ملت و شهروندان پرداخته است و فصل سوم این قانون احقاق حقوق مردم و لزوم احترام و پاسداشت را به خود اختصاص داده است. امام خمینی رهبر کبیر انقلاب در فرمان هشت مادهای به تدوین حقوق شهروندی و مبارزات متعرضین به آزادیهای فردی مردم تاکید داشتند.
منبع: ایسنا