تاریخ انتشار: ۱۱:۰۳ - ۰۷ تير ۱۳۹۸
در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ مطرح شد؛

واکنش یک کارشناس بانکی به اظهارات نوبخت در مدح بانک‌ها: سیستم بانکی عامل افزایش پایه پولی و نقدینگی در کشور است

بنیانگذار بانک سامان گفت: پولی که بانک مرکزی چاپ می‌کند و در بانک‌ها جریان دارد، هزینه پول را افزایش می‌دهد و همین مورد باعث افزایش پایه پولی و نقدینگی در کشور می‌شود.

اقتصاد24 - محمدباقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه در مراسم امضای تفاهم نامه برای تامین مالی ۳ هزار میلیارد تومانی برای مناطق سیل زده از سوی نظام بانکی گفت: «من به عنوان عضو مجمع بانک مرکزی و عضو شورای پول و اعتبار، رضایت خود را از نظام بانکی اعلام می کنم و به طور قطع تاریخ و تحلیلگران منصف به نیکی از بانک ها یاد خواهند کرد.»

نوبخت در حالی تمام قد به دفاع از سیستم بانکی پرداخته است که امروز این سیستم با مشکلات متعددی از جمله گسترش بنگاهداری، نقش آنها در افزایش پایه پولی در کشور و عدم ایفای مناسب نقش در حوزه تولید مواجه هستند که انتقادات و اعتراضات بسیاری را هم در پی داشته است.

این مشکلات به حدی بود که پیشتر نیز رهبر انقلاب با انتقاد از بنگاه‌داری بانک‌ها فرمودند: «بانک‌ها غلط می‌کنند با پول مردم برای خودشان امکانات درست کنند».

از سوی دیگر امروز بانک‌ها را عامل افزایش پایه ملی در کشور معرفی می‌کنند که حتی اعتراض رئیس جمهور را هم در پی داشت. با نگاهی به پایه پولی در دولت حسن روحانی، متوجه افزایش ۱۴۰ هزار میلیاردی این شاخص طی ۵ سال می شویم؛ مساله‌ای که برخی کارشناسان دلیل آن را شخص رئیس جمهوری می‌دانند و خود روحانی آن را بر گردن بانک‌ها می‌اندازد.

همچنین بانک‌ها در حوزه رونق تولید و تسهیل آن نیز کارنامه مثبتی از خود برجای نگذاشتند و هرازگاهی صدای تولیدکننده ها و صنعتگران از گوشه گوشه صنعت کشور به گوش می‌رسد که از میزان بالای سودهای بانکی گلایه می کنند.

شرایط سخت حوزه تولید و صنعت و شرایط سختی که بانک‌ها برای اعطای تسهیلات به آنها به وجود آورده اند در حالی است که کشور در شرایط سخت تحریم ها بسر می‌برد و تولیدکنندگان علاوه بر مشکلاتی که در حوزه تامین مواد اولیه دارند، برای تجهیز و توسعه کار خود و نیز ماشین آلاتشان از سرمایه در گردش مناسبی که در اختیار آنها قرار گیرد، برخوردار نیستند.

 



در همین رابطه اله وردی رجایی سلماسی با بیان اینکه بانک ها عامل اصلی افزایش پایه پولی در کشور هستند، به خبرنگار اقتصاد24 گفت: پولی که بانک مرکزی چاپ می کند و در بانک ها جریان دارد، هزینه پول را افزایش می دهد و همین مورد باعث افزایش پایه پولی و نقدینگی در کشور می شود.

وی افزود: با وجود اینکه بانک ها پایه پولی را افزایش و همچنین باعث بنگاهداری شدند، اما این نکته را نیز نباید نادیده گرفت که هم به مردم و هم سیستم اقتصادی کشور خدمت کرده‌اند.

رجایی سلماسی عنوان کرد: چند سالی است که پرداخت تسهیلات به بخش تولید برای ایجاد اشتغال و رونق بخشیدن به اقتصاد کشور جزو اولویت‌های دولت قرار گرفته است، اما ارائه تسهیلات به شرطی موثر است که بانک‌ها نیز در این مسیر با تولیدکنندگان همراه باشند.

بنیانگذار بانک سامان ادامه داد: بانک ها بیشتر از این می توانستند به مردم خدمت کنند و کمتر باعث افزایش پایه پولی و بنگاهداری می شدند.

این کارشناس بانکی مطرح کرد: در جریان دریافت ارز دولتی کسانی که روابط بهتری داشتند ارز بیشتری دریافت کردند و این مسائل باعث ناراحتی مردم شد. بانک ها باید بدون توجه به ارتباط، با رعایت مقررات بانکی و حفظ حقوق بانک، امکانات را در اختیار مردم قرار دهد.

وی افزود: بانک ها با سرمایه خودشان کار نمی کنند بلکه با سرمایه مردم کار می کنند لذا باید با رعایت مقررات بانک مرکزی تسهیلات را در اختیار کسانی قرار دارند که در اولویت هستند.

بنیانگذار بانک سامان خاطرنشان کرد: بانک ها مشکلات مدیریتی دارند و این مشکلات کاهش نمی یابد که باید بسیار جدی با آن برخورد شود.

وی ادامه داد: اگر امروزه مشکلی در سیستم بانکی مشاهده می کنیم ناشی از ضعف اداره و فقدان مدیریت درست در بانک ها است لذا بانک مرکزی باید نظارت کافی را داشته باشد.

بنیانگذار بانک سامان در پایان تاکید کرد: بخش نظارت در بانک مرکزی بسیار ضعیف عمل کرده است و باید تقویت شود.
ارسال نظر