تاریخ انتشار: ۱۲:۳۶ - ۱۹ خرداد ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد

مصطفی کواکبیان کیست و آیا اینبار می‌تواند از سد شورای نگهبان عبور کند؟

مصطفی کواکبیان، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی و دبیر کل حزب مردم سالاری در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به عنوان نامزد ثبت نام کرده است، به همین بهانه با ما همراه باشید تا با کارنامه کاری و بیوگرافی مصطفی کواکبیان بیشتر آَشنا شوید.

اقتصاد۲۴- مهدی توفیقی: مصطفی کواکبیان متولد اسفندماه سال ۱۳۴۱ در شهر سمنان است. وی سیاستمدار اصلاح‌طلب و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در دوره‌های هشتم و دهم، و همچنین درگذشته رئیس ائتلاف مردمی اصلاحات بوده است. در حال حاضر به عنوان مدرس دانشگاه و دبیر کل حزب مردم‌سالاری مشغول به فعالیت است. او مدیرمسئول روزنامه مردم‌سالاری نیز هست. 

مصطفی کواکبیان در سال ۱۳۹۲ و سال ۱۳۹۶ دو بار به‌عنوان کاندیدا و نامزد رسمی حزب مردم‌سالاری در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کرد. اما در هر دو مورد صلاحیت وی از سوی شورای نگهبان قانون اساسی احراز نشد و او نیز در این انتخابات به حمایت از حسن روحانی پرداخت.

تحصیلات مصطفی کواکبیان

مصطفی کواکبیان در اسفند ماه سال ۱۳۴۱ در محله جهادیه شهر سمنان و در خانواده‌ای متدین به دنیا آمد. او پنجمین فرزند پسر خانواده بود. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، کواکبیان در فعالیت‌های سیاسی علیه پهلوی حاضر می‌شد و ۳ بار نیز دستگیر شده بود. اما به دلیل سن کم، پرونده وی مختومه اعلام شده بود.

پس از پیروزی انقلاب، کواکبیان علاوه بر حضور در جبهه‌های دفاع مقدس، در عرصه سیاسی نیز فعالیت داشت. وی به عنوان نماینده مردم سمنان و تهران در مجلس شورای اسلامی نقش‌آفرینی کرده است.


بیشتر بخوانید: امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی از سر سفره انقلاب چه می‌خواهد؟/ ناکارآمدی آقای کاندیدا؛ از بنیاد شهید و ماجرای بانک دی تا نارضایتی خانواده‌های شهدا و ایثارگران


مصطفی کواکبیان دوران تحصیلات ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان خود را در سمنان طی کرد. پس از آن، در سال ۱۳۶۱ وارد دانشگاه امام صادق(ع) شد و در رشته علوم سیاسی به ادامه تحصیل پرداخت.

او در طول ۷ سال حضور در این دانشگاه به یادگیری علوم حوزوی نیز اقدام کرد. کواکبیان دروس حوزوی را تا پایان دوره سطح، نزد آیت الله سید رضی شیرازی در مسجد شفای تهران به اتمام رساند.

در سال ۱۳۶۷، کواکبیان در مقطع دکتری در دانشگاه تربیت مدرس پذیرفته شد و در سال ۱۳۷۶ موفق به دریافت مدرک دکتری علوم سیاسی شد. وی در این دوره تحت راهنمایی اساتیدی از جمله مرحوم آیت الله عمید زنجانی بود. همچنین کواکبیان از اساتید دانشگاه علامه طباطبایی محسوب می‌شود.

فرزندان مصطفی کواکبیان

مصطفی کواکبیان در سال ۱۳۶۱ ازدواج کرده است و هم‌اکنون دارای دو فرزند به نام‌های فاطمه و مجید می‌باشد.

سوابق و فعالیت‌های رسانه‌ای مصطفی کواکبیان

مصطفی کواکبیان در عرصه رسانه نیز حضور فعالی دارد. وی مدیر مسئول روزنامه مردم‌سالاری و صاحب امتیاز و مدیرمسئول روزنامه محلی پیام استان سمنان است. روزنامه پیام استان سمنان در سال ۱۳۷۱ در قالب هفته‌نامه شروع به انتشار کرد.

حضور مصطفی کواکبیان در جنگ ایران و عراق

مصطفی کواکبیان، از همان آغاز جنگ تحمیلی، حضور مکرری در جبهه‌های جنگ ایران و عراق داشت. وی تنها ۲۰ روز پس از شروع جنگ، در کنار خیل عظیم نیرو‌های مردمی، در عملیات‌های مختلف شرکت کرد. 

شهادت برادر مصطفی کواکبیان، «شهید محمد کواکبیان» و همچنین شهادت برادر همسرش «شهید عباس یزدی‌فر»، همراه جانباز شدن خود کواکبیان در عملیات فتح‌المبین، از حوادث و اتفاقاتی است که برای او و خانوادش در جنگ ایران و عراق رخ داده است.

مصطفی کواکبیان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴

در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۸۴، مصطفی کواکبیان با شعار «تعمیق مردم‌سالاری با دولت خدمت» برای نامزدی ثبت‌نام کرد. وی در این دوره، ضمن انتقاد از عملکرد دولت سید محمد خاتمی، اظهار داشت: «در دوره خاتمی، دولت‌سالاری به جای مردم‌سالاری حاکم بود.»

کواکبیان در این انتخابات، شعار خود را «تغییر رویکرد دولت به سمت تعمیق مشارکت مردمی و تقویت روحیه خدمت‌گزاری به مردم» عنوان کرد. وی معتقد بود که در دوره ریاست‌جمهوری خاتمی، دولت به جای پاسخ‌گویی به نیاز‌های مردم، خود را محور اصلی اداره کشور قرار داده است.

کاندیداتوری کواکبیان در انتخابات ۱۳۹۲

مصطفی کواکبیان در یک نشست خبری رسماً اعلام کرد که به عنوان نامزد حزب مردم‌سالاری در انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم حضور دارد. وی با شعار «دولت اخلاق»، خواستار مشارکت حداکثری همه مردم و دلسوزان در این انتخابات شد. کواکبیان تأکید کرد که تنها شرط آن‌ها برای حضور در انتخابات، اجرای دقیق قانون انتخابات است.

کواکبیان که با معرفی حزب مردم‌سالاری به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم شده بود، از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد.

پس از عدم تأیید صلاحیت کواکبیان از سوی شورای نگهبان، حزب مردم‌سالاری حمایت رسمی خود را از حسن روحانی، کاندیدای میانه‌رو مورد حمایت اصلاح‌طلبان، اعلام کرد. در این راستا، کواکبیان نیز در روز‌های تبلیغات در شهر‌های سمنان و فیروزکوه حضور یافت و از کاندیداتوری حسن روحانی حمایت کرد.

کواکبیان نماینده ادوار هشتم و دهم مجلس

در دوره هشتم مجلس شورای اسلامی، مصطفی کواکبیان نماینده مردم سمنان بود. در انتخابات دهمین دوره مجلس، او در لیست سی نفره ائتلاف فراگیر اصلاح‌طلبان با عنوان "گام دوم" در تهران حضور داشت. کواکبیان با کسب ۱،۲۶۰،۱۷۴ رأی، در رتبه نهم تهران به مجلس دهم راه یافت. همه سی نفر اعضای این فهرست در انتخابات تهران به بهارستان راه پیدا کردند.

کواکبیان نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ و ۱۴۰۰

مصطفی کواکبیان در روز ۲۵ فروردین ۱۳۹۶ برای انتخابات ریاست جمهوری در وزارت کشور ثبت‌نام کرد. وی اعلام کرد که کاندیدای پوششی نیست و تا پایان انتخابات حضور خواهد داشت. با این حال، کواکبیان برای دومین بار پیاپی توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شد.

مصطفی کواکبیان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ به عنوان نامزد حزب مردم‌سالاری کاندیدا شد. این در حالی بود که در گذشته، وی به صورت مستقل و شخصی اعلام کاندیداتوری می‌کرد.

ثبت نام مصطفی کواکبیان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳

مصطفی کواکبیان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور در ستاد انتخابات کشور ثبت‌نام کرد. او به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری برنامه‌های خود را اعلام کرد. برنامه اصلی وی بازنگری در قانون اساسی بر اساس اصل ۱۷۷ قانون اساسی است. همچنین لغو تحریم‌ها نیز یکی دیگر از وعده‌های اصلی کواکبیان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۳ است.

آثار مصطفی کواکبیان

مبانی دموکراسی در نظام ولایت فقیه (سازمان تبلیغات، ۱۳۶۹)

مبانی مشروعیت در نظام ولایت فقیه (موسسه نشر آثار امام، ۱۳۷۸)

هفت قطره (انتشارات پازینه، ۱۳۸۱)

گفتمان آزادی و مردم‌سالاری در قوانین انتخاباتی از آغاز تاکنون (پازینه، ۱۳۸۳)

موانع مردم‌سالاری در ایران (پازینه، ۱۳۸۶)

ارسال نظر