اقتصاد ۲۴- پس از مدتها انتظار، اسحاق جهانگیری بالاخره در پنجمین روز ثبتنام چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، برای ثبتنام حاضر شد. وی ساعاتی قبل از ورود به ستاد انتخابات وزارت کشور، از تصمیم خود مبنی بر کاندیداتوری در این انتخابات خبر داد.اسحاق جهانگیری را باید جدیدترین گزینه اصلاحطلبان برای انتخابات پیشرو دانست. البته اگر موفق به عبور از سد شورای نگهبان شود. در این مطلب درباره سوابق و فعالیتهای جهانگیری میخوانید.
اسحاق جهانگیری، فرزند حسن جهانگیری کوهشاهی، در بیستمین روز از دی ماه سال ۱۳۳۶ در روستای سوغان حاجیآباد، واقع در دهستان کوه شاه استان کرمان، به دنیا آمد. وی دومین فرزند پسر خانواده جهانگیری است.
جهانگیری، که علاقهمند به تحصیل بود، پس از پایان دوره متوسطه، در دانشگاه کرمان به تحصیل پرداخت و موفق به اخذ مدرک کارشناسی در رشته فیزیک شد. سپس، وی تحصیلات خود را در دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد و موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته مهندسی صنایع گردید. همچنین، جهانگیری دکترای مدیریت صنعتی را از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات دریافت کرد.
همسر اسحاق جهانگیری منیژه جهانگیری است و حاصل این ازدواج دو پسر به نامهای محمدحسین و حسام، و دو دختر به نامهای هدی و فائزه هستند. حسن جهانگیری، پدر اسحاق، قبل از مهاجرت به سیرجان کارگر معدن کرومیت آبدشت (از معادن توابع اسفندقه) بود و به عنوان کارمند در اداره کشاورزی سیرجان بازنشسته شد.
اسحاق جهانگیری فعالیتهای پس از انقلاب خود را در دهه ۱۳۶۰ با برنامه جهاد سازندگی آغاز کرد. وی سپس به عنوان رئیس سازمان جهاد سازندگی در جیرفت مشغول به کار شد. جهانگیری بعدها عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی استان کرمان شد و تا اواسط دهه ۱۳۶۰ در جهاد کشاورزی فعال بود.
پس از این دوره، حضور و فعالیتهای سیاسی جهانگیری جدیتر شد. او در طول سالها مناصبی، چون نمایندگی مجلس، استانداری، عضویت در کابینه و در نهایت معاون اول رئیسجمهور را تجربه کرد. وی در دوران ریاستجمهوری هاشمی رفسنجانی استاندار اصفهان بود و همچنین در دولت سیدمحمد خاتمی وزیر معادن و فلزات شد.
اسحاق جهانگیری در طول سالهای فعالیت سیاسی خود، ارتباط نزدیکی با هاشمی رفسنجانی داشته است. علیرغم نداشتن نسبت فامیلی، جهانگیری توانست در دوران نمایندگی مجلس، با برقراری ارتباط خوب با هاشمی، نردبان ترقی در عرصه سیاسی را با سرعت بیشتری طی کند.
هاشمی رفسنجانی در کتاب خاطرات خود به تلاش جهانگیری برای آشتی میان او و مهدی کروبی اشاره کرده است. این رابطه نزدیک، به جهانگیری کمک کرد تا مناصبی همچون استانداری اصفهان و وزارت معادن و فلزات را به دست آورد.
بیشتر بخوانید: عبدالناصر همتی کیست؟/ از رئیس کلی بانک مرکزی تا دو بار حضور انتخاباتی
در نهایت، جهانگیری با حمایت هاشمی رفسنجانی، برای کسب ریاستجمهوری نامزد شد، اما در نهایت به نفع حسن روحانی کنارکشید.
در اولین سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اسحاق جهانگیری در سازمان جهاد سازندگی در استان کرمان فعالیت میکرد، که با هدف رسیدگی به مناطق محروم و دور افتاده تشکیل شده بود. در همان برهه زمانی، قاسم سلیمانی نیز در نیروهای بسیج در کرمان مشغول بسیج نیروها برای جبهه و جنگ بود. آشنایی و همکاری جهانگیری و سلیمانی به همین دوران باز میگردد که هر دو در تلاشهای پس از انقلاب در کرمان درگیر بودند. اسحاق جهانگیری در مصاحبهای اظهار کرده است که شهید سلیمانی از همان ابتدا نقش محوری در بسیج نیروهای کرمان برای جنگ و جبهه داشت و به یکی از فرماندهان برجسته سپاه پاسداران تبدیل شد که در ادارۀ جنگ نقش کلیدی داشت.
اسحاق جهانگیری در دو دوره متوالی از سال ۱۳۶۳ تا ۱۳۷۱ به عنوان نماینده مردم شهرستان جیرفت در مجلس شورای اسلامی حضور داشت. ایران در این دوره مجلس شورای اسلامی، در شرایط بسیار حساسی قرار داشت؛ چرا که در این دوره جنگ ایران و عراق پایان یافت، امام خمینی (ره) درگذشت و همچنین کشور به دلیل تغییر رهبری، موقعیت ویژهای را تجربه میکرد.
پس از اتمام دوره نمایندگی مجلس، اسحاق جهانگیری که هم با هاشمی رفسنجانی و هم با سید محمد خاتمی همسویی داشت، چند مسئولیت اجرایی برعهده گرفت. در سال آخر دوره اول ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، جهانگیری به سمت استاندار استان اصفهان انتخاب شد. در همان سالهای استانداری جهانگیری، سفر آیت الله منتظری به اصفهان اتفاق افتاد که جهانگیری به عنوان رئیس شورای تأمین استان، آن را به خوبی مدیریت کرد.
با پایان یافتن دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، سید محمد خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶ با کسب بیش از ۲۰ میلیون رأی به عنوان رئیس جمهور هفتم انتخاب شد. با روی کار آمدن دولت اصلاحات، اسحاق جهانگیری به عنوان وزیر صنایع و معادن در کابینه خاتمی انتخاب شد.
یکی از اقدامات جهانگیری در این دوره، توقف خط تولید پیکان بود. او با قاطعیت و در تقابل با فشارهای موجود، از ادامه تولید این محصول که دیگر مورد پسند مردم نبود، جلوگیری کرد. جهانگیری معتقد بود که حفظ منافع و حقوق شهروندان، اولویت اصلی بوده و به همین دلیل تولید پیکان که دیگر نمیتوانست نیازهای مردم را برآورده سازد و باید متوقف میشد.
اسحاق جهانگیری در سالهای ۸۴ تا ۹۲ زمانی که احمدینژاد رئیسجمهور بود، در دفترش در نزدیکی میدان هفتم تیر به امور شخصی میرسید و همچنین صاحب امتیاز و مدیرمسئول ماهنامه صنعت و تجارت بود. او در آخرین روز ثبتنام انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۲ قصد داشت برای ثبتنام به وزارت کشور برود که خبر ورود هاشمی رفسنجانی به وزارت کشور همه جا پخش شد. چند روز بعد، خبر رد صلاحیت هاشمی نیز سراسر رسانهها را پر کرد. جهانگیری که خود آماده همکاری با هاشمی رفسنجانی در انتخابات بود، از این اقدام تعجب کرد و آن را غیرقابل باور دانست و گفت اگر قبل از آن به او میگفتند که هاشمی رد صلاحیت خواهد شد، باور نمیکرد. او همچنین به مسئولان مربوطه انتقاد کرد و گفت آنها باید برای هر ۱۰ دقیقه ملاقات با هاشمی، واسطه پیدا میکردند.
حسن روحانی پس از ردصلاحیت غیرمنتظره در انتخابات ۱۳۹۲، با حمایتهای پررنگ هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی، با کسب بیش از ۱۸ میلیون رأی به پیروزی رسید. در حالی که شائبههایی درباره انتخاب اکبر ترکان به عنوان معاون اول مطرح بود، اسحاق جهانگیری برای معاون اولی برگزیده شد و تا پایان دولت دوازدهم در این سمت باقی ماند. جهانگیری حتی در انتخابات ۱۳۹۶ نیز با ثبتنام و احراز صلاحیت، از روحانی حمایت کامل داشت و با جدیت در برابر رقبا ایستادگی میکرد. با این وجود، با شروع به کار دوره دوم دولت تدبیر و امید، اختلاف و فاصله مشهودی بین روحانی و جهانگیری ایجاد شد، بهطوری که جهانگیری اظهار داشت در تغییر معاونان وزرا هیچ نقشی نداشته و تمام تصمیمگیریها در دفتر ریاستجمهوری انجام میشد.
در ماجرای اختلاف بین قالیباف و جهانگیری، قالیباف شکایتی علیه جهانگیری مطرح کرد. ادعای قالیباف این بود که جهانگیری در مناظرههای انتخاباتی سال ۱۳۹۶ مطالبی خلاف واقع درباره وی گفته است. جالب اینجاست که این شکایت ظاهراً همان زمان ثبت شده بود، اما چندی بعد قوه قضاییه به پیگیری آن پرداخت.
در این میان، برخی مدعی شدند که جهانگیری در حال گرفتن رضایت از قالیباف است. اما خود جهانگیری و برخی منابع آگاه این ادعا را تکذیب کردند و اعلام کردند که جهانگیری از حضور در دادگاه برای شفافسازی مسائل دوره مدیریتش استقبال میکند.
همچنین، اتهام جهانگیری در این پرونده، اتهام افترا به قالیباف با اتهاماتی همچون تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال دولتی بوده است.