اقتصاد۲۴- محمود احمدینژاد متولد ۶ آبان ۱۳۳۵ در آرادان گرمسار سمنان است. پدر او احمد احمدینژاد آهنگر و مادر او فاطمه بیگم قادری خانهدار بود. احمدینژاد شش برادر و خواهر دارد و چهارمین فرزند خانواده است.
نام خانوادگی قبلی احمدی نژاد
محمود احمدینژاد در مصاحبه با اردشیر احمدی، نام خانوادگی قبلی خود را "صباغیان" اعلام کرد که به خاطر شغل پدرش انتخاب شده بود. قبلاً خبرنگار گاردین نام خانوادگی او را "صبورچیان" به معنای "رنگرز" گزارش کرده بود.
تنها عضو خانواده احمدینژاد که مدتی برای دولت فعالیت کرد، داوود احمدینژاد، برادر رئیسجمهور سابق بود. او مدت کوتاهی به عنوان رئیس بازرسی نهاد ریاستجمهوری مشغول به کار بود.
همسر محمود احمدی نژاد کیست؟
محمود احمدینژاد و همسرش اعظمالسادات فراحی در ۲۲ خرداد ۱۳۵۹ با یکدیگر ازدواج کردند. احمدینژاد صاحب سه فرزند، دو پسر و یک دختر است.
اعظمالسادات فراحی متولد ۱۳۳۷ است و در خانوادهای متوسط بزرگ شده است. او تحصیلات خود را تا مقطع مهندسی مکانیک از دانشگاه علم و صنعت تهران ادامه داده است. گفته میشود همسر احمدینژاد مدرس شیمی و فیزیک است.
فرزندان محمود احمدی نژاد چه کار میکنند؟
مهدی احمدینژاد، پسر بزرگ محمود احمدینژاد، داماد اسفندیار رحیم مشایی است. علیرضا احمدینژاد با دختر خواهر احمدینژاد ازدواج کرده است. فاطمه احمدینژاد، دختر محمود احمدینژاد، همسر مهدی خورشیدی است.
داماد محمود احمدی نژاد کیست؟
مهدی خورشیدی، داماد محمود احمدینژاد و همسر فاطمه احمدینژاد، در سال ۱۳۷۸ وارد دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله شد تا در رشته پزشکی تحصیل کند.
بیشتر بخوانید: اسحاق جهانگیری کیست؟ /آیا میتواند از سد شورای نگهبان عبور کند؟
پس از سالها تحصیل در این دانشگاه، وی به دانشگاه شهید بهشتی منتقل و موفق به دریافت دکترای خود از این دانشگاه شد. همچنین وی در دورهای عهدهدار ریاست بیمارستان فیروزآبادی شهرری بود.
تحصیلات محمود احمدی نژاد چیست؟
محمود احمدی نژاد مانند همسرش در دانشگاه علم و صنعت ایران تحصیل کرده است. وی در سال ۱۳۵۴ برای اولین بار وارد این دانشگاه شد تا در رشته مهندسی راه و ساختمان به تحصیل بپردازد و این مسیر را تا اخذ دکترای مهندسی عمران در همین دانشگاه ادامه داد. سرانجام، در سال ۱۳۶۸، به عضویت هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت درآمد.
فعالیتهای سیاسی محمود احمدی نژاد
او قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، به عنوان دانشجو و با حضور در مجالس مذهبی و سیاسی، وارد عرصه سیاسی جامعه شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با توجه به حضور در دانشگاه، از بنیانگذاران انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران بود.
در دوران جنگ ایران وعراق نیز به عنوان داوطلب بسیجی در بخشهای مختلف جبهه، به ویژه مهندسی رزمی، فعالیت کرد و این خدمت را تا پایان دوران دفاع مقدس ادامه داد.
کارنامه سیاسی و اجرایی وی شامل سمتها و اقداماتی از جمله مدیرمسئولی روزنامه همشهری، عضویت در بنیانگذاران و اعضای انجمن تونل ایران، انجمن مهندسان عمران ایران، اولین شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران، فرمانداری ماکو و خوی، شهرداری تهران، استانداری اردبیل و عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
سابقه احمدی نژاد در شهرداری تهران
محمود احمدینژاد ابتدا در سال ۱۳۷۲ به عنوان فرماندار شهرهای ماکو و خوی فعالیت داشت و سپس در همان سال به استانداری اردبیل منصوب شد. او تا سال ۱۳۷۶ در این سمت باقی ماند و به عنوان اولین استاندار اردبیل در این منطقه فعالیت کرد.
در سال ۱۳۷۹، احمدینژاد برای ورود به ششمین دوره مجلس شورای اسلامی کاندیدا شد، اما موفق به کسب آرای کافی نشد و از راهیابی به مجلس بازماند.
سال ۱۳۸۲ نقطه عطفی در مسیر فعالیتهای سیاسی احمدینژاد بود. در این سال، او به سمت شهردار تهران انتخاب شد و حضور در این پست، موجب شناختهشدن بیشتر او در سطح ملی گردید.
حضور در محمود احمدی نژاد انتخابات ریاست جمهوری
در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، محمود احمدینژاد با شعار انتخاباتی «میشود و میتوانیم» وارد عرصه رقابت شد. از مهمترین برنامهها و شعارهای انتخاباتی وی میتوان به تشکیل «دولت کارآمد و عدالتگستر»، عدم وجود برخورد سختگیرانه با موضوع حجاب بانوان ایرانی، تأکید بر سلامت مدیران و مبارزه با فساد اداری، پیشگیری از بروز شکاف بین دولت و مردم، تشکیل «دولت اسلامی»، تثبیت و تقویت آرمانخواهی و برائت از ایدهآلیسم، تأکید بر گفتمان «خدمت به جای قدرت»، تلاش برای علمیکردن مدیریت، کاهش نرخ تورم از طریق کاهش هزینههای دولت و نرخ سود بانکی، و بسط توسعه سیاسی با بالا بردن قدرت نقد و مشارکت مردم اشاره کرد. این موارد بهعنوان مهمترین وعدههای انتخاباتی آقای احمدینژاد مطرح بود. اگرچه عملکرد وی با شعارها فاصله داشت. به نحوی که در دولت او اولین بار گشت ارشاد تاسیس شد؛ مواردی از فسادهای بزرگ در این دولت اتفاق افتاد و با وجود منابع سرشار فروش نفت عملکرد اقتصادی دولت و رشد تورم راضیکننده نبود.
احمدی نژاد در انتخابات سال ۸۸
در جریان مناظرات انتخاباتی، احمدینژاد با وارد کردن اتهامات اقتصادی به خانواده برخی از رقبای خود، نظیر هاشمی رفسنجانی و ناطق نوری، جنجالبرانگیز شد. در نهایت، با کسب بیش از ۲۴.۵ میلیون رأی و ۶۲ درصد آرا، به عنوان پیروز این انتخابات اعلام شد.
اما این پیروزی در حالی بود که سه کاندیدای دیگر، میرحسین موسوی، مهدی کروبی و محسن رضایی به نتیجه انتخابات اعتراض کردند. این اعتراضات در نهایت به اعتراضات خیابانی کشیده شد و محسن رضایی را مجاب به انصراف از پیگیری شکایتش کرد.
محمود احمدی نژاد مردم متعرض را در سال ۸۸ خس و خاشاک خواند که این اظهارنظر جنجالی باعث واکنش بسیار از اقشار جامعه شد که معروفترین آنها محمدرضا شجریان استاد آواز ایران بود که به این اظهار نظر واکنش تندی نشان داد.
دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد
دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد، هم در عرصه داخلی و هم در عرصه بینالمللی، با چالشهای متعددی همراه بود.
در سطح داخلی، احمدینژاد با سفرهای پرشمار استانی خود به دنبال ایجاد ارتباط نزدیکتر با مردم و حل مشکلات محلی بود. اما این سفرها اغلب با حاشیههایی نظیر وعدههای بلندپروازانه و مسائل لجستیکی همراه میشد.
در عرصه بینالمللی نیز، احمدینژاد با ورود به مسائلی، چون انکار هولوکاست و مواضع تندی که در سازمان ملل اتخاذ میکرد، با اعتراضات گسترده مجامع جهانی مواجه شد. همچنین در این دوران، پرونده هستهای ایران به شورای امنیت ارجاع داده شد.
در مجموع، دوران ریاست جمهوری آقای احمدینژاد با چالشهای داخلی و خارجی فراوانی همراه بود که به تنشهای سیاسی و اجتماعی در داخل و انزوای بیشتر ایران در مجامع بینالمللی انجامید.
ماجرای قهر ۱۱ روزه احمدی نژاد چه بود؟
در یکشنبه ۲۸ فروردینماه سال ۱۳۹۰، محمود احمدینژاد، رئیسجمهور دوره دهم، حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات کابینه خود را در پوشش استعفا از کار برکنار کرد و وی را به سمت مشاور اطلاعاتی خود منصوب کرد. در آن روز، خبرگزاری دولت از استعفای وزیر اطلاعات و پذیرش آن از سوی احمدینژاد گزارش داد. اما دیگر رسانهها و خبرگزاریها، از مخالفت رهبری نظام با برکناری وزیر اطلاعات و ابقای وی با حکم حکومتی خبر دادند. با این حال، احمدینژاد این حکم را نپذیرفت و با اصرار بر برکناری وزیر و بهمنظور قبولاندن نظر خود، دست به قهر و خانهنشینی زد. پس از ۱۱ روز غیبت، در تاریخ یازدهم اردیبهشت ۱۳۹۰ در جلسه هیات دولت حاضر شد.
محمود احمدی نژاد پس از ریاست جمهوری
در روزهای پایانی دولت دهم، محمود احمدینژاد موفق به اخذ مجوز تأسیس یک دانشگاه بینالمللی از شورای عالی انقلاب فرهنگی شد. او هنگام تحویل نهاد ریاستجمهوری به حسن روحانی، اعلام کرد که پس از اتمام دوره ریاستجمهوری خود، در این دانشگاه فعالیت خواهد داشت.
اگرچه در اظهارات اولیه، نام این دانشگاه "دانشگاه جامع بینالمللی ایرانیان" عنوان شده بود، اما کامران دانشجو، وزیر علوم وقت، اعلام کرد که این عنوان صحیح نیست و چنین نامی برای دانشگاه در نظر گرفته نشده است.
همچنین، بر اساس گزارش روزنامه "بهار"، در آخرین روز ریاستجمهوری محمود احمدینژاد، مبلغ ۱۶ میلیارد تومان از حساب ریاستجمهوری به حساب دانشگاه ایرانیان واریز شده است. پس از رویکارآمدن دولت جدید، شورای عالی انقلاب فرهنگی و دولت حسن روحانی، با فعالیت این دانشگاه مخالفت کردند.
عضویت احمدی نژاد در مجمع تشخیص مصلحت نظام
احمدی نژاد در تاریخ ۱۳ مرداد ماه ۱۳۹۲ بنا به حکم رهبر انقلاب به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام درآمد. وی در دوران ریاست جمهوری خود بیشترین غیبت را در جلسات مجمع داشته و انتقاداتی را نسبت به اعضای آن مطرح کرده بود. غیبتهای بدون توجیه احمدی نژاد در زمان عضویتش به عنوان شخص حقیقی در مجمع نیز ادامه یافت. او در نخستین جلسه مجمع پس از روی کار آمدن دولت یازدهم (۲۶ مرداد) باز هم غایب بود، به طوری که در طول سالهای ۱۳۸۴ تا مرداد ۱۳۹۲، تنها در دو جلسه از مجموعه جلسات مجمع شرکت کرده بود.
پس از اتمام دوره ریاست جمهوری، احمدی نژاد سفرهای استانی خود را ادامه داد و در بسیاری از استانها حضور یافت. روزنامه ابتکار این سفرها را عوام گرایی و تلاش برای جلب افکار عمومی و فعالیتهای انتخاباتی زودهنگام خوانده است.