نازنین خودی، اقتصاد ۲۴ - قیمت طلا طی دو هفته گذشته با فراز و نشیبهایی همراه بوده است. بررسی عملکرد ۱۵ روز منتهی به ۱۶ خرداد نشان میدهد این فلز با نوسان ۲۰۰ هزار تومانی در حال رفت و برگشت بوده است. البته این نوسان از هفته دوم خرداد متوقف شد و طلای ۱۸ عیار به پرسه در کانال ۳ میلیون و ۳۰۰ ادامه داد. این روند در بازار سایر قطعات طلا نیز به همین منوال بود و یک بار قیمت دلار آن را رهبری میکرد و یک بار هم انس جهانی.
مانند روز گذشته که با کاهش انس بازار طلا نیز متاثر شد. این ریزش در حالی اتفاق میافتد که به گفته «محمد کشتی آرای» عضو اتحادیه طلا و جواهر تهران تقاضاهای مصرفی مصنوعات طلا در روندی سنتی قبل از شروع محرم و صفر افزایش یافته است.
ریزش ۷۷ دلاری انس و ثبات دلار
محمد کشتی آرای، عضو اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره آخرین وضعیت بازار طلا به اقتصاد ۲۴ میگوید: روز گذشته بازار جهانی فلزهای گرانبها از جمله نقره پلاتین و پالادیوم با کاهش همراه شدند. در بازار جهانی طلا نیز بعد از اعلام شاخصهای اقتصادی در آمریکا با توجه به بهتر شدن اوضاع سیاسی جهانی قیمت انواع فلزات گرانبها مخصوصا قیمت طلا با کاهش حدود ۷۷ دلاری مواجه شد. روز پنجشنبه قیمت هر اونس طلا ۲۳۵۳ دلار بود، ولی امروز به ۲۲۹۳ دلار رسید. خب این کاهش هفتاد دلاری در حالی اتفاق افتاده که قیمت ارز در داخل کشور این روزها تغییرات زیادی ندارد.
از طرفی به گفته وی با توجه به ثبات سیاسی و اقتصادی کشور قیمت ارز این روزها نوسان خاصی ندارد و اخبار منفی که منتشر میشود باعث نشد که تغییرات عمدهای در قیمت ارز داشته باشیم.
تصویب قطعنامه ضد ایرانی تروئیکای اروپایی در شورای حکام در روزهای گذشته خبری بود که میتوانست آغاز یک روند افزایشی برای دلار باشد، اما تا این لحظه واکنش خاصی از سوی این بازار دیده نمیشود و در نتیجه طلا نیز ساعات آرامتری را سپری میکند.
حباب سکه ثابت ماند
طبق گفتههای کشتی آرای ترکیب این دو عامل سبب شد روز شنبه قیمت طلای داخلی نیز در اولین ساعات معاملات به نسبت روز پنجشنبه با کاهش همراه باشد. به این ترتیب که در بازار مسکوکات قیمت سکه طرح قدیم ۳۷ میلیون و پانصد هزار تومان شد یعنی در اولین معاملات ۳۰۰ هزار تومان کاهش داشته است. سکه طرح جدید هم با ۴۰۰ هزار تومان کاهش تا این لحظه به ۴۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده؛ نیم سکه با حدود ۲۰۰ هزار تومان کاهش، روز شنبه ۲۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان شده است. ربع سکه هم با ۲۰۰ هزار تومان کاهش به ۱۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده و این در حالی است که سکههای یک گرمی تغییری نداشته است.
بیشتر بخوانید: سکه و طلا بخریم یا نخریم؟
به گفته وی در سمت دیگر قیمت طلای ۱۸ عیار با حدود ۳۰۶ هزار تومان کاهش برای هر مثقال، در حال حاضر به ۱۴ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان رسیده و هر گرم طلای ۱۸ عیار هم با ۶۵ هزار تومان کاهش در حال حاضر ۳ میلیون و ۳۳۰ هزار تومان قیمت دارد. این کاهش قیمت در حالی است که ثبات و تعادل عرضه و تقاضا تغییری نکرده و حباب سکه همچنان ۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است.
افزایش تقاضا در بازار طلا
این فعال بازار طلا در ادامه گفتگو با اقتصاد ۲۴ میافزاید: این روزها تقاضا در بازار به یک دلیل افزایش پیدا کرده و آن شروع ماه محرم و صفر در تیر ماه است. معمولا قبل از ماه محرم و صفر بسیاری میخواهند یا ازدواج کنند یا مراسمی دارند که ترجیح میدهند قبل از ماه محرم برگزار کنند. درنتیجه به سیاق سالهای گذشته این روزها شاهد یک مقدار افزایش تقاضا و افزایش داد و ستدها در سطح بازار هستیم.
حمایت از تولید؛ شرط اثرگذاری انتخابات بر سمت عرضه طلا و جواهر
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران پیشتر به اقتصاد ۲۴ از وضعیت نامناسب تولیدیهای مصنوعات طلا گفته بود. به گفته او واحدهای تولیدی طلا در کشور تنها با ۱۰ درصد ظرفیت خود فعال مانده است. با مطرح شدن ثبت داراییها در سامانه جامع تجارت بیم آن میرفت که همین مقدار نیز از دست برود و فرار سرمایه اوج بگیرد اما حالا بازار طلا موضوعی مثل انتخابات را پیش روی خود دارد که میتواند اثرگذار شود.
به باور کشتی آرای اگر قول و قرارهایی که کاندیداها میدهند به واقعیت تبدیل شود و شرایط اقتصادی بهتر بشود، طبیعتا قدرت خرید مردم هم افزایش پیدا خواهد کرد و ما شاهد رونق تولید خواهیم بود. در این صورت از خروج سرمایهای که به دلیل ایجاد سامانهای برای ثبت معاملات و ثبت سرمایه شکل گرفته و چالشهایی را هم موجب شده بود؛ جلوگیری خواهد شد. البته در حال حاضر نیز با توجه به مذاکرات و اصلاحاتی که قرار است روی این سامانه انجام شود، روند خروج سرمایه متوقف شده است.
چشم انداز انس جهانی طلا
به گزارش اقتصاد ۲۴ به نقل از سایت کیتکو علاوه بر دادههای قویتر از حد انتظار مشاغل ایالات متحده، توقف خرید طلا از سوی چین پس از ۱۸ ماه این افت شدید و ناگهانی را در قیمت انس جهانی موجب شده است. طبق آخرین نظرسنجی کیتکو از ۱۸ تحلیلگر وال استریت پس از سقوط شدید انس در روز جمعه، ۶۱ درصد آنان کاهش قیمت را پیش بینی کردند.
بر این اساس در صورتی که دلار نیز تحرک خاصی نداشته باشد، طلای داخلی به کاهش خود ادامه دهد.