تاریخ انتشار: ۰۱:۴۵ - ۰۲ تير ۱۴۰۳

رایج‌ترین سرطان زنان در ایران

سرطان دهانه رحم یکی از انواع سرطان های مربوط به زنان است، که از رحم آغاز می شود. مهم ترین عامل بروز این سرطان ویروس اچ پی وی است. با توجه به افزایش قیمت واکسن گارداسیل، غربالگری و تعدد روابط جنسی مختلف امروزه زنان بیشتر از قبل در خطر ابتلا به این ویروس قرار دارند.

اقتصاد۲۴- دکتر احیا خان احمدی جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی با اشاره به اینکه سرطان دهانه رحم یکی از شایع‌ترین سرطان‌های زنان در جهان است، گفت: از عوامل بروز این بیماری سیگار، الکل و ویروس اچ پی وی است که اچ پی وی، مهم‌ترین عامل بروز این سرطان است. این ویروس از طریق رابطه جنسی و تماس پوستی می‌تواند منتقل شود؛ به این معنا که فقط دخول باعث انتقال این ویروس نمی‌شود بلکه تماس هم می‌تواند عاملی برای انتقال باشد.

در ایران با توجه به قیمت زیاد واکسن پیشگیری، افزایش روابط جنسی متعدد، کیفیت پایین تست‌های غربالگری و قیمت بالای آن‌ها اولین سرطان شایع در زنان، دهانه رحم است. این درحالی است که در کشور‌های پیشرفته توانسته اند این سرطان را تا حد مناسبی پیشگیری و به سرطان‌های سوم و چهارم برسانند.

با توجه به اینکه ویروس اچ پی وی مهم‌ترین عامل بروز سرطان دهانه رحم است، از زمانی که یک خانم فعالیت جنسی اش شروع و تا زمانی که ادامه دار باشد در خطر ابتلا به این بیماری است.

این متخصص با اشاره به عوامل موثر در کنترل این بیماری در کشور‌های پیشرفته، گفت:مهم‌ترین راه جلو گیری از ابتلا به این ویروس تک پارتنری و واکسن است. طبق مطالعات صورت گرفه واکسن گارداسیل بالای ۹۰ درصد ریسک ابتلا به سرطان را کاهش داده است. اکثر کشور‌های پیشرفته واکسن اچ پی وی را جزو واکسیناسیون ملی قرار داده اند. 


بیشتر بخوانید: پیش‌گیری از سرطان با رعایت این ۵ نکته


دومین چیزی که در کنترل ابتلا به این سرطان موثر واقع شده تست‌های غربالگری است. تست اچ پی وی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ به گونه‌ای که در بسیاری از کشور‌ها به جای تست پاپ اسمیر از بیمار تست اچ پی وی در خواست می‌شود، و اگر تست مثبت بود بعد از آن پاپ اسمیر گرفته می‌شود و مراحل درمان طی می‌شود.

توصیه می‌شود در ایران زنان بالای ۲۱ سال که فعالیت جنسی دارند هر سه سال یکبار تست اچ پی وی و پاپ اسمیر را باهم چک کنن تا اگر مثبت بود زیر نظر پزشک اقدامات درمانی انجام گیرد.

او در خصوص لزوم واکسیناسون و آگاهی رسانی در ارتباط با این ویروس و خطرات آن، افزود: با توجه به اینکه این سرطان از سنین پایین می‌تواند زنان را درگیر خود کند و در مراحل پیشرفته سرطان ممکن است، دهانه رحم بر داشته شود؛ می‌تواند تاثیر زیادی بر روی زندگی یک زن و آینده او داشته باشد.

توصیه می‌شود زنان از ۹ الی ۴۵ سالگی نسبت به تزریق این واکسن توجه لازم را نشان بدهند. هر چقدر سن تزریق واکسن پایین‌تر باشد به علت سیستم ایمنی قوی مقاومت بدن در برابر این بیماری بالا‌تر می‌رود و اثر بخشی آن بهتر خواهد بود برای همین جامعه مورد تاکید ما برای واکسیناسیون بیشتر دختران ۹ الی ۱۵ سال را شامل می‌شود. مهم‌ترین کاری که وزارت بهداشت در این خصوص می‌تواند انجام دهند انجام واکنسیناسون رایگان مصوصا برای دختران ۹ الی ۱۵ سال است.

همچنین می‌تواند در مدارس به صورت دوره‌ای درباره روابط زناشویی، لزوم محافظت بهداشتی، راه‌های انقال ویروس و عوارض آن آگاهی رسانی صورت بگیرد. تست‌های غربالگری هزینه خیلی بالایی دارند و بسیاری از افراد توانایی پرداخت این هزینه هارا ندارند در نتیجه در مراحل پیشرفت بیماری و بروز علائم جدی توسط پزشک معاینه می‌شوند. از همین جهت با پوشش این هزینه‌ها توسط بیمه یا دولت می‌توان از یشرفت این بیماری تا حد زیادی جلوگیری کرد.

منبع: رکنا
ارسال نظر