اقتصاد۲۴- محمدرضا عارف سابقهای طولانی در عرصههای علمی و سیاسی ایران دارد. برخی از مهمترین نقشها و سوابق او عبارتند از
۱. معاون اول رئیسجمهور ایران**: عارف از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ در دوران ریاستجمهوری محمد خاتمی، معاون اول رئیسجمهور بود.
۲. وزیر پست، تلگراف و تلفن**: او در دولت اول محمد خاتمی از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۰ وزیر پست، تلگراف و تلفن بود.
۳.رئیس دانشگاه تهران**: عارف از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۶ رئیس دانشگاه تهران بود.
۴. عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی**: وی به عنوان عضو این شورا فعالیت کرده است.
۵.استاد دانشگاه صنعتی شریف**: محمدرضا عارف در دانشگاه صنعتی شریف به عنوان استاد و عضو هیئت علمی فعالیت داشته است.
عارف همچنین در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۹۲ نامزد شد، ولی به نفع حسن روحانی از رقابتها کنارهگیری کرد. او به عنوان یکی از چهرههای اصلاحطلب شناخته میشود و در مجلس شورای اسلامی نیز به عنوان نماینده مردم تهران حضور داشت.
سوابق علمی عارف نیز قابل توجه است، او دکترای خود را در مهندسی برق از دانشگاه استنفورد آمریکا دریافت کرده و مقالات و کتب متعددی در حوزه مهندسی برق و مخابرات منتشر کرده است.
وی در سال ۱۳۳۰ در شهر یزد متولد شد.
عارف فرزند حاج میرزا احمد عارف از چهرههای سرشناس و مذهبی یزد بود. وی در سال ۱۳۴۹ و بعد از اخذ دیپلم ریاضی، با قبولی در رشته مهندسی برق وارد دانشگاه تهران شد. در اواسط دهه ۵۰ موفق به دریافت بورس شد و برای ادامه تحصیل راهی آمریکا شد؛ عارف در سال ۱۳۵۹ بعد از اخذ دکترای خود از دانشگاه استنفورد به ایران بازگشت. ازجمله فعالیتهای سیاسی وی در این دوره را میتوان حضور در انجمن اسلامی دانشجویان خارج از کشور دانست.
بیشتر بخوانید:محمدرضا عارف معاون اول مسعود پزشکیان شد
وی در سال ۶۰ به عنوان سرپرست شرکت مخابرات ایران انتخاب شد؛ بعدتر نیز در سمت هایی، چون معاون طرح و توسعهی شرکت مخابرات، معاون دانشجویی وزارت فرهنگ و آموزش عالی، معاون آموزشی وزارت فرهنگ و آموزش عالی و قائممقام و معاون هماهنگی وزارت فرهنگ و آموزش عالی فعالیت کرد. عارف در اوایل دهه ۷۰ به ریاست دانشگاه تهران انتخاب شد. علاوه بر این در دولت اول سید محمد خاتمی به عنوان وزیر پست و تلگراف از مجلس رای اعتماد گرفت و در سال پایانی دولت به عنوان معاون رئیس جمهوری ریاست سازمان برنامه و بودجه را برعهده داشت. در دولت دوم اصلاحات به سمت معاون اولی انتخاب شد. از آن زمان تاکنون نیز از سوی رهبر انقلاب به عضویت شورای عالی انقلاب فرهنگی انتخاب شده است.
عارف در سالهای اخیر بنیاد امید ایرانیان را بنا گذاشته است. وی برای افزایش هماهنگی جناح اصلاح طلب برای انتخابات مجلس دهم ایده تشکیل شورای سیاستگذاری اصلاح طلبا را مطرح کرد که هم اکنون ریاست آن را نیز برعهده دارد. خود او نیز به عنوان نفر اول فهرست اصلاح طلبان در تهران؛ موسوم به لیست امید به مجلس راه یافت و در حال حاضر ریاست فراکسیون امید را نیز برعهده دارد.
شغل: نماینده مجلس
سابقه تحصیلی: دکتری برق مخابرات
شهر: یزد-تهران