اقتصاد۲۴- انتشار یک ویدیو در فضای مجازی واکنش برانگیز شده است، تصاویر مربوط به سوار کردن دو دختر جوان به خودروی پلیس در راستای اجرای طرح نور است، آنطورکه در این تصاویر مشخص است چند پلیس زن به شکل نامناسبی این دو دختر را سوار خودروی ون میکنند.
تشکیل پرونده در بازرسی فراجا
با انتشار این تصاویر در فضای مجازی واکنشها به آن زیاد شد، طوریکه پلیس درباره آن اطلاعیه صادر کرد: «این ویدئو مربوط به تاریخ یکم تیرماه سال ۱۴۰۳ است و در آن مأموران به دو خانمِ جوان در خصوص پوششِ نامناسب و کشف حجاب تذکر داده که متاسفانه با فحاشی و الفاظِ ناروا روبرو شدند. در تعاقب هر دو نفر در خیابانِ وطنپور مجددا با پوششِ نامناسب مشاهده شدند که در حینِ انتقال به خودرو با عوامل انتظامی مجادله و کشمکش رخ داده و بر اثر مقاومت، جراحتی جزئی در یکی از این افراد ایجاد شد. پس از بروزِ حادثه، ویدئو گرفته شده توسط پلیس و فیلم دوربینِ مداربسته خیابان برای شفافسازی به مقام قضایی تحویل داده شد.»
درادامه این اطلاعیه آمده که: «پلیس رفتار اینچنینی توسط عوامل انتظامی را در چارچوب استانداردهای کُنشی و عملیاتی خود ندانسته و پرونده در سیستمِ قضایی و بازرسی فراجا مفتوح و درحال بررسی است.»
مامورها احضار شدند
همچنین دادستان نظامی استان تهران هم درباره فیلم منتشر شده از برخورد پلیس با این دو دختر جوان توضیحاتی ارائه داد، حجت الاسلام کرمی گفت که: «با آغاز تحقیقات، بازپرس ویژه، دستور جمع آوری کلیه ادله و مستندات، از جمله استخراج فیلم دوربینهای مداربسته اطراف را، به منظور ثبت در پرونده، به ضابطین خاص صادر کرد. از اولین اقدامات در نظر گرفته شده در این پرونده، شناسایی و معرفی مأموران حاضر در صحنه بود که با همکاری خوب صورت گرفته از سوی فراجا، ماموران حاضر، شناسایی و به نحو قانونی احضار شدهاند.»
به گفته دادستان نظامی استان تهران: «بازپرس صرفا دستور استخراج فیلم برای ثبت در پرونده را صادر کرده و هیچ دستور یا مجوزی برای تحویل آن به شاکی یا وکیل وی و یا انتشار آن در رسانهها صادر نکرده است. ضمنا فیلم منتشره، از زاویهای متفاوت از فیلم موجود در پرونده است.»
نابودگر سرمایه اجتماعی/ موضوع اجتماعی و راه حل امنیتی
انتشار این ویدیو در فضای مجازی از طرف متخصصان و فعالان سیاسی اجتماعی هم واکنش برانگیز شد، محمدرضا جوادی یگانه، جامعه شناس در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مساله را همانگونه که ایجاد شده نمیتوان حل کرد. بیتوجهی به عرف، ملازم و مساوی دانستن حجاب با عفاف، یککاسه کردن بیحجابی با برهنگی، پرش مداوم از شرع به قانون و بالعکس، و سپردن امر اجتماعی به نیروی انتظامی، مساله حجاب را بحرانی کرده. موضوع اجتماعی، راهحل اجتماعی دارد نه امنیتی.»
همچنین در واکنشی دیگر محمد فاضلی جامعه شناس، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: تصاویری که از حمله مأموران به دو دختر این سرزمین منتشر شده است و حرفهای انسیه خزعلی درباره تصمیمات گشت ارشاد و طرح نور نشان میدهد شرمآورترین وزیر کشور از منظر نگاه به زنان و حقوق شهروندی را تجربه کردهایم. نابودگر ثبات اجتماعی و سرمایه اجتماعی. خدایا رگ رگ سرم تیر میکشد.
آقای پزشکیان رئیس جمهور که هستید
همچنین محمدعلی ابطحی، عضو مجمع روحانیون مبارز، در یادداشتی تلگرامی در واکنش به برخورد تند گشت ارشاد با دو دختر نوجوان نوشت: «دختران نوجوان که تصاویرشان منتشر شده که عدهای خانم پلیس به آنها برای دستگیری هجوم میآورند، جوری که گویا قاتل هنی ئه را پیدا کردهاند، غیرت هر انسانی را تحریک میکند. حق پزشکیان این نیست، روز اول استقرارش ترور وحشتناک در تهران، روزهای بعد در خوف و رجای انتقام، تحرک نیروی انتظامی به تلخترین شکل در مساله حجاب. آقای پزشکیان عزیز، وزراتان را تعیین نکردهاید، ولی رییس جمهور که هستید. میارزد گوشی را بردارید و از دختران کتک خورده خیابان که میتوانستند زهراخانم پر از انرژی مثبت خودتان باشند دستور کنترل و مراقبت دهید.»
بیشتر بخوانید: روزی که شادی، رنگ باخت؛ شادکامی در ایران با رتبه ۱۰۱ کمتر از نرخ متوسط جهانی شد + ویدیو
همچنین محمد جواد آذری جهرمی، عضو کابینه دولت روحانی در واکنش به فیلم منتشر شده از برخورد ماموران گشت ارشاد با دختر جوان در کانال تلگرامی خود نوشت: «دیروز با دو تن از فرماندهان فراجا در باب فیلم منتشر شده در فضای مجازی صحبت کردم. رویکرد آنها در خصوص این رخداد، خارج از قاعده بودن آن در اجرای قانون و تاکید بر نادرست بودن برخورد و ارجاع آن به بازرسی برای رسیدگی به تخلف مزبور بود. پیشنهاد کردم حالا که این رویکرد مثبت در فراجا وجود دارد، اولا نتیجه رسیدگی سریعا به اطلاع عموم مردم برسد و همچنین نمایندگان ارشدی از سوی فراجا، از خانواده دخترها و همچنین افکار عمومی، دلجویی کنند. پلیس ضامن امنیت عمومی کشور است و رویکردهای تقابل ایجاد کننده بین پلیس و مردم حتما به سود کشور نیست.»