تاریخ انتشار: ۰۰:۰۷ - ۲۲ شهريور ۱۴۰۳
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

واکنش محتاطانه بورس به انتخاب رئیس جدید/ حجت الله صیدی توان چانه زنی در مقابل ریسک‌های دولتی بورس را دارد؟/ پیش بینی بازار سرمایه تا انتخابات آمریکا

اگرچه عبدالناصر همتی در مراسم معارفه حجت الله صیدی به عنوان رئیس سازمان بورس، بر افزایش سودآوری شرکت‌ها تاکید کرد، اما این نیازمند رفع تحریم‌ها به عنوان فصل الخطاب رشد اقتصاد ایران و به تبع آن بازار سرمایه خواهد بود؛ موضوعی که دست سیاستگذار اقتصادی را در انجام وعده‌هایش می‌بندد و بار دیگر بازار را تنها به محلی برای تامین مالی و دست اندازی در سود شرکت‌ها تبدیل می‌کند. در این شرایط آن طور که «احمد اشتیاقی» کارشناس بازار سرمایه می‌گوید، عملکرد رئیس سازمان بورس است که اهمیت پیدا می‌کند.

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- انتصاب رئیس جدید سازمان بورس بعد از انتخاب عبدالناصر همتی به عنوان وزیر اقتصاد، قدم دیگری بود تا چشم انداز بازار دیگر آنقدر‌ها هم تیره و تار تصور نشود. این چشم انداز در مقایسه با روند بازار طی یک سال گذشته که با انواع ریسک‌های سیستماتیک دست و پنجه نرم می‌کرد و فغان سهامداران از عملکرد ضعیف مجید عشقی به هوا بلند شده بود، به خوبی مشهود است.

اما این همه ماجرا نیست. اگرچه عبدالناصر همتی در مراسم معارفه حجت الله صیدی به عنوان رئیس سازمان بورس، بر افزایش سودآوری شرکت‌ها تاکید کرد، اما این نیازمند رفع تحریم‌ها به عنوان فصل الخطاب رشد اقتصاد ایران و به تبع آن بازار سرمایه خواهد بود؛ موضوعی که دست سیاستگذار اقتصادی را در انجام وعده‌هایش می‌بندد و بار دیگر بازار را تنها به محلی برای تامین مالی و دست اندازی در سود شرکت‌ها تبدیل می‌کند. در این شرایط آن طور که «احمد اشتیاقی» کارشناس بازار سرمایه می‌گوید، عملکرد رئیس سازمان بورس است که اهمیت پیدا می‌کند.

شاید با در نظر گرفتن همین واقعیت است که بازار در روز چهارشنبه واکنش ویژه‌ای به تغییر جدید بورس نشان نداد. روند معاملات آخرین روز هفته به گونه‌ای بود که شاخص کل با افت ۴ هزار و ۱۳۷ واحدی در سطح ۲ میلیون و ۸۴ هزار واحدی ایستاد. در طرف دیگر، شاخص هم‌وزن بازار ۴ هزار و ۸۶۶ واحد افزایش ارتفاع داد و به سطح ۶۷۳ هزار واحد رسید.

ضلع سوم تیم اقتصادی دولت چهاردهم

احمد اشتیاقی، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ به بررسی وضعیت بازار پس از انتخاب صیدی پرداخته و عنوان می‌کند: بازار سرمایه منتظر اقدامات عملی از سوی دولتمردان اقتصادی است که آقای سیدی نیز حالا به این حلقه اضافه شده است. باید ببینیم اظهارات اخیر ایشان و آقای همتی که بر اساس آن سود شرکت‌ها از این به بعد با تصمیمات دولت کاهش نمی‌یابد و آثار تصمیمات قبلی نیز باید جبران بشود، چقدر عملی خواهد شد. آقای صیدی باید این موضوعات را پیگیری کند تا عملیاتی بشود و از نظر من ایشان این پتانسیل را دارد. ایشان هم از لحاظ جایگاه علمی و هم جایگاه اجرایی که داشته و با توجه به روابطی که می‌تواند با دولتمردان اقتصادی‌مان برقرار کند، گزینه خوبی برای تصدی سازمان بورس اوراق بهادار است.

به گفته او حالا تنها این نکته مطرح است که برای ریاست بانک مرکزی چه فردی در نظر گرفته می‌شود. آیا هماهنگ با سیاست‌های آقای همتی و سازمان برنامه‌وبودجه خواهد بود؟ اگر این تیم اقتصادی که سه ضلع دارد و شامل وزیر اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان برنامه‌وبودجه می‌شود هم جهت باشند، به نظرم آقای صیدی خیلی کار سختی در پیش ندارد و قاعدتا به نظرم می‌تواند شرایط بازار خوب شود و ما شاهد صعود بازار باشیم.


بیشتر بخوانید: دوره عشقی یکی از بدترین دوره‌های بورس بود/ وقتی بورس مثبت می‌شد رئیس مستعفی علیه شاخص مصاحبه‌ها می‌کرد!/ بازگرداندن اعتماد از دست رفته وابسته به رئیس جدید است


نیازمند رشد سریع دلار نیمایی هستیم

اشتیاقی در بررسی واکنش بازار همچنین یادآور می‌شود: بازار روز چهارشنبه تغییر خاصی نداشت. وقتی صحبت از افزایش سودآوری شرکت‌ها می‌شود یکی از دسترس‌ترین آیتم‌ها افزایش دلار نیما است. این رشد آهسته که اخیرا در حال انجام است خیلی نمی‌تواند اثر افزایشی محسوسی روی رشد بازار سرمایه و افزایش سودآوری شرکت‌ها داشته باشد. علاوه بر این بحث نرخ سود که امروز ما نه تنها شاهد کاهش نرخ نبودیم بلکه روی اسناد خزانه هم دیدیم که یکی دو دهم درصدی هم بازدهی‌ها با افزایش مواجه شد.

او می‌افزاید: یعنی نرخ سود بدون ریسک (اسناد اخزا) کماکان بازده‌های یکساله شان روی ۳۱ درصد است که عدد بالایی است. تا این‌ها روند کاهشی به خود نگیرد و نرخ نیمایی بالا نیاید، به نظرم بازار به آن اطمینان نمی‌رسد که قرار است اتفاق خوبی در بازار بیفتد. باید به آن زمان بدهیم.

پیش بینی بورس تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

طبق پیش بینی این کارشناس بازار سرمایه نهایتا تا انتخابات آمریکا بازار در همین حدود سیر می‌کند، نه آنچنان قدرت صعود زیادی دارد نه ریزش زیاد. ما می‌توانیم بگوییم کف بازار همین شاخص ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد است. تا زمان انتخابات آمریکا اگر دولت تصمیمی نسبت به افزایش دلار نیمایی به صورت ویژه کاری نکند؛ مثلا ۴ هزار تومان به یکباره اضافه شود و در کانال ۵۰ هزار تومان قرار بگیرد یا نرخ سود کاهش نیابد شاخص نیز روند بازدهی بیشتری نمی‌تواند داشته باشد.

شرط مهم برای عملیاتی شدن وعده‌های بورسی وزیر اقتصاد

احمد اشتیاقی در ادامه تصریح می‌کند: برای بعد از انتخابات با نگاهی که بازار به دو کاندیدا دارد، قاعدتا اگر کاملا هریس پیروز شود، همه چیز به نفع بازار سرمایه خواهد شد و می‌تواند یک حرکت صعودی خوبی داشته باشد. دلیلش هم این است که امکان عملیاتی شدن وعده‌های دولت جدید امکانپذیر خواهد شد، ولی با انتخاب دونالد ترامپ این وعده‌ای که داده می‌شود قاعدتا بخشی از آن قابل اجرا نیست. در این صورت شاید بازار موازی جذابیت بیشتری پیدا کند.

ارسال نظر