اقتصاد۲۴- تحلیل درآمدهای مالیاتی نشان میدهد که مالیات کارمندان نسبت به سایر مشاغل و اصناف دو برابر بیشتر بوده است.
در پنج ماهه اول امسال کل درآمدهای وصولی سازمان امور مالیاتی، با رشد ۴۴ درصدی نسبت به سال قبل به ۴۰۶ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به رقم مصوب قانون بودجه ۸۰ درصد محقق شده است. از این مبلغ سهم مالیات بر درآمدها، ۷۷ هزار و ۵۹۴ میلیارد تومان است که حدود ۱۶ هزار و ۱۱ میلیارد تومان سهم مالیات حقوق کارکنان بخش عمومی و حدود ۳۲ هزار و ۸۲۵ میلیارد تومان سهم مالیات بخش خصوصی است.
در واقع سهم مالیات حقوق کارکنان بخش عمومی ۴ درصد و سهم مالیات حقوق کارکنان بخش خصوصی ۸ درصد از کل مالیات وصولی است در مجموع سهم مالیات کارکنان ۱۲ درصد از کل مالیات دریافتی است.
مالیات مشاغل در پنج ماه امسال ۳۲ هزار میلیارد تومان وصول شده است که ۶ درصد از کل مالیات را به خود اختصاص داده است در مقایسه مشخص میشود که کارکنان بخش دولتی و خصوصی ۲ برابر اصناف در کشور مالیات پرداخت میکنند. هر چند سهم اصناف از پرداخت مالیات تنها ۶ درصد است، اما سهم این قشر در اقتصاد کشور ۳۰ درصد گزارش شده که سهم قابل توجهی است.
بیشتر بخوانید: افزایش حقوق کارمندان تا دو هفته آینده مشخص می شود
نظر طیب نیا درباره افزایش سقف معافیت مالیاتی
علی طیبنیا، مشاور اقتصادی مسعود پزشکیان، تیرماه امسال در سخنانی از یک غافلگیری بزرگ در حوزه مالیات خبر داد و گفت: در حوزه مشاغل باید معافیت مالیاتی را به ۳ برابر افزایش دهیم. معافیت حقوق بگیران نیز باید به ۲ برابر ارتقا یابد و سالانه متناسب با تورم تعدیل یابد.
مالیات ۵۰ درصد از مشاغل صفر است
بر اساس آمار سازمان امور مالیاتی کشور هشت میلیون مودی فعال در حوزه اصناف و مشاغل فعال هستند که نیمی از این قشر مالیاتشان صفر است و نیم دیگر مالیاتی ۶ درصدی را از کل مالیات پرداخت میکنند.
طبق این گزارش، ٢٠ درصد از اصناف مالیاتی بین صفر تا پنج میلیون تومان پرداخت میکنند و حدود ١٠ درصد دیگر بین پنج تا ۱۰ میلیون تومان و ١٢ درصد بین ١٠ تا ۳۰ میلیون تومان مالیات در سال پرداخت میکنند و تنها ۸ درصد از اصناف ۳۰ میلیون تومان به بالا مالیات سهم مالیاتشان است.
سرانه مالیات هر صنف چقدر است؟
سازمان امور مالیاتی کشور در سال ۱۴۰۱ گزارشی از سرانه مالیات هر صنف در سه سال را منتشر کرد که دراین میان مشاغلی از جمله پزشکان و دندانپزشکان، نمایشگاهداران خودرو، دفترداران اسناد رسمی، بنگاهداران املاک، رستورانداران و طلافروشان در سال مالیاتی بین ۹ تا ۳۵ میلیون تومان بیشترین سهم پرداخت مالیات را دارا بودند و مشاغل لوازم خانگی، فرش، لوازم صوتی و تصویری، نوشت افزارها و مسافرخانهها با پرداخت بین سه تا ۵ میلیون تومان، کمترین میزان مالیات در سال را داشتند.