اقتصاد۲۴- طی انتصابی دیگر در دولت مسعود پزشکیان، هادی حقشناس بهعنوان استاندار گیلان منصوب شد. هادی حقشناس از حامیان حسن روحانی و دولت او بود و در دولت او استاندار گلستان بود. در جلسه امروز هیئت دولت، «هادی حقشناس» به عنوان استاندار جدید گیلان رأی اعتماد گرفت.
هادی حقشناس کیست؟
هادی حقشناس در سال ۱۳۴۶ در اسپند، روستایی در شهرستان صومعهسرا به دنیا آمد. خانواده حقشناس هنگامیکه او کودک بود به انزلی رفتند و او تا پایان تحصیلات متوسطه و گرفتن دیپلم در این شهر ماند. پس از آن او ادامه تحصیلاتش را در دانشگاه علموصنعت در رشته برق ادامه داد و پس از آن وارد سازمان بنادر شد. او دارای مدرک دکترای اقتصاد با گرایش بودجه عمومی از صاحب نظران اقتصادی است.
حضور هادی حق شناس در جبهه
او بارها و بارها در جبهه و در جنگ ایران و عراق حضور داشت. در دوران دفاع مقدس از سپاه انزلی به عنوان بسیجی داوطلب به جبهه اعزام شد و بارها مجروح شد.
پیشبینی حقشناس از وضعیت اقتصاد ایران در ۱۴۰۳
هادی حقشناس برای برونرفت از وضعیت اقتصادی کنونی در کشور بر این باور است که باید سرمایههای خارجی را جذب کنیم. او در گفتگو با همشهری در این باره گفت: اولویت دولت باید جذب سرمایه چه سرمایه ایرانیان خارج کشور، چه سرمایه خارجی و چه سرمایه ایرانیان داخل کشور باشد؛ چرا که مهمترین مشکلی که در اقتصاد ایران داریم بهخصوص از زمانی که تحریمهای ظالمانه در دهه ۹۰ شروع شد و همچنان ادامه دارد آن است که نرخ رشد سرمایهگذاری کمتر از نرخ استهلاک است. ما دچار استهلاک زیرساختها در بخشهای مختلف به خصوص در بخش صنعت شدهایم و تکنولوژی جدید هم در یک دهه گذشته یا وارد ایران نشده یا کم وارد شده یا متناسب با نیاز روز وجود ندارد.
ارزیابی سیاستهای اقتصادی کشور از نگاه حقشناس
هادی حق شناس در ارزیابی سیاستهای اقتصادی کشور طی یک سال گذشته به اقتصاد ۲۴ میگوید: «اگرچه دولت با توجه به نامگذاری سال، آرزو و ایدهآلش این بود که بتواند مهار تورم را داشته باشد، اما عملا وقتی که شاخصهای بودجه ابلاغ شد، از همان ابتدا پیش بینی میشد که چنین اتفاقی نیفتد. با توجه به تورم حدود ۴۰ درصدی بودجه ۱۴۰۲ هم حدود ۴۰ درصد رشد داشت. این بودجه انقباظی نبود. در کنارش درآمدهای نفتی هم تحقق پیدا نکرد. عدم تحقق درآمدهای نفتی هم یعنی سمت عرضه ارز تقویت نشد. با توجه به شاخصهایی پولی و رشد نقدینگی خوشبینانهترین حالت این اتفاق افتاده که حجم نقدینگی سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبلش حدود ۲۷ درصد رشد پیدا کرد. این حجم نقدینگی به علاوه تورم بالای ۴۰ درصد به علاوه اخلالی که به دلیل تحریمها در سمت عرضه ارز ایجاد کرد و همچنین استمرار حضور ایران در لیست سیاه FATF، برآیندش این شد که نرخ ارز جهش پیدا بکند. این متغیرها سال آینده هم به همین شکل خواهد بود.»
این در حالیست که به گفته وی «پیشبینی بخشی از متغیرهای اقتصادی مانند بودجه خیلی کار سختی نیست. این رفتار سیاستگذار است که پیش بینی آن کار سختی شده است. الان موسسات بین المللی مثل بانک جهانی و صندوق بین المللی پول پیش بینیهایی راجع به اقتصاد ۲۰۲۴ دارند. بخش عمدهاش هم اتفاق میافتد چرا که شاخصها قابل پیش بینی هستند. از همین رو با بودجهای که در سال ۱۴۰۲ داشتیم رشد نرخ ارز و رشد سکه طبیعی بود.»
نظر هادی حقشناس درباره رویه گرفتن مالیات
هادی حقشناس مشخص شدن منابع وصول مالیات را مهم میداند و در اینباره میگوید: «رشد اقتصادی ایران در سال جاری بالا نبود و حتی برخی کارشناسان اقتصادی عقیده دارند وضعیت اقتصاد کشور همچنان در بحران به سر میبرد. عمده رشد اقتصادی و درآمدها ناشی از فروش نفت و مشتقات پتروشیمی بوده که نشانگر عدم رشد سایر بنگاههای اقتصادی در کشور است. در چنین شرایطی اگر مالیات از بنگاهها و واحدهایی که در حال حاضر مالیات خود را میپردارند بیشتر شود، باعث سنگینتر شدن رکود اقتصادی حاکم بر کشور خواهد شد. در خوشبینانهترین حالت، دولتها طی ادوار گذشته تا به امروز از حدود ۵۰ درصد از ظرفیتهای مالیاتستانی در کشور استفاده کردند. ۵۰ درصد باقیمانده یا مربوط به فرارهای مالیاتی بوده یا ناشی از معافیتهای مالیاتی است. اگر دولت به دنبال آن باشد که در سال آینده بتواند مالیاتهای خاموش و فراری را وصول کند، به طور حتم درآمدها افزایش خواهند یافت و اتفاق بسیار روشنی برای اقتصاد کلان کشور رقم خواهد خورد، در غیر این صورت اگر دولت بخواهد بیتوجه به فرارهای مالیاتی و فعالیت بنگاههای زیرزمینی باشد و تنها فشار خود را بر واحدهای مالیاتدهنده بیشتر کند، شاهد وخیمتر شدن اوضاع اقتصادی خواهیم بود، چرا که حاشیه سود بنگاهها کاهش یافته و امکان سرمایهگذاری بر بخشهای اقتصادی از بین خواهد رفت.»
حقشناس: باید FATF را بپذیریم
حقشناس بر این باور است که بنیه اقتصاد ایران قویست بنابراین باید به FATF بپیوندد. او در این زمینه میگوید: « وقتی همین کشورهای دوست ما و اطراف و همین کشورهایی که در ۵+۱ هستند، میگویند تا به FATF ملحق نشوید، مشکل تجارت با شما داریم، خب این را باید پذیرفت. این حرفها را که دشمنان ما نمیزنند. در مورد اسرائیل و عربستان و آمریکا که یک لحظه از دشمنی خودشان کوتاه نمیآیند که صحبت نمیکنیم، نکته مهمتر اینکه چرا اسرائیل از ملحق نشدن ایران به FATF خوشحال است. چرا آمریکاییها خوشحالند؟باید به این نکته مهم توجه داشت که اگر آمریکا، اسرائیل و عربستان بشنوند که امروز ایران به FATF برگشته است، خوشحال میشوند یا ناراحت، آن وقت راهبرد درستی را میتوان انتخاب کرد. به نظرم من برگشت ایران به FATF حتما این خودتحریمی ما را بر میدارد.»
پیشینه و فعالیتهای هادی حقشناس
هادی حقشناس استاندار گلستان، مدیرکل بنادر و دریانوردی گیلان و نماینده بندر انزلی در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی بودهاست. او در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ از حسن روحانی حمایت کرد. حقشناس در ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ با رای هیئت وزیران به عنوان نهمین استاندار گلستان منصوب شد.
پیشینه او را در ادامه میبینید:
معاون اداره کل بنادر و دریانوردی استانهای مازندران و گیلان و خوزستان
مدیر کل بنادر و دریانوردی استان گیلان و مدیر منطقه ویژه اقتصادی بندر انزلی بخش بندری
عضو هیئت مدیره منطقه ویژه اقتصادی بندرانزلی
نماینده مردم بندر انزلی در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی
مشاور مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی
معاون برنامهریزی و توسعه منابع سازمان بنادر و دریانوردی کشور
بیشتر بخوانید: رضا مسرور دبیر جدید شورای عالی مناطق آزاد کیست؟
عضو غیر موظف هیئت مدیره کشتی سازی خلیج فارس به مدت چهار سال تا پایان سال ۱۳۹۰
معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی کشور
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد تهران جنوب
استاندار گلستان
استاندار گلستان در دولت چهاردهم
در جلسه صبح امروز چهارشنبه هیئت دولت به ریاست مسعود پزشکیان، استاندار گیلان معرفی شد. بر این اساس با تصویب اعضای هیئت دولت هادی حقشناس بهعنوان استاندار گیلان منصوب شد.