تاریخ انتشار: ۰۸:۰۶ - ۲۴ تير ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

کاهش 35 درصدی معاملات اجاره / مسکن به کدام سو می‌رود؟

آمارهای تازه نشان می دهد که تعداد معاملات اجاره چه در کل کشور و چه در تهران کاهش یافته است. بر این اساس، کاهش 35 درصدی معاملات اجاره در شهر تهران ثبت شده است.

سپیده اشرفی، اقتصاد24 – آمارها نشان از کاهش معاملات اجاره دارد. چه حبابش را باور کنیم و چه نام رکود را برآن بگذاریم، فرقی ندارد؛ بازار مسکن این روزها حال و روز خوشی ندارد. از راه افتادن هشتگی برای تشکر از مالکانی که اجاره بهای خانه هایشان را بالا نمی برند و یا به اندازه توان مستاجران بالا می برند گرفته تا آماری که به وضوح از کاهش معاملات حکایت داشته و کاهش 35 درصدی معاملات اجاره در تهران را تایید می کند.

برخی دلیل این حال ناخوش مسکن را چسبندگی قیمتی می دانند. مانند حسین عبده تبریزی مشاور سابق وزیر راه و شهرسازی که معتقد است: « یکی از علل افزایش قیمت مسکن، چسبندگی قیمتی است به این معنا که فروشندگان به بهانه گرانفروشی دیگر مالکان، حاضر به پایین نگه داشتن قیمت ملک خود نیستند.»
مساله ای که به اعتقاد عبده تبریزی سبب شده تا 95 درصد مردم توان خرید مسکن را نداشته باشند. البته این کاهش قدرت خرید خودش را به بازار اجاره بها هم کشیده به طوری که آمارها کاهش معاملات اجاره مسکن را هم تایید می کند.

آمار چه می گوید؟


طبق آمار ارائه شده توسط اتحادیه املاک از ابتدای سال تا 16 تیر ماه کل قراردادهای اجاره در کشور 351 هزار و 134 مورد بوده که 184 هزار و 172 مورد آن مربوط به مبایعه و 163 هزار و 808 مورد دیگر مربوط به بخش اجاره نامه است. این ارقام در سال گذشته قدری متفاوت بود. به طوری که کل قراردادها در همین بازه زمانی 411 هزار و 527 مورد بوده که 222 هزار و 496 مورد مربوط به مبایعه و 184 هزار و 555 مورد دیگر هم در حوزه اجاره نامه بوده است؛ این ارقام به خوبی حاکی از کاهش معاملات در حوزه اجاره مسکن دارد.

این کاهش ارقام در شهر تهران هم دیده می شود. طبق آمار کل قراردادهای مسکن در حوزه اجاره در همان بازه زمانی سه ماهه حدود 115 هزار و 424 مورد بوده که یک سال بعد و در بازه زمانی سه ماهه سال 98 به 75 هزار و 126 مورد کاهش یافته است؛ یک کاهش 35 درصدی.

اما بیشترین کاهش در معاملات شهر تهران مربوط به مبایعه نامه با 48 درصد کاهش است. در سه ماهه اول سال قبل نزدیک به 58 هزار و 802 قرارداد به ثبت رسیده که این رقم در سه ماهه اول امسال به 303 هزار و 58 مورد کاهش یافته است.

آنطور که آمار مقایسه ای از تعداد معاملات بهار 97 نشان می دهد، کل قراردادهای کشور در سال 98 نسبت به سال 97 با کاهش 15 درصدی روبرو بوده. در همین زمان، مبایعه نامه های کشور کاهش 17 درصدی و اجاره نامه ها کاهش 11 درصدی را تجربه کرده است.

تکرار کاهش در شهر تهران


این کاهش در شهر تهران هم دیده می شود. همانطور که در آمار ارائه شده از سوی اتحادیه املاک دیده می شود، کل قراردادهای تهران نسبت به سال قبل 35 درصد، مبایعه نامه ها 48 درصد و اجاره نامه ها 21 درصد کاهش را تجربه کرده است.


پیش از این برخی گزارش ها نشان داده بود که خرید و فروش مسکن در ۲۱ روز ابتدای اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ بالغ بر ۳۷ درصد در تهران کاهش داشته اما در کل کشور یک درصد افزایش نشان می‌دهد؛ رئیس اتحادیه مشاوران املاک علت کسادی بازار مسکن پایتخت را اعلام قیمت‌های نامتعارف از طرف بعضی فروشندگان اعلام کرده بود.

کاهشی که از سال قبل آغاز شده بود


مصطفی‌قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک پیش از این آمار معاملات اجاره در 20 روز از خرداد ماه را ۷۸۰۲ مورد ذکر کرده بود. خسروی هم‌چنین قراردادهای اجاره در کل کشور را طی زمان ذکر شده ۳۱ هزار و ۲۷۵ مورد اعلام و تاکید کرده بود که این رقم نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش ۱۷ درصدی نشان می‌دهد.
این روند کاهشی قبل تر و از سال گذشته آغاز شده به طوری که در آبان ماه سال گذشته نیز اعلام شده بود که از ابتدای سال تا پایان هشتم آبان، تعداد قراردادهاي اجاره و خريد و فروش مسكن در تهران 16درصد نسبت به مدت مشابه پارسال كاهش يافته است.
ارسال نظر