اقتصاد۲۴- صداتو برنامهای بود که محسن شریفیان با آن به شهرت رسید. شاید پیش، کمتر کسی نامی از محسن شریفیان شنیده بود؛ مگر کسانیکه به موسیقی فولکلور علاقه دارند و آن را به صورت تخصصی دنبال میکنند.
محسن شریفیان خواننده، آهنگساز، نویسنده و نوازنده بوشهری است که دستی در مورد موسیقی نواحی و فولکلور دارد. سازهای تخصصی محسن شریفیان شامل نیانبان، نی جفته، و فلوت میشوند. او از اساتید برجسته نوازندگی نی انبان و نی جفته در ایران به شمار میآید.
محسن شریفیان کیست؟
محسن شریفیان ۳۰ دی ۱۳۵۴ در بوشهر به دنیا آمد. او خواننده و نوازنده ساز نیانبان است و این ساز را به صورت ویژه و خاصی مینوازد. او رشته علوم اجتماعی با گرایش پژوهشگری خوانده است و دارای نشان درجه یک هنری در زمینه موسیقی و نوازندگی نیانبان از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که معادل مدرک دکتری محسوب میشود. او تاکنون در زمینه موسیقی چندین کتاب نوشته است.
ازدواج محسن شریفیان
محسن شریفیان ازدواج کرده است و یک دختر به نام لیانا دارد که اگر دنبالکننده کنسرتها و آثار محسن شریفیان باشید حتما او را دیدهاید. لیانا هم مانند پدرش در زمینه موسیقی فعالیت میکند و نیانبان مینوازند. او در مسابقه نوازندگی نی انبان اسکاتلندی در ۹۱ اُمین فستیوال اسکاتلندیها دوم شد. لیانا پیانو هم مینوازد و در چندین آلبوم هم همخوانی کرده است.
آغاز کار هنری
محسن شریفیان از سال ۱۳۷۲ وارد حرفه موسیقی شد و در این راه تلاش بسیار زیادی به کار گرفت و توانست به موفقیتها و دستاوردهای مهمی دست پیدا کند. ژانر و سبک موسیقی او بیشتر محلی و فولکلوری است و از تلفیق اجزای مختلف موسیقی ایرانی استفاده میکند. او به عنوان یک موسیقیدان فیوژن هم شناخته میشود که توانسته سبکهای مختلف موسیقی ایرانی را با هم ترکیب کند. سازهای تخصصی محسن شریفیان شامل نیانبان، نی جفته، و فلوت میشوند. او از اساتید برجسته نوازندگی نی انبان و نی جفته در ایران به شمار میآید.
بیشتر بخوانید: امینالله رشیدی کیست؟/ مردی در میانه موسیقی سنتی و نوگرا
هشتمین جشنواره موسیقی فجر
هشتمین جشنواره موسیقی فجر برای محسن شریفیان نقطه عطفی بود؛ چراکه او توانست در این جشنواره دو جایزه مهم دریافت کند؛ یکی در حوزه کتابهای پژوهشی (تاریخی و فنی) برای کتاب «باب الهوا، موسیقی مردمشناسی جزیره کیش» و دیگری در بخش موسیقی نواحی برای آلبوم لوکا. جالب است بدانید آلبوم موسیقی «لوکا» اثر محسن شریفیان به عنوان یکی از ۱۰ آلبوم برگزیده در بخش بگ پایپ (نی انبان) جهان، توسط مجله سانگ لاینز در ماه مه ۲۰۲۴ انتخاب و معرفی شد.
محسن شریفیان و تاسیس گروه موسیقی «لیان»
یکی از کارهای مهم محسن شریفیان راهاندازی و تاسیس یک گروه موسیقی به نام لیان است. این گروه امروز جزو گروههای بسیار پیشرو در زمینه موسیقی بومی است و در دنیا شناخته شده و دارای کارنامه پرافتخاری است.
آهنگسازی برجسته محسن شریفیان
محسن شریفیان نه تنها نوازنده و خواننده است بلکه یک آهنگساز حرفهای است که تاکنون برای فیلمها و سریالهای گوناگونی آهنگهای خاطرهانگیز نوشته است. برخی از این آثار شامل فیلمهای «روزی مثل هر روز»، «یادها»، «بوسهها و خنجرها»، «همسنگار»، «پینوکیو»، «عامو سردار و رئیسعلی»، و «تیک آف» است. او تاکنون بارها و بارها دبیر جشنوارههای گوناگونی بوده است که یکی از آنها جشنواره نوای نواحی در نوروز ۱۴۰۰ بود. این جشنواره نخستین جشنواره موسیقی بینالمللی ساز نیانبان با حضور ۱۳ گروه داخلی و ۴ گروه خارجی در جزیره کیش برگزار شد. این تجربه نشان از تعهد و تلاش او در ترویج و توسعه موسیقی بومی و نیانبان در ایران دارد و نشان از تأثیرگذاری او در صنعت موسیقی ایرانی است.
طراحی و ساخت نیانبان الکترونیک
محسن شریفیان نه تنها در نوازندگی و آهنگسازی فعالیت میکند بلکه ساز هم میسازد. یکی از مهمترین سازهایی که او طراحی و ساخته نیانبان الکترونیک است. محسن شریفیان در سال ۹۹ از این ساز که نامش را لیانیک گذاشته است، در یکی از کافههای بوشهر رونمایی کرد و گفت: یکی از اصلیترین مشکلات در فرآیند یادگیری و تمرین یک ساز، عدم کنترل و بلند بودن صدای سازها است که گاهی موجب ایجاد مزاحمت برای اطرافیان میشود و همین موضوع، زمان و مکان را برای نوازنده محدود میکند. این چالش در ساز نی انبان به سبب نوای بلند آن، بسیار پررنگ است تا جایی که در آپارتمانها و محیطهای کوچک عملاً تمرین نواختن نی انبان، محال میشود. از این رو با همکاری دوست خوبم محمد بِهی فرد، یک نیانبان الکترونیک ایرانی طراحی کردیم که در هر زمان و مکانی، مجال تمرین نوازندگی نی انبان را به هنرجو میدهد. این ساز ضمن اینکه وسیله مناسبی برای تمرین انگشتان و شناختن ریتمها و آواهاست، نیاز به کوک کردن ندارد.
او همچنین بیان کرد: با توجه به شرایط تحریم و عدم دسترسی به محصولات خارجی، بر آن شدیم تا یک نیانبان الکترونیک ایرانی در بوشهر طراحی کنیم. «لیانیک»، نسخهای بومی از سازی مشابه است که در اروپا برای هنرجویان و اهالی موسیقی، امکان تمرین را فراهم میآورد.
احضار به دادگاه فرهنگ و رسانه
محسن شریفیان در سال ۹۸ به دادگاه فرهنگ و رسانه احضار شد. دلیل این احضار تقدیم یک قطعه به جانباختگان آبان و اجرای رقص آیینی در کنسرتی در همین سال بود. اتهام او جریحهدار کردن عفت عمومی از طریق ارتکاب فعل حرام در انظار عمومی و فعالیت تبلیغی علیه نظام بود.
سخنان جنجالبرانگیز محسن شریفیان در برج میلاد
محسن شریفیان به همراه گروه «لیان» شامگاه ۶ آبان در برج میلاد تهران برنامه داشت. او در اوایل برنامه و در حالی که قطعهای برای خلیج همیشه فارس را اجرا کرد، رو به حضار گفت: متاسفانه در زمانهای زندگی میکنیم که اگر هنرمندی درباره «وطن» و عشقش به سرزمین مادری حرف بزند، «مزدور» خطاب میشود.
این ضعف فرهنگی را باید در ابتدا از ضعف مدیریت کلان فرهنگی کشور با این تاریخ و پیشینه دانست. من یک مزدور هستم که امروز میخواهم برای وطنم بخوانم و ساز بزنم. وطن خط قرمز ماست و در این روزهای ملتهب، متاسفم که حتی هنرمندان تاثیرگذار از اینکه بخواهند شهادت سربازان بیادعای ارتش را تسلیت بگویند، هراس دارند. آقای مدیر، شما عامل اصلی این دو قطبی تاسف آور هستید.
شریفیان در حالی که کل سالن در سکوتی تلخ فرو رفته بود، افزود: برای خلیج فارس، برای جزایر ایرانی و جغرافیای این کشور جان میدهیم. ما، در «لیان» به همه آدمهایی که به کنسرتمان میآیند، یاد میدهیم که ارزشهای ملی، فراتر از هر جنگ سیاسی و اعتقادی است. مالکیت جزایر سهگانه ایرانی چیزی نیست که دولت محترم امارات بخواهد این بازیهای روانی را در جهان رو کند. ما به احترام قوم عرب در ایران، آثاری را امشب به زبان عربی اجرا خواهیم کرد و از قلب تهران این پیام مشخص را به جهان مخابره میکنیم که جغرافیای این خاک، غیر قابل تغییر است.
شریفیان در پایان برنامهاش افزود: بیش از یک سال است که من با وثیقه سنگین بخاطر رقصیدن تعداد محدودی تماشاگر در کنسرت تالار وحدت، بیرونم! قاضی از من خواست قطعهای برای شهدا بخوانم تا حکمم را تلطیف کند، اما خون شهدا به قدری اهمیت و مسئولیت دارد که باید فقط و فقط سر تعظیم جلوی آنها فرود آورد. من هرگز برای خلاصی از وثیقه و حکم، به آنها بیاحترامی نخواهم کرد.