اقتصاد24- سال گذشته با تحولاتی که در عرصه سیاسی رخ داد شاهد افزایش نرخ ارز بودیم، این بالا بودن قیمت تا چند هفته پیش ادامه داشت تا اینکه طی روزهای اخیر شاهد کاهش چشمگیر نرخ ارز شدیم. اینکه دولت چقدر در این روند موثر بوده و یا چه عواملی در بالا رفتن آن تاثیر داشت و چقدر این افزایش و کاهشها کاذب است، موضوعات مورد بحث بسیاری از ایرانیها است.
تقی کبیری، عضو هیات رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در این خصوص به اقتصاد24 گفت: اتفاقات سال گذشته مبنی بر خروج آمریکا از برجام باعث شد که در 6 ماهه اول سال گذشته شاهد نوسانات شدید قیمت ارز باشیم که مدیریت ضعیف دولت و سیاستهای غیرکارشناسانه نیز در این نوسانات بیتاثیر نبودند که همین امر باعث شد نرخ ارز به پنج برابر نیز برسد، اما پس از ۱۳ آبان و تشدید تحریمها تا اردیبهشتماه سال جاری اتفاق خاصی در قیمت ارز رخ نداد.
وی افزود: در اردیبهشتماه سال جاری به دلیل تشدید تحریمها و تحت فشار قرار دادن کشورهای معاف و لغو معافیتهای خرید نفت از ایران توسط آمریکا و حتی تهدید نظامی آمریکا علیه ایران با ورود ناو به خلیجفارس منتظر افزایش نرخ ارز بودیم که این اتفاق در آن ایام نیافتاد زیرا عملاً امکان به صفر رساندن فروش نفت ایران توسط آمریکا وجود نداشته و ندارد.
کبیری تاکید کرد: سیاست قاطعانه و انقلابی مقام معظم رهبری در سفر نخست وزیر ژاپن به ایران که ایشان فرمودند به آمریکا اعتماد نداریم و بدعهدیاش بارها ثابت شده است، توطئه آمریکا از بین رفت و اقتدار ایران در انهدام پهپاد آمریکایی نشاندهنده این بود که ایران به هیچ وجه در آرمانهای انقلابی خود کوتاه نخواهد آمد.
عضو هیئت رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با توجه به اینکه سال گذشته، نرخ ارز به چند برابر قیمت اولیه رسیده و بخش عمده آن کاذب است، بالا رفتن قیمت ارز ناشی از عوامل روانی بوده و فشارهای دشمن در بحث مقابله با تحریمهای آمریکا تاثیر کمتری داشته و همچنین سیاستهای ارزی بانک مرکزی در بحث تشکیل بازار متشکل ارزی و مدیریت منابع ارزی تاثیرگذار واقع شد و ورود نقدینگی به بازار ارز که باعث بالا رفتن نرخ شده بود در مقطعی شکسته شد که این عوامل در پایین آمدن قیمت ارز تاثیر بسزایی داشته است.
وی گفت: به شرطیکه مدیریت منابع ارزی کشور صحیح و ماندگار باشد میتواند در کاهش نرخ ارز موثر واقع شود. عرضه و تقاضا در قیمتگذاری موثر هستند و اگر دولت بتواند مدیریت پایدار در منابع ارزی را داشته باشد از این پس میتوانیم شاهد کاهش بیش از پیش نرخ ارز یا حداقل ثبات نرخ فعلی باشیم.
کبیری در پایان خاطرنشان کرد: علیرغم این که قیمت ارز کاهش یافته ولی هنوز نرخ ارز بالاست. قیمت واقعی دلار 7 هزار تومان است و مابقی، فضای روانی ایجاد شده و عدم مدیریت نقدینگی کشور بوده است.