اقتصاد۲۴- تانک اصلی نبرد لئوپارد ۲ (Leopard ۲) توسط شرکت کراس-مافی (اکنون کراس- مافی وگمن) مستقر در مونش، آلمان ساخته شده است. لئوپارد ۲ جانشین تانک لئوپارد ۱ شد که در طول خدمت خود بسیار موفق بود.
لئوپارد ۱ اولین بار در سال ۱۹۶۳ توسط کراس-مافی برای وزارت دفاع آلمان تولید شد. بیش از ۶۰۰۰ نوع از این تانک به بلژیک، دانمارک، آلمان، یونان، ایتالیا، کانادا، هلند، نروژ، ترکیه و استرالیا صادر شده است.
جانشین لئوپارد ۱، لئوپارد ۲، اولین بار در سال ۱۹۷۹ تولید شد و ۳۲۰۰ تانک از این نوع تولید شده که در خدمت ارتشهای اتریش، کانادا، شیلی، دانمارک، فنلاند، آلمان، یونان، هلند، نروژ، لهستان، پرتغال، سنگاپور، سوئیس است. سوئد، اسپانیا و ترکیه است.
در ژوئن ۲۰۱۰، وگمن از تانک اصلی نبرد نسل بعدی خود، +Leopard ۲ A۷ رونمایی کرد. این تانک توسط ارتش آلمان با موفقیت آزمایش شد و صلاحیت آن مورد تایید قرار گرفت. از ویژگیهای اصلی آن میتوان به کیت حفاظت مدولار، بهبود استقامت و افزایش تحرک اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: مشخصات تانک T ۸۰U؛ غول جنگی ارتش روسیه
انواع دیگرلئوپارد شامل لئوپارد ۲ A۶M، لئوپارد ۲ A۵، لئوپارد ۲ A۴ و لئوپارد ۱ A۵ هستند.
طراحی تانک لئوپارد ۲
بدنه لئوپارد ۲ به سه بخش تقسیم میشود: محفظه راننده در جلو، محفظه نبرد در مرکز و محفظه موتور در عقب. محفظه راننده شامل سه پریسکوپ برای مشاهده است و انبار مهمات در سمت چپ راننده قرار دارد. یک دوربین نصب شده در پشت با میدان دید ۶۵ درجه و یک مانیتور تلویزیون در هنگام دنده عقب به راننده کمک میکند.
برجک تانک در مرکز قرار گرفته است از یک برنامه ارتقاء بهره میبرد که زرههای کامپوزیت نسل سوم و تقویت بیشتر را با ماژولهای زره خارجی به بخشهای جلویی و جانبی آن اضافه میکند.
سیستم حفاظت از مین تانک لئوپارد ۲
به دنبال ایده یک گروه بین المللی از سوئیس، هلند، سوئد و نروژ به رهبری آژانس تدارکاتی آلمانی بی دبیلو بی، وگمن یک سیستم حفاظت از مین را برای تانک لئوپارد ۲، توسعه داد.
در سپتامبر ۲۰۰۳، دستور اصلاح ۱۵ تانک لئوپارد ۲A۶ برای ارتش آلمان و ده تانک لئوپارد ۲A۵ برای سوئد صادر شد. اولین تانک محافظت شده در برابر مین در جولای ۲۰۰۴ تحویل داده شد.
آزمایشات در فوریه ۲۰۰۴ ثابت کرد که بسته زرهی خدمه لئوپارد ۲ را قادر میسازد از انفجار مین ضد تانک بدون آسیب دیدن خدمه جان سالم به در ببرد.
قابلیت کنترل آتش تانک لئوپارد ۲
ایستگاه فرمانده دارای یک دید پریسکوپ پانوراما PERI-R ۱۷ A۲ مستقل ساخت شرکت راین متال دیفنس الکترونیکس و زیس اوپترونیک است که رصد ۳۶۰ درجه روز/شب و شناسایی هدف را فراهم می کند.
تصویر حرارتی از این پریسکوپ بر روی یک مانیتور نمایش داده می شود و با ترکیب با سیستم کنترل آتش برای شلیک سلاح، نمای یکسانی از برد رزمی را در اختیار فرمانده و توپچی قرار می دهد.
ایستگاه توپچی مجهز به دید اولیه تثبیت شده با بزرگنمایی دوگانه EMES ۱۵ از شرکت راین متال دیفنس الکترونیکس، شامل فاصله یاب لیزری و دوربین حرارتی زیس اوپترونیک WBG-X است که هر دو به کامپیوتر کنترل آتش متصل هستند.
تسلیحات لئوپارد ۲
لئوپارد ۲ مجهز به یک تفنگ L۵۵، ۱۲۰ میلیمتری ارتقا یافته ساخت شرکت مهمات راین متال وافه است که سرعت پرتابه، برد و نفوذ زره را نسبت به تفنگ L۴۴ قبلی افزایش میدهد. L۵۵ با مهمات ۱۲۰ میلی متری موجود و گلولههای جدیدتر با نفوذ بالا سازگار است.
مهمات راین متال وافه مهمات انرژی جنبشی LKE ۲ DM۵۳ را برای برآورده کردن نیازهای تاکتیکی توسعه داد و برد شلیک L۵۵ را تا ۵۰۰۰ متر رساند.
اثربخشی گلوله DM۵۳ ناشی از طول نفوذگر، جرم پرتابه، سرعت ضربه و تعامل با هدف است که حاوی پودر تنگستن سنگین در ساختار تک بلوک و دستیابی به سرعت پوزه بیش از ۱۷۵۰ متر بر ثانیه است.
موتور لئوپارد ۲
قدرت لئوپارد ۲ از یک موتور دیزلی MTU MB ۸۷۳، با تولید ۱۱۰۰ کیلووات، همراه با گیربکس Renk HSWL ۳۵۴ تامین میشود. این موتور موتور دیزلی MTU MB ۸۷۳ است که ۱۱۰۰ کیلووات قدرت دارد و دارای سیستم دنده و ترمز Renk HSWL ۳۵۴ است. همچنین یک نسخه پیشرفته ازیوروپاور پک با موتور ۱۲۱۰ کیلوواتی MTU MT۸۸۳ روی لئوپارد ۲ آزمایش شده است.
مشخصات فنی کلی لئوپارد ۲
خدمه: دو
وزن: ۶۲ تن
طول: ۷.۷ متر
عرض: ۳.۷ متر
ارتفاع: ۳ متر
حداکثر سرعت: ۷۲ کیلومتر در ساعت
حداکثر بردک ۵۰۰ کیلومتر
قدرت: MTU MB ۸۷۳ چند سوختی، ۱۵۰۰ اسب بخار
تسلیحات: یک مسلسل راین متال ۱۲۰mm L۵۵، یک مسلسل کواکسیال ۷.۶۲mm و یک مسلسل ضدهوایی ۷.۶۲mm