اقتصاد24 - آیا ایران از شوک های اقتصادی خارج شده است؟ اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری، روز سهشنبه در جمع خبرنگاران گفت: این نوید را میدهم که از شوک های اقتصادی مهمی عبور کردهایم و در شرایط باثبات قرار گرفتهایم. روز دوشنبه نیز علی ربیعی سخنگوی دولت نیز در اظهاراتی آینده بازار ایران را روی مدار ثبات پیش بینی کرده بود. اما آیا این ثبات محصول اشباع اقتصاد ایران از هر نوسان جدید است و یا میتواند دلایل دیگری داشته باشد؟
وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی و استادیار دانشگاه علوم اقتصادی دانشگاه تهران در گفتوگو با اقتصاد24 در این باره گفت: اقتصاد ایران نوسانهای فراوانی را پشت سر گذاشت اما آنچه باعث شد که کشور دچار فروپاشی اقتصادی نشود، اندک بودن بدهیهای خارجی ایران بود.
وی افزود: بدهی خارجی ما سال گذشته حدود 11 میلیارد دلار بود که سر رسید آن سالانه حدود یک یا دو میلیارد دلار است و امسال بدهی خارجی ما 9.5 میلیارد دلار شد که نسبت به گذشته کاهش یافت.
شقاقی شهری به تفاوت بین ایران با ونزوئلا اشاره کرد و افزود: یادمان باشد هر کشوری که بدهی خارجی کمتری داشته باشد با فشار بیرونی از هم نخواهد پاشید. تفاوت ونزوئلا با کشور ما دقیقاً در همین است. ونزوئلا حدود 180 میلیارد دلار بدهی خارجی دارد و توان بازپرداخت آن را ندارد. از طرف دیگر کشورهای اروپایی به همراه چین و روسیه این کشور را تحت استثمار خود قرار میدهند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه بدهی اندک خارجی موجب شد اقتصاد ایران با تحریم بیرونی فرو نریزد، اظهار کرد: اما چون اقتصاد مقاومتی در کشور ما به طور کامل اجرایی نشد آسیب پذیری ما نسب به بحران گذشته یعنی سال 90 و 91 کاهش پیدا نکرد.
شقاقی شهری با تاکید بر لزوم اصلاح ساختارهای بیمار اقتصاد کشور، خاطرنشان کرد: متاسفانه در زمینه افزایش حجم نقدینگی، واردات محوری، وابستگی به نفت و ناترازی نظام بانکی، آسیب پذیری ما نسبت به گذشته بیشتر شده است. نوسانات شدیدی که سال گذشته در اقتصاد شاهد بودیم به دلیل همین مشکلاتی بود که در سیستم اقتصادی، اصلاح نشده بود.
وی یادآور شد: اگر اصلاحات ساختاری در اقتصاد صورت گرفته بود شوکهای بیرونی نمیتوانست اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد. شاخصهای نرخ ارز، نرخ تورم، تعطیلی بنگاهها و... می توانست اقتصاد ایران را زمینگیر کند اما خوشبختانه به دلیل بدهی خارجی اندک این اتفاق رخ نداد.