کاهش راندمان تولید به دنبال بیثباتی در نرخ دلار تولید کشور را دچار شوک بزرگی کرده است. این در حالی است که با توجه به اینکه طی روزهای اخیر کاهش نرخ ارز استمرار دارد اما تولید از این موضوع بینصیب مانده و همچنان به تبعات منفی روند صعودی نرخ ارز واکنش نشان میدهد.
ایجاد ثبات در شرایط اقتصادی و کاهش آثار نوسان نرخ ارز بر روند تولید، بارها از سوی کارشناسان و فعالان صنعتی تاکید شده است اما هنوز برنامه ثابت و کارآمدی برای این مهم از سوی متولیان ارائه نشده و اگر هم تصمیماتی گرفته میشود تنها در حد همان تصمیم باقی میماند و به رویایی برای رسیدن به هدف تبدیل شده است.
عدم تنظیم شرایط واحدهای تولیدی با وضعیت فعلی، عدم اطمینان سرمایهگذاران داخلی و خارجی و دلسردی تجار و صاحبان صنایع و نیز نبود قیمت واحد برای کالاهای صادراتی از عمدهترین مشکلاتی است که در پی نوسانات نرخ ارز به وجود آمده است. در این مدت ضربههایی که به بدنه صنعت و تولید کشور از سوی نوسانات نرخ ارز وارد شده است را باید جبران شود اما با این روندی که پیش گرفته شده است امکان آن در حد یک آرزو باقی میماند. یک روز صعود ناگهانی نرخ ارز بازار تولید را به تعطیلی میکشاند و روز دیگر کاهش آن.
این روزها بازار ارز با کاهش نسبی قیمت مواجه شده است اما سیگنال آن هنوز به تولید نرسیده است. صنعتگر به ناچار باید با همان روش قبل به دنبال لوازم و مواد اولیه تولید باشد تا بتواند صنعت خود را حفظ کند. دولت غافل از اینکه این نوسانات چه به روز صنعت کشور آورده است. در کنار این همه مشکل یکی دیگر از مشکلات فعلی کشور که لطمه بزرگی به مشاغل و صنایع زده، سیل عظیم نقدینگی است که منشا تمام سفتهبازیها، دلالیها و بیثباتی قیمتها شده است. عدم بازگشت ارز صادراتی به کشور نیز در سایه همین سفتهبازی رشد پیدا کرده است، نباید کالایی از دل همین کشور صادر شود اما ارز آن به چرخه اقتصادی بازنگردد.
* رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران
منبع: روزنامه جهان صنعت