اقتصاد۲۴ - این در حالی است که تورم نقطهای اجاره در ۲۲ منطقه تهران بر اساس شاخص «دنیایاقتصاد»، افزایش بیش از ۳۰درصدی میانگین اجاره بهای پیشنهادی موجرها در ابتدای دی امسال نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته را نشان میدهد. این تورم نقطهای اجاره بها در تضاد با سطح درآمدی مستاجرهاست. با این حال، در سمت دیگر بازار، نیاز اقتصادی موجرها و رشد هزینهها ناشی از تورم عمومی در تعیین میزان افزایش اجاره بها نقش دارد.
اما با وجود این، تورم ماهانه حاکی از زمستانی شدن بازار اجاره در ماه اخیر بوده است. در واقع، نیش ترمز در سرعت رشد تورم اجاره بها، نشأت گرفته از دو پارامتر فصل غیر اوج جابهجایی و تشدید رکود در بازار معاملات اجاره آپارتمان است.
شاخص «میانگین اجاره بهای پیشنهادی» آپارتمان بر اساس فایلهای ارائه شده در بازار اجاره محلههای منتخب در مناطق ۲۲ گانه تهران در ابتدای دی نشان میدهد، اجاره بهای ماهانه هر مترمربع واحد مسکونی به رقم ۳۸۸ هزار تومان رسیده است که این رقم حاکی از افزایش نیم درصدی در مقایسه با ابتدای آذر است. بر اساس شاخص اجاره مسکن «دنیایاقتصاد»، آپارتمانهای اجارهای در آذرماه به صورت میانگین ۱۸ میلیون تومان اجاره ماهانه و ۴۵۸ میلیون تومان پول پیش به بازار عرضه شدند.
نتایج تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» بر اساس فایلهای ارائه شده در بازار اجاره و اطلاعات به دست آمده از واسطههای بازار اجاره در برخی از محلههای تهران نشان میدهد، اجاره بهای پیشنهادی در ۲۲ منطقه تهران نسبت به تابستان تغییر چندانی نداشته است و برخی از موجرها برای توافق با مستاجر مراجعه کرده، حاضر به کاهش میزان اجاره بهای پیشنهادی حتی کمتر از ارقام پیشنهادی تابستان شدهاند. در واقع بر اساس دادههای بازار، با وجود عرضه نسبی در بازار، تقاضا در ابتدای زمستان بسیار کم است که این امر ناشی از دو علت خروج از بازار اجاره از فصل جابه جایی و رکود شدید معاملاتی است.
تحقیقات میدان نشان میدهد، اجاره بها نسبت به تابستان «آرامتر» شده و این بازار از تب و تاب فصل رونق و اوج تقاضا افتاده است. این تغییرات باعث شده، سرعت رشد اجاره بها نه تنها کاهش پیدا کرده بلکه در بیشتر موارد ثابت باقی مانده است. البته عمده دلیل این کاهش سرعت رشد اجاره بها، «نبود متقاضی در فصل غیر جابهجایی» است. علاوه براین، شاخص اجاره مسکن «دنیای اقتصاد» بر اساس فایلهای ارائه شده در بازار اجاره نشان میدهد، این بازار در ابتدای دی در مقایسه به ماه گذشته با تغییراتی در وزن میزان اجاره بها و پولپیش همراه بوده است.
با وجود اینکه در ماه گذشته وزن پولپیش در فایلهای اجاره نسبت به وزن اجاره ماهانه افزایش یافته بود، اما برآیند یک ماه اخیر تا ابتدای دی حاکی از تغییر این روند است و دادهها سنگینتر شدن وزن اجاره ماهانه نسبت به پول پیش را نشان میدهد.
یک علت این تغییر وزن به سمت اجاره بهای ماهانه بیشتر، «تحولات بازدهی بازارهای دارایی طی یک ماه گذشته» است؛ بازارهای سهام و دلار و سکه در ماه گذشته با رشد محسوس قیمت روبه رو شدند و با توجه به «انتظارات تورمی»، خریدهای سرمایهای آنها به نسبت افزایش یافت. احتمالا علت میل به دریافت بیشتر اجاره بهای ماهانه، قصد موجرها برای خرید از بازارهای موازی باشد.