اقتصاد24 - حسین مدرس خیابانی در یک نشست خبری با حضور خبرنگاران با بیان اینکه تنظیم بازار مخل صادرات نیست، گفت: امروز صادرات همه کالاها به دلیل اختلاف نرخ ارز با ریال، جذابیت دارد. ما مخالفتی نداریم و تشویق می کنیم و تسهیلاتی می گذاریم که بازارچه های مرزی نیز کار را تسهیل کنند؛ اما در شرایطی که کالاها کمبود در بازار دارد، نمی توانیم صادرات را آزاد بگذاریم؛ البته برخی تصمیمات عجولانه است.
وی افزود: صادراتی که ارزش افزوده ایجاد کند برای ما در اولویت است و به کالاهایی که دلار 4200 تومانی می گیرند، به دلیل رانت و اختلاف قیمت، اجازه صادرات نخواهیم داد.
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با بیان اینکه ممنوعیت صادرات کالا به دلیل تنظیم بازار، به تعداد انگشتان دست هم نمیرسد، اظهار کرد: برای کالاهایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی میگیرند ممنوعیت دائمی صادرات قرار خواهیم داد، بنابراین صادرات آنها فعلا ممنوع خواهد بود؛ اما ممنوعیتهای مقطعی صادرات به تدریج کاهش خواهد یافت.
افزود: وسعت و محدوده تامین کالاها در بازار با دهه های پیش متفاوت است، قیمت و تنظیم بازار ۱۰۰ قلم کالای اساسی و ضروری در ۹ گروه کالایی مداوم رصد و پایش می شود.
قائم مقام بازرگانی وزارت صمت تاکید کرد: تولید برخی محصولات فصلی است و ممکن است با سیل و طوفان و... تولید آن محصول دچار اختلال شود که برای این موضوع هم فکری باید کرد.
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی متذکر شد: تنظیم بازار موضوعی فرابخشی و مربوط به یک کشور است لذا تنظیم بازار و توسعه صادرات فرابخشی هستند.
مدرس خیابانی با بیان اینکه تعلیق دو ساله قانون تمرکز بخشی از وظایف تجاری و بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی( قانون انتزاع) در هفته گذشته تصویب شد، ادامه داد: این قانون تا سال ۹۳ به مدت دو سال تعلیق شد، اما از سال ۹۳ تاکنون این اختیارات برعهده وزارت جهاد کشاورزی بود که هفته قبل مصوب شد که این اختیارات مجدد به صمت و بخش بازرگانی آن منتقل شود.
آرامش مردم در گرو تنظیم بازار
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با بیان اینکه حوزه بازرگانی در قائم مقامی، مشتمل بر بازرگانی داخلی و بازرگانی خارجی است که در بازرگانی داخلی تنظیم بازار مهمترین رکن است، افزود: آرامش مردم در گرو تنظیم بازار و آرامش بازار است. تامین، توزیع و نظارت سه رکن تنطیم بازار است که رسانه هم می تواند به عنوان رکن چهارم در رصد و نظارت متمرکز باشد.
وی ادامه داد: بر همین اساس ما در این حوزه اولویتبندی کردیم که اولویت اول هفت قلم کالای اساسی است که شامل اقلام خوراکی، لوازم خانگی، نهادههای دامی و بخشی از کالای صنعتی میشود. بیش از 95 درصد این کالاها در داخل تولید میشوند و تامین آن به عهده صنایع داخلی است. ما نباید به بهانه تنظیم بازار اصل تولید را نادیده بگیریم. نباید بگذاریم اتفاقاتی مانند سیل، گرما و آفت باعث شود حرکت و جریان توزیع کالا کند شوند. دیگر هدف ما در شبکه توزیع کاهش هزینههای مبادله مانند انبارداری، حمل و نقل، بستهبندی و سود بنکداران است. ما معتقدیم تمام این هزینهها را مصرف کننده باید به صورت مستقیم پرداخت کند، پس هر چقدر بتوانیم آنها را کاهش دهیم به نفع مصرف کننده خواهد بود.
مدرس خیابانی در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت لایحه دولت و بیانات رهبری در حوزه تنظیم بازار گفت: اینکه سرنوشت لایحه چه خواهد شد بنده بیاطلاع هستم اما این مساله را میدانم که رئیس جمهور و رهبر انقلاب تاکید خاصی بر مساله تنظیم بازار و آرامش بازرگانی داخلی دارند.
وی افزود: مردم از تغییرات روزانه قیمت ها خسته شده اند و همین مسئله به بهداشت روانی جامعه ضربه خواهد زد.
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با اشاره به اهمیت بازرسی در حوزه تنظیم بازار گفت: ما در این حوزه دیگر نمیتوانیم مانند قدیم یک بازرس را برای هر واحد صنفی قرار دهیم بنابراین باید به سمت استفاده از تکنولوژیها و سیستمهای جدید برویم که در این خصوص سازمان توسعه تجارت الکترونیک برنامههای مدونی دارد. ضمن آنکه باید از ظرفیت اتاق اصناف و بازرسین آن در کنار سازمان حمایت استفاده کنیم. من با جلساتی که با روسای اتاق اصناف ایران و تهران داشتم بر این نکته تاکید کردم که اگر بگویند بازار صاحب ندارد باید به اصناف کشور بربخورد زیرا ما سیاستگذار هستیم و بحث اجرایی به عهده اصناف است.
صادرات از نان شب واجب تر است
مدرس خیابانی یادآور شد: امروز و در شرایط کنونی صادرات از نان شب برای کشور واجب تر است، صادرات از منظر استفاده از ظرفیت های خالی تولید به ما کمک میکند.
وی با بیان اینکه باید کالاهایی که امکان ساخت داخل دارند، وارد نشوند و سیاست های صادراتی مان را تقویت کنیم، گفت: تحریم ها و تهدیدها یک فرصت است که باید از این فرصت با قدرت، برای افزایش تولید و صادرات استفاده کنیم.
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی افزود: صادرات با استفاده از فعال کردن ظرفیت های خالی تولید در جهت حفظ اشتعال پایدار نیز موثر است.
وی اظهار کرد: تنظیم بازار مخل صادرات نیست، امروز صادرات همه کالاها به دلیل اختلاف نرخ ارز با ریال، جذابیت دارد. ما مخالفتی نداریم و تشویق می کنیم و تسهیلاتی می گذاریم که بازارچه های مرزی نیز کار را تسهیل کنند؛ اما در شرایطی که کالاها کمبود در بازار دارد، نمی توانیم صادرات را آزاد بگذاریم؛ البته برخی تصمیمات عجولانه است.
مدرس خیابانی تصریح کرد: امسال صادرات به ۱۵ کشور همسایه و نزدیک هدف گذاری شده است. پنج کشور همسایه رایزن داریم و برنامه داریم برای ۱۰ کشور دیگر هم رایزن منصوب کنیم.
وی عنوان کرد: از حدود ۴۴ میلیارد دلار صادرات سال ۹۷، حدود ۲۴ میلیارد دلار مربوط به همین ۱۵ کشوری است که صادرات به آنها امسال هدف گذاری شده است.
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی ادامه داد: اکنون در پنج کشور همسایه رایزن داریم و قرار است به زودی در 10 کشور دیگر نیز با هدایت سازمان توسعه تجارت، رایزن مستقر شود که برای آنها کارکردهای جدیدی تعریف کردیم. نباید تاجران و فعالان ما به دنبال رایزن باشند بلکه وظیفه رایزن است که علاوه بر معرفی ظرفیتهای کشور محل ماموریت خود با بازرگانان فعال ارتباط بگیرد.
واردات مرغ باعث سرافکندگی خواهد بود
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با بیان اینکه در بحث مرغ نیاز به واردات نداریم گفت: در تامین مرغ بازار هیچ کمبودی نداشته و حتی توان صادرات آن را هم داریم و اگر آن را وارد کنیم باعث سرافکندگی خواهد بود.
وی ادامه داد: بخش مهمی از کالاهای اساسی با ارز 4200 تومانی تامین میشود که حذف آن و انتقال ارز مورد نیاز از طریق سامانه نیما به طور طبیعی باعث افزایش قیمتها خواهد شد اما ما به دنبال این هستیم که از طریق ثبات بازار و افزایش بهرهوری کمترین افزایش را داشته باشیم.
مدرس خیابان تصریح کرد: میزان واردات سال 97 نسبت به سال 96 ، 22 درصد کاهش داشته است و در سه ماهه اول امسال نیز 9 درصد کاهش داشته اکنون واردات 1650 قلم کالا ممنوع است.
جنگ اقتصادی و حمله دشمن از سه جهت
مدرس خیابانی گفت: جنگ اقتصادی تمام عیار علیه ایران شکل گرفته که دشمن در سه جهت به ایران حمله میکند که در هر سه حوزه، رسانه نقشآفرین است و هم میتواند در بازار رفتار مصرف کننده را تعیین کرده و برای او جهتگیری صحیح تعیین کند.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: تعامل مستمر و موثر با رسانه خواهیم داشت و بخش عمدهای از بازار را در قبال شبهه افکنی خواهیم داشت و حربه را خنثی خواهد کرد.
مدرس خیابانی با اشاره به اتفاق جدیدی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت رخ داده و ایجاد ساختار جدیدی در حوزه قائممقام وزیر صمت در این وزارتخانه، گفت: وزارت صمت در حال حاضر یک ابر وزارتخانه است که در حوزههایی همچون صنایع، معادن و فلزات، صنایع سنگین و وزارت بازرگانی در آن ادغام شده است و مجموعه دولت به این نتیجه رسید که حوزه بازرگانی از اهمیت ویژهای در شرایط فعلی برخوردار است و رئیس جمهور و وزیر صمت تاکید داشتند تا حوزه بازرگانی در قالب یک بخش تحت نظارت و فرماندهی قائم مقام وزیر صمت اداره شود.
مدرس خیابانی افزود: صندوق ضمانت صادرات ایران، موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، مرکز تجارت الکترونیکی، مرکز ملی فرش ایران، سازمان توسعه تجارت ایران، شرکت بازرگانی دولتی ایران و شرکت پشتیبانی امور دام در این قالب متمرکز شدهاند تا این وزارتخانه کار خود را مستحکمتر ادامه دهد.
قیمت نان تا یک ماه آینده تعیین تکلیف می شود
وی در مورد قیمت نان نیز گفت: با افزایش نرخ ارز دولت مجبور به ارایه یارانه به نان شده است. قیمت نان را باید در چارچوب ضوابطی که در قالب چند سناریو انجام میشود، کنترل کنیم؛ در عین حال در تهران نیز در جلسات با وزیر کشور به نتایج خوبی رسیده ایم و ظرف یک ماه آینده قیمت نان تعیین تکلیف خواهد شد.
مدرس خیابانی گفت: نان یک کالای صرفا اقتصادی نیست بلکه یک کالای اجتماعی است و هدف ما این است که شوک به مصرف کننده وارد نشود؛ ضمن اینکه اگر احتمال افزایش قیمت وجود داشته باشد، حواسمان هست که شوک قیمتی به مصرف کننده وارد نشود، پس بر اساس فضای فرهنگی و محیطی در استان ها قیمت را تعیین خواهیم کرد که البته چارچوبی را نیز برای استان ها تعیین خواهیم کرد.
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی گفت: در مورد سخنان آقای رئیس جمهور مبنی بر اینکه اگر وزارت بازرگانی تشکیل شود، ظرف یک هفته قیمت ها کاهش می یابد، باید گفت که سخنان وی از این منظر بود که تمرکز فعالیت های تنظیم بازاری، منجر به کنترل بازار خواهد شد؛ ما هم همه تلاشمان این است که بتوانیم قیمت ها را کنترل کنیم.