اقتصاد۲۴- وقوع حداقل سه حادثه امنیتی در آمریکا در شب سال نوی میلادی، تحلیلگران و کارشناسان این حوزه و البته مقامات آمریکایی را به خود درگیر کرده است. ابتدا یک حمله تروریستی در شهر نیواورلئان ایالت لوئیزیانا رخ داد که یک کهنهسرباز ارتش آمریکا، با خودرو وارد یک خیابان شد، ۱۵ نفر را به قتل رساند و حداقل ۳۵ نفر دیگر را زخمی کرد. به فاصله کوتاهی از این حمله، یک سایبرتراک ساخت شرکت تسلا متعلق به ایلان ماسک، روبهروی هتل ترامپ در لاسوگاس ایالت نوادا منفجر شد که این حادثه نیز طبق اعلام مقامات آمریکایی یک کشته و ۷ زخمی بر جای گذاشت. تیراندازی در یک کلوب شبانه در نیویورک نیز ۱۱ زخمی داشت. تا زمان تنظیم این گزارش، مقامات پلیس افبیای آمریکا حمله نیواورلئان را یک حادثه تروریستی اعلام کردهاند، اما چنین اظهارنظری درباره حوادث لاسوگاس و نیویورک نداشتند.
به گفته جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا تحقیقات دستگاههای امنیتی این کشور برای مشخص شدن اینکه آیا حملات آغاز سال نو با یکدیگر مرتبط هستند یا نه، ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا نیز که ۱۶ روز دیگر سوگند ریاستجمهوری خود را مقابل ساختمان کنگره ادا خواهد کرد، با ربط دادن حمله نیواورلئان به مهاجران غیرقانونی به این حمله واکنش نشان داد. ترامپ گفت: «گفته بودم تبهکارانی که [به آمریکا]میآیند، بسیار بدتر از تبهکارانی هستند که در کشور داریم. این گفته به واقعیت تبدیل شد.»
حمله به خیابان بوربُن
ساعت ۳:۱۵ روز اول ژانویه بود که یک وانت فورد اف ۱۵۰ لایتنینگ اجارهای، با ورود به خیابان بوربن به جمعیتی حمله کرد که برای سال نوی میلادی بیرون از خانه بودند. براساس اطلاعات رسمی منتشرشده از سوی افبیآی، عامل این حمله فردی به نام شمسالدین جبّار بود که از سال ۲۰۰۷ تا سال ۲۰۲۰ در ارتش آمریکا خدمت کرده، از فوریه ۲۰۰۹ تا ژانویه ۲۰۱۰ در ماموریتی در افغانستان شرکت داشته است.
به گزارش یورونیوز، او در سال ۲۰۱۷ از دانشگاه جورجیا فارغالتحصیل شد و مدرک خود را در رشته سیستمهای اطلاعات کامپیوتری دریافت کرد. بر اساس سوابق شمسالدین جبار در دادگاه، او در سال ۲۰۲۲ همزمان با مشکلات مالی شدیدی که داشته، در حال جدایی از همسر سابقش نیز بوده است. جبار در آن زمان از بدهی ۲۷ هزار دلاری خود بابت اقساط عقبافتاده خانهاش و همچنین بدهی ۱۶ هزار دلاری خود بابت کارت اعتباریاش خبر داده بود. او همچنین از تلاش خود برای نهایی کردن هرچه سریعتر طلاقش سخن گفته بود. او در شرکت مشاورهای «دیلویت» کار میکرده و حدود ۱۰ هزار دلار در ماه درآمد داشته است.
شرکت دیلویت در بیانیهای اعلام کرد که جبار از سال ۲۰۲۱ بهعنوان کارمند در استخدام این شرکت بوده است. بر اساس گزارش افبیآی، جبار چند ساعت پیش از این حمله ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر کرده بود که نشان میدهد تحت تاثیر داعش قرار گرفته و قصد انجام اقدامات مرگبار داشته است. در خودروی او به غیر از سلاح، بمب دستساز و مواد منفجره نیز کشف شده است.
جبار پس از توقف و پیاده شدن از خودرو، شروع به تیراندازی کرد و در جریان تبادل آتش با پلیس نیواورلئان کشته شد. دو پلیس نیز در این صحنه زخمی شدند. بر اساس گزارشها، یک سلاح کمری و یک سلاح نیمه اتوماتیک نیز در محل حادثه کشف شد. یک پرچم داعش به پشت ماشین جبار وصل بود. در گزارش پلیس ایالتی لوئیزیانا، از کشف چند وسیله انفجاری دستساز نیز خبر داده شده است.
بیشتر بخوانید:عکس/سرکرده تروریستهای حادثه تفتان کشته شد
به گزارش عصر ایران، تحقیقات اولیه نشان داده که چندین وسیله انفجاری دستساز، از جمله دو بمب در محل کشف شده است. این بمبها در داخل چند کولر جاسازی و با استفاده از سیمکشی برای انفجار از راه دور آماده شده بودند. این گزارش همچنین به تصاویر دوربینهای مداربسته اشاره دارد که گفته میشود سه مرد و یک زن را در حال کار گذاشتن یکی از وسایل انفجاری نشان میدهد. تا زمان تنظیم این گزارش، مقامات فدرال آمریکا هنوز این اطلاعات را تایید نکردهاند و مشخص نیست این افراد چه ارتباطی با حمله داشتهاند.
انفجار ماشین ماسک مقابل ساختمان ترامپ
تسلا یکی از نمادهایی است که ایلان ماسک، میلیاردر مشهور آمریکایی و حامی بزرگ دونالد ترامپ با آن شناخته میشود. این شرکت سال ۲۰۲۳ وانت تمام الکترونیکی با نام سایبرتراک را پس از چهار سال به بازار عرضه کرد. در اولین روز از سال ۲۰۲۵ میلادی و به فاصله چند ساعت از حمله تروریستی نیواورلئان، یک سایبرتراک مقابل برج ترامپ در شهر لاسوگاس منفجر شد. تا زمان تنظیم این گزارش، مقامات ایالت نوادا و منابع امنیتی آمریکا اظهارنظر صریحی درباره اینکه آیا انفجار مذکور یک حمله تروریستی بوده یا نه، نداشتند.
ایلان ماسک نیز در این باره گفت که «این حادثه احتمالاً یک اقدام تروریستی است. ما تأیید کردهایم که انفجار به دلیل حمل مواد آتشزا یا یک بمب در صندوق یک سایبرتراک اجارهای بوده است و هیچ ارتباطی به خود وسیله نقلیه ندارد. تمامی دادههای تلهمتری خودرو در زمان انفجار عادی بودند.»
مظنون این عملیات نیز یک کهنهسرباز آمریکایی است. به گزارش KTNV-TV، پلیس آمریکا مظنون بمبگذاری سایبرتراک تسلا در لاس وگاس را متیو لیولزبرگر ۳۷ ساله که قبلاً در ارتش ایالات متحده آمریکا خدمت میکرد، شناسایی کرده است.
تیراندازی در نیویورک
هنوز مشخص نیست که تیراندازی در کلوب شبانه واقع در نیویورک یک اقدام تروریستی است یا به این حوادث ارتباط دارد یا نه. چراکه این دست حوادث در آمریکا به وفور رخ میدهد و تیراندازی به این شکل، خبر جدیدی نیست. همزمانی تیراندازی در نیویورک با حوادث لوئیزیانا و نوادا، این سوال را به وجود آورده که آیا حملات زنجیرهای از حوادث به هم پیوسته هستند یا صرفاً به صورت تصادفی همزمان شدهاند. در جریان تیراندازی در شهر نیویورک، ۱۱ نفر زخمی شدند و پلیس این کلانشهر تا زمان تنظیم این گزارش جزئیاتی از این حادثه را منتشر نکرده است.