تاریخ انتشار: ۰۹:۳۹ - ۰۷ بهمن ۱۴۰۳

قیمت طلا و سکه چشم به انتظار سیگنال‌های سیاسی

با افزایش تقاضا در بازار داخلی و حباب قیمتی، تحلیلگران بر این باورند که بازار به شدت تحت تأثیر عوامل سیاسی مانند مذاکرات ایران و آمریکا و تحولات FATF قرار دارد. آیا این روند صعودی ادامه خواهد داشت یا کاهش قیمت‌ها در راه است؟

اقتصاد۲۴- بازار طلا و سکه اولین روز هفته را تحت تأثیر نوسانات دلار، با حرکت در مسیر صعودی آغاز و سپری کرد و در حالی که بازار‌های جهانی تعطیل بودند و قیمت طلای جهانی در سطح ۲۷۷۱ دلار ثابت ماند، تحولات بازار داخلی به دلیل وابستگی مستقیم به «نرخ دلار آزاد و حواله‌ای»، «سیاست‌های پولی بانک مرکزی» و «انتظارات تورمی» روند افزایشی را تجربه کرد.

کارشناسان با اشاره به تأثیر افزایش قیمت طلای جهانی بر بازار داخلی معتقدند اگر طلای جهانی نتواند از مرز ۲۸۰۰ دلار عبور کند، احتمال دارد وارد مرحله کاهش قیمت شود و به محدوده ۲۶۸۰ دلار بازگردد.

با این حال، قیمت طلای آبشده روز شنبه را با نرخ ۲۳ میلیون و ۹۷۹ هزار تومان آغاز کرد و با افزایش به کانال ۲۴ میلیون تومان راه پیدا کرد و تا ۲۴ میلیون و ۱۸۵ هزار تومان بالا رفت. هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز پنج میلیون و ۵۸۳ هزار تومان نرخ‌گذاری شد.

از سوی دیگر، سکه امامی معاملات را با ۶۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان آغاز کرد، اما هم‌سو با افزایش قیمت طلا و ارز، با افزایش وارد کانال ۶۱ میلیون تومان شد و دوباره به کانال قبلب بازگشت و در ۶۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان به معاملات پایان داد.

قیمت نیم سکه و ربع سکه هم به ترتیب ۳۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و ۱۸ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان معامله شدند و سکه گرمی نیز، ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان قیمت خورد. حباب سکه با افزایش به ۱۰ درصد رسید که نشان می‌دهد قیمت بازاری سکه پنج میلیون و ۸۵۳ هزار تومان گرانتر از ارزش ذاتی آن معامله می‌شود.

بنا به گفته تحلیلگران، بازار طلا و سکه تحت تأثیر چندین عامل کلیدی، از جمله «نوسانات نرخ دلار و قیمت طلای جهانی» و «انتظارات تورمی» به مسیر افزایشی خود ادامه داده است. سیاست‌های مدیریت ارزی بانک مرکزی و عرضه کنترل‌شده سکه، به‌ویژه ربع‌سکه، نقش مهمی در کاهش سرعت رشد قیمت‌ها و کنترل تقاضای سفته‌بازانه ایفا کرده است.

با این همه، پیگیری از تکنیکالیست‌ها حکایت از آن دارد که قیمت طلای آبشده در صورت کاهش، به سطح ۲۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان عقب خواهد نشست. این سطح حمایتی بر اساس تقاضای داخلی و شرایط اقتصادی موجود، به عنوان یک نقطه تقویت برای قیمت طلا شناخته می‌شود. در صورت ادامه روند صعودی، قیمت طلای آبشده به ۲۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خواهد رسید و این سطح مقاومتی به دلیل نوسانات قیمت دلار و تقاضای بیشتر برای طلا در بازار داخلی، می‌تواند مانع از رشد بیشتر قیمت شود.


بیشتر بخوانید: پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۷ بهمن ۱۴۰۳/ مثقال طلا ۲۴ میلیون تومان شد!


به گفته تحلیلگران اقتصادی، برای طلای ۱۸ عیار منطقه قیمتی پنج میلیون و ۵۹۰ هزار تومان به‌عنوان یک مقاومت کلیدی در نظر گرفته می‌شود و عبور از این سطح می‌تواند مسیر رشد بیشتر قیمت‌ها را هموار کند. در صورت عدم موفقیت در شکستن این محدوده، احتمال افت قیمت به پنج میلیون و ۲۰۰ هزار تومان وجود دارد. تحلیلگران تأکید دارند که کاهش قیمت‌ها وابسته به بهبود شرایط سیاسی است و رفتار بازار سکه نیز به تغییرات دلار و طلای جهانی گره خورده است.

معامله گران فنی نیز بر این باورند که سکه امامی به تبع نوسانات در بازار ارز و طلا، تحت تاثیر افزایش یا کاهش نرخ دلار و ارزش طلا قرار دارد و در کوتاه‌مدت در این سطوح نوسان خواهد داشت. به عقیده این گروه اگر قیمت سکه امامی به طور ناگهانی کاهش یابد، به سطح کانال ۶۰ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان خواهد رسید و این سطح حمایتی از آنجا که به عنوان سطح تقاضای بالای بازار شناخته می‌شود، می‌تواند موجب برگشت قیمت از روند نزولی شود.

از سوی دیگر، در صورتی که روند صعودی ادامه یابد و تقاضا در بازار سکه امامی افزایش یابد، پیش‌بینی می‌شود قیمت سکه به ۶۱ میلیون تومان برسد. این سطح مقاومتی با توجه به فشار تقاضای بالا در بازار، به عنوان یک نقطه مانع برای حرکت بیشتر قیمت به سمت بالا عمل خواهد کرد.

همچنین اگر قیمت طلای جهانی از سطح فعلی خود بالاتر رود یا در مقابل دلار نوسانات کاهشی نداشته باشد، این سطوح حمایتی و مقاومتی حفظ خواهند شد.

کارشناسان بازار بر این باورند که عملکرد صعودی طلا ممکن است بازتاب‌دهنده نگرانی‌هایی فراتر از عوامل معمولی مانند نرخ بهره باشد. این عوامل شامل فشار‌های احتمالی تورمی، تداوم تنش‌های ژئوپلیتیکی و ابهامات سیاسی در داخل ایالات متحده هستند.

تحولات مرتبط با مذاکرات ایران و آمریکا نقش مهمی در جهت‌دهی به بازار‌های مالی ایران ایفا می‌کند. بازگشت به میز مذاکرات و احتمال توافق میان دو کشور می‌تواند به رفع تحریم‌ها و تسهیل فرآیند ورود ارز به کشور منجر شود. در این میان، بحث خروج ایران از لیست سیاه FATF نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به گفته علی لاریجانی، کمیسیون مشترکی برای بررسی موضوع FATF تشکیل شده که می‌تواند در صورت نهایی شدن، تأثیر مثبتی بر دسترسی ایران به نظام مالی جهانی داشته باشد.

اگر ایران بتواند از لیست سیاه FATF خارج شود، انتقال درآمد‌های ارزی با سهولت بیشتری انجام خواهد شد. این گشایش اقتصادی نه‌تنها می‌تواند نرخ ارز را در بازار داخلی تعدیل کند، بلکه به کاهش فشار تورمی و بهبود ثبات در بازار طلا و سکه نیز کمک خواهد کرد.

در همین حال، میراث دوران ترامپ و فشار‌های اقتصادی ناشی از سیاست‌های تحریمی او همچنان بر اقتصاد ایران سنگینی می‌کند. اگرچه دولت جدید آمریکا رویکرد نرم‌تری نسبت به ایران دارد، اما نتیجه نهایی مذاکرات تعیین‌کننده تأثیر آن بر اقتصاد کشور خواهد بود. هرگونه گشایش در این زمینه می‌تواند به کاهش نوسانات بازار و تقویت ارزش پول ملی کمک کند و در نهایت، ثبات نسبی در بازار‌های طلا و ارز را به همراه داشته باشد.

این عوامل نشان می‌دهند که بازار ایران در شرایط فعلی به شدت تحت تأثیر متغیر‌های سیاسی است و هرگونه تغییر در فضای دیپلماتیک می‌تواند اثرات قابل توجهی بر بازار‌های مالی کشور داشته باشد.

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر