اقتصاد۲۴- سرانجام حکم وزرای جهاد کشاورزی و صمت دولت سیزدهم به دلیل مداخله ضعیف متهمان در وقوع جرم صادر شد و آنها به ۲ و ۱ سال مجازات زندان محکوم شدند. این محتوای خبری است که روز دوشنبه ابتدا توسط سخنگوی دستگاه قضایی و سپس توسط خبرگزاری فارس مطرح شد و سپس بازخوردهای فراوانی در رسانههایگروهی و شبکههای اجتماعی پیدا کرد.
اصغر جهانگیر نیز اعلام کرد در این پرونده مرتبط با «اخلال در نظام اقتصادی کشور»، جواد ساداتینژاد، وزیر پیشین جهاد کشاورزی، به ۲ سال حبس تعزیری و سید رضا فاطمیامین، وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت، به ۱ سال حبس تعزیری محکوم شدند.
این در حالی است که بر اساس اعلام مسوولان قضایی در پرونده فساد ارزی چای دبش دو وزیر دولت سیزدهم به اتهام معاونت در اخلال در نظام اقتصادی ابتدا به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده بودند ولی حکم یکی (ساداتینژاد/ جهاد کشاورزی) به ۲ سال و دیگری (فاطمی امین/ صمت) به یک سال کاهش یافته است.
بلافاصله پس از انتشار این خبر رایزنی درباره محتوای حکم و چگونگی اجرای آن آغاز شد. پیش از این نیز رییسکل دادگستری استان تهران از صدور این احکام خبر داده و گفته بود: «حکم نهایی دادگاه برای ۴۴ نفر از متهمان این پرونده صادر شده است. مطابق معمول در چنین مواقعی پای منابع آگاه در گفتوگو با رسانههای اصولگرا به میان آمد.
این منبع آگاه از صدور رای ۴۴ نفر از ۶۱ متهم اصلی پرونده چای دبش در شعبه اول دادگاه ویژه جرایم اقتصادی تهران خبر داد. قاچاق عمده و سازمانیافته چای سیاه، اخلال کلان در نظام اقتصادی-ارزی از طریق عدم رفع تعهدات ارزی، اخلال گسترده در نظام پولی و ارزی کشور از راه فروش ارز در بازار آزاد بدون رعایت ضوابط قانونی، تحصیل مال از طریق نامشروع (کلاهبرداری بانکی سازمانیافته)، پرداخت رشوه به مقامات و کارکنان دولتی و بانکی اتهامات اصلی متهم ردیف اول این پرونده است. شنیدهها نشان میدهد متهم ردیف اول در مجموع به ۸۲ سال زندان برای ارتکاب چند عنوان اتهامی محکوم شده و باید بیش از دو میلیارد یورو تسهیلات دریافتی ارزی، سه تا ۱۰ برابر ارزش محمولههای مختلف چای قاچاق و تمامی عواید ناشی از فروش ارز در بازار آزاد را به دولت بازگرداند. همچنین مجموع جریمههای ریالی متهم ردیف اول بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
بیشتر بخوانید:وصول بخشی از مطالبات در پرونده چای دبش
تعدیل حکم ساداتی نژاد و فاطمیامین بر اساس شنیدهها سید جواد ساداتی نژاد به عنوان وزیر وقت جهاد کشاورزی و سید رضا فاطمیامین به عنوان وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت توسط دادگاه، مجرم شناخته شدند.
متهم ردیف اول در ۶ عنوان اتهامی محکوم شد
برای نخستینبار ۱۱ آذرماه ۱۴۰۲ بود که گزارش رسمی سازمان بازرسی کشور در خصوص پرونده چای دبش رسانهای شد؛ بر اساس گزارشی که سازمان بازرسی ارایه کرده بود، گروه کشت و صنعت دبش طی سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ برای واردات چای و ماشینآلات مبلغی برابر با ۳ میلیارد و سیصد و هفتاد میلیون دلار ارز دریافت کرده که یک میلیارد و چهارصد و هفتاد و دو میلیون دلار از این مقدار، ارز دولتی بوده است. این میزان دلار ارزان برای تأمین ۱۴ سال چای کشور ایران کافی بوده است. سخنگوی قوه قضاییه، اما در خصوص حکم نهایی متهمان، گفت: پرونده اتهامی مدیران شرکتهای گروه چای دبش در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی تهران ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور با برگزاری ۲۴ جلسه رسیدگی در نهایت درخصوص تعداد چهل و دو نفر از متهمان بعد از رسیدگیهای دقیق و ملاحظه اسناد و مدارک و استماع دفاعیات متهمان و وکلای آنها تصمیم نهایی را اتخاذ کرد. نوع و میزان محکومیت برخی از محکوم علیهم به شرح زیر است:
سخنگوی قوه قضاییه گفت: محکومعلیه ردیف اول، اکبر رحیمی درآباد الف: به اتهام قاچاق سازمان یافته از نوع کالای مجاز مشروط به تحمل ۷۵ ماه حبس تعزیری ب: به اتهام قاچاق سازمان یافته از نوع کالای ممنوعه به تحمل ۷۵ ماه حبس تعزیری ج: از باب مشارکت در اخلال کلان در نظام اقتصادی کشور به دلیل عدم ایفای تعهدات ارزی یا همان قاچاق ارز به میزان ۵۳۴/۱۶۰/۲۶۹/۲ یورو، به تحمل ۲۵ سال حبس تعزیری د: به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور از طریق فروش ارز بدون رعایت ضوابط و مقررات ارزی به تحمل ۲۵ سال حبس تعزیری و به اتهام پرداخت رشوه به تحمل ۴۵ ماه حبس تعزیری محکوم شده است. اصغر جهانگیر گفت: متهم مجموعا به ۶۶ سال حبس تعزیری محکوم شده است که به موجب مقررات فقط محکومیت اشد، (۲۵ سال) قابلیت اجرا دارد.
بیشتر بخوانید:عکس/ متهم اصلی چای دبش در نشست مسئولان با رهبری
اصغر جهانگیر عنوان کرد: همچنین محکومعلیه اکبر رحیمی درآباد بابت عدم رفع تعهدات ارزی، به استرداد عین ارز به میزان دو میلیارد و دویست و شصت و نه میلیون و چهارصد و چهار رسید صد و شصت و سه هزار و پانصد و سی و چهار یورو (۵۳۴/۱۶۰/۲۶۹/۲ یورو) محکوم شده است. این گزارش حاکی است؛ محکومعلیه اکبر رحیمی درآباد الف: بابت اتهام عدم رفع تعهدات ارزی به جزای نقدی به مبلغ ۳۵۸/۵۸۴/۳۸۱/۶۶۹/۵۸۴/۱ ریال ب: بابت اتهام قاچاق سازمان یافته به هشتاد هزار میلیارد ریال جزای نقدی ج: بابت فروش غیرمجاز ارز به بیش از ۱۴۷ هزار میلیارد ریال د: بابت تحصیل مال از طریق نامشروع به ۶۳۰ هزار میلیارد ریال جزای نقدی محکوم شده است. محکوم علیه اکبر رحیمی مجموعا به بیش از ۲۴۴ هزار میلیارد تومان جزای نقدی محکوم شده است که به موجب مقررات قانون مجازات اسلامی فقط محکومیت اشد قابلیت اجرا دارد.
جهانگیر گفت: به موجب حکم صادره در خصوص سید جواد ساداتینژاد و سید رضا فاطمیامین وزرای وقت جهاد کشاورزی و صنعت معدن و تجارت به اتهام معاونت در اخلال در نظام اقتصادی کشور بهطور عمده و کلان موضوع تبصره دو ماده دو قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور حکم محکومیت هر کدام به ۵ سال حبس تعزیری صادر شده ولی دادگاه در اجرای مواد ۳۶ و ۳۷ از قانون مجازات اسلامی و ماده شش از قانون کاهش حبس تعزیری محکومیت سیدجواد ساداتینژاد را به دو سال و محکومیت سید رضا فاطمی امین را به یک سال تخفیف و کاهش داده است.
فعالان سیاسی درباره فساد چای دبش چه میگویند؟
عبداله رمضانزاده فعال سیاسی اصلاحطلب یکی از نخستین چهرههایی بود که در آن خصوص واکنش نشان داد. او در خصوص حکم صادر شده علیه وزرای جهاد کشاورزی و صمت دولت سیزدهم که اتفاقا به برخی جریانات تندرو مدعی مقابله با فساد نزدیک هستند، نوشت: «رانت و فساد عجیبی در ارز نیمایی برقرار بود که گوشه کوچکی از آن در موضوع چای دبش عیان شد.
بیشتر بخوانید:آخرین دفاعیات متهم ردیف اول پرونده چای دبش
تکنرخی شدن ارز تنها راه مقابله با این فساد بود. بیابید پرتقالفروش را!» اشاره رمضانزاده به تلاشهایی است که ناصر همتی برای تک نرخی شدن ارز و مقابله با رویکردهای مفسدهآمیز ارزی صورت داده بود. سید امیر سیاح از چهرههای اصولگرای نزدیک به قالیباف، اما سراغ خطر امضاهای طلایی و ضرورت استفاده از رویکردهای نوین ارتباطی رفت و نوشت: هشداری خیرخواهانه به وزرای جهادوصمت: مجوزهای واردات هنوز خارج از درگاه ملی مجوزها صادرمیشود: اینکار هم جرم است و هم بمبی مثل #چای_دبش در زیرپایتان. فاطمیامین و ساداتینژاد، سالم بودند، اما قربانی مدیرانی شدند که امضاهای طلاییشان را رهانمیکنند و نمیگذارند فرآیند تجارت سیستمی شود.